30
lip
2023
Vijesti

KONCERT 15. SRPNJA U OPATIJI

Frano Živković nastupa ispred Norah Jones

Norah Jones

Norah Jones će po drugi put nastupiti u Hrvatskoj

share

Nakon punih 16 godina, hrvatska će publika uskoro ponovo slušati live izvedbe višestruke dobitnice Grammya, nagrađivane američke pjevačice, kantautorice i pijanistice Norah Jones. Večer s Norah Jones otvorit će Frano Živković, mladi gitarist i skladatelj iz Rijeke

Norah Jones

Frano Živković je cijenjeni gitarist u svjetskim krugovima / Foto: Sandra Polić Živković

 

U sklopu svoje europske turneje Norah Jones nastupit će 15. srpnja  na jednoj od najljepših pozornica u Hrvatskoj – Ljetnoj pozornici u Opatiji, gdje će publika pod otvorenim nebom slušati bezvremenske hitove poput ‘Come away with me’, ‘Sunrise’, ‘Don’t know why’, ‘Chasing Pirates’ i brojne duge uspješnice koje su obilježile njenu karijeru.

Večer s Norah Jones otvorit će Frano Živković, mladi gitarist i skladatelj iz Rijeke, najpoznatiji po svom umijeću na akustičnoj gitari, čija je kvaliteta prepoznata na svjetskoj razini. Popis glazbenika kojima je otvarao koncerte, gostovao na njima ili ih pratio na turnejama je impresivan, a među njima se nalaze 2 Cellos, Aldi Meola,Tommy Emmanuel, Kool & the Gang, Corrado Rustici & Zucchero, Ian Paice (Deep Purple), Mate Matišić, Los Angeles Guitar Quartet i brojni drugi.

Frano se od samog početka svoje karijere razvija paralelno kao instrumentalist i kao skladatelj. Svirati, komponirati i nastupati počeo je vrlo rano, ostvario je preko 300 nastupa diljem svijeta u 14 različitih država, a do svoje je osamnaeste godine skladao preko 60 djela. Posebna atraktivnost Franine glazbe maestralne su gitarističke izvedbe, kojima ovaj mladi umjetnik vrlo uspješno predstavlja publici svu raskoš zvukova na samo jednom instrument, izvodeći zahtjevne aranžmane koji u sebi sadrže dionice cijelog sastava ili čak orkestra.

Na Ljetnoj pozornici u Opatiji publici predstaviti dio svog autorskog repertoara te neke obrade svjetski poznatih uspješnica. Osvrnut će se i na tradicionalnu fingerstyle glazbu svojih velikih uzora, od Doca Watsona, Merlea Travisa, Cheta Atkinsa i Jerryja Reeda do glazbe svog najvažnijeg uzora i mentora Tommyja Emmanuela, čiju gitaru Frano svira. Bit će tu i originalnih skladbi koje inspiraciju vuku iz mnogih drugih i raznolikih Franinih uzora, iz literature za klasičnu gitaru, utjecaja raznih vrsta jazza te filmske glazbe.

Moglo bi Vas zanimati