26
lip
2023
Vijesti

Predstavljena nova kazališna sezona HNK u Zagrebu

Premijere, obnove uspješnica i jačanje kapaciteta ansambala

Predstavljanje programa nove sezone HNK u Zagrebu

share

Nova sezona zagrebačkog HNK donosi četiri operne, pet baletnih i šest dramskih premijera, niz repriznih izvedbi te nove suradnje, poznate redateljske potpise te naslovi koji podcrtavaju ranije najavljene odluke o “željeznom” opernom repertoaru, svježim baletnim produkcijama i popratnim programima. Repertoar nove 163. kazališne sezone Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu predstavljen je na današnjoj konferenciji za medije.

Intendantica Iva Hraste Sočo, ravnateljica Drame Nenni Delmestre, ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini, v. d. ravnateljice Opere Željka Barišić Pulig i počasni šef dirigent Orkestra HNK u Zagrebu Pier Giorgio Morandi govorili su o premijerama, repertoaru, iznenađenjima i posebnim programima koji publiku očekuju u sezoni 2023./2024.

Željka Barišić Pulig, Iva Hraste Sočo, Pier Giorgio Morandi, Nenni Delmestre, Massimiliano Volpini

„U protekloj smo sezoni pokazali željeni razvoj našega kazališta, koji se temelji na interakciji eminentnih međunarodnih i naših sjajnih umjetnika i ansambala kao zalog izvrsnosti umjetničkih dostignuća i cjelovitog napretka HNK u Zagrebu. Na isti je način koncipirana i nova sezona u kojoj će se voditi računa o svjetskim i nacionalnim obljetnicama u biranju repertoara, ali i o članovima ansambala kao nositeljima programa u sve tri umjetničke cjeline: Drami, Operi i Baletu.

Nova sezona – uvid u svjetske trendove kazališnog prostora

Tako će se omogućiti repertoarni razvoj, napredovanje ansambala u cjelini te publici pružiti mogućnost uvida u svjetske trendove u kazališnom prostoru”, rekla je na samom početku konferencije intendantica zagrebačkog HNK Iva Hraste Sočo.

Intendantica HNK u Zagrebu, dr. sc. Iva Hraste Sočo / Foto: Mara Bratoš

Hrabra glazba u baletnom programu

Otvorenje nove sezone planirano je za 22. rujna 2023. Baletnim koncertom posvećenim umjetnicima koji su nakon desetljeća rada završili svoj radni vijek u Baletu HNK u Zagrebu te mladim plesačima koji su došli u ansambl nakon velike audicije na kojoj je bilo 1200 kandidata iz cijelog svijeta.

Nova sezona HNK Zagreb Predstavljanje Opera Balet Drama

/ Foto: Mara Bratoš

“Prva baletna produkcija bit će predstava Hamlet koreografa Lea Mujića, velika ansambl-predstava koja se temelji na Shakespeareovu remek-djelu. U ožujku će se izvesti baletni diptih u kojem će se predstaviti djelo Waynea McGregora (Dyad 1929) i moja nova koreografija (Primordium)”, istaknuo je ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini.

Volpini je napomenuo kako je ono što zagrebačkom Baletu nedostaje, a što može postići jest međunarodni karakter i ugled. Pohvalivši trupu, ali i publiku zagrebačkog Baleta, rekao je kako kani ostvariti komunikaciju i odnos sa svakim plesačem te izgraditi još bolju baletnu trupu, osvježenu velikim brojem mladih plesačkih snaga koje su se pridružile najvećoj hrvatskoj kazališnoj kući.

Gradeći repertoar za njih, valja zamijetiti kako će se na repertoaru HNK stoga ipak naći nešto glazbe dvadesetoga stoljeća, u hvaljenoj koreografiji istaknutog Waynea McGregora na glazbu američkog pionira minimalizma, Stevea Reicha. Na programu je i glazba gosta drugog izdanja Muzičkog biennala Zagreb (1983.), Igora Stravinskog, čak u dvije baletne predstave:

“Posljednja produkcija u idućoj sezoni posvećena je Igoru Stravinskom i njegovim baletima Petruška, u koreografiji Edwarda Cluga, koji se vraća u HNK nakon velikog uspjeha Peera Gynta,  Žar-ptica u koreografiji Maše Kolar. Pred nama je vrlo bogata sezona u kojoj su na repertoaru zastupljeni i klasični i suvremeni naslovi koji će zasigurno zainteresirati mnogu baletnu publiku.

/ Foto: Mara Bratoš

Opera

Opera je odabrala naslove koje će na scenu zagrebačkog HNK postaviti renomirani autori iz Hrvatske i Europe, planirane da ih ansambl igra godinama, na zadovoljstvo operne publike, kako su najavili iz HNK. Traviati Giuseppea Verdija i Čarobnoj fruli Mozarta dodane su dvije ovosezonske uspješnice, opera Nabucco Giuseppea Verdija i opereta Šišmiš Johanna Straussa ml.

Premijerom La Bohème Giacoma Puccinija pridružuje se zagrebački HNK obilježavanju stote godišnjice Puccinijeve smrti, dok će se opernoj jednočinki Jakova Gotovca Stanac pridodati komično djelo Ermanna Wolf-Ferrarija Susannina tajna, koje će krajem sezone biti premijerno izvedeno u Klovićevim dvorima, najavila je v. d. ravnateljice Opere Željka Barišić Pulig te naglasila kako će ovi naslovi uz nacionalne opere kao što su Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca i Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca biti okosnica repertoara Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Pier Giorgio Morandi / Foto: Mara Bratoš

Počasni šef dirigent Orkestra HNK u Zagrebu Pier Giorgio Morandi istaknuo je kako će Opera izvesti remek-djelo Giuseppea Verdija Requiem, kako bi još više poboljšali kvalitetu ansambala solista, Zbora i Orkestra kojim će i sam dirigirati uz sudjelovanje slavnog tenora Stefana Popa.

U mojoj drugoj sezoni rada u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu veliko mi je zadovoljstvo predstaviti domaćoj i međunarodnoj publici novu opernu sezonu s četiri nove produkcije, od kojih ću ravnati orkestrom na dvije i to Verdijevom operom Rigoletto– u kojoj ćemo predstaviti izvanredne soliste poput sopranistice Irine Dubrovskaje i tenora Atalle Ayana, te Nabuccom.

Početkom prosinca ove godine Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pridružit će se međunarodnom obilježavanju rođenja Marije Callas, i to svečanom izvedbom opere Rigoletto s proslavljenim baritonom Željkom Lučićem, koji će biti počasni gost ove sezone.”

Bersin Oganj

Uz premijere i repertoarne naslove, HNK u Zagrebu priprema i mnoge posebne programe poput koncertne izvedbe opernog djela Oganj Blagoja Berse u koprodukciji s ansamblima HRT-a, Komornog ciklusa koncerata Zagrebačke filharmonije i zagrebačkog HNK koji se nastavlja i u drugoj sezoni, dok je u prvoj sezoni interes publike bio izniman, a ulaznice rasprodane, Opere za bebe, druge sezone Opera Zagreb Festivala, Filmskog trezora i mnogih drugih projekata.

Uz koprodukcije s europskim i hrvatskim kazalištima, međunarodna gostovanja te aktivno sudjelovanje u europskim asocijacijama, kao što su Opera Europa, European Theatre Convention, Fedora, Operavision i drugi, HNK u Zagrebu povećat će svoju vidljivost u europskom kazališnom prostoru te podignuti vlastite umjetničke kapacitete.

Foto: Mara Bratoš

Drama

Ravnateljica Drame Nenni Delmestre najavila je početak sezone predstavom Zbilja, eksperimentom s dvoje glumaca, Ninom Violić i Livijom Badurinom, koji će s autorom i redateljem Tomislavom Šobanom i njegovom autorskom ekipom istraživati uzročno-posljedične odnose inspirirane predavanjima fizičara Richarda Feynmana.

Nestajanje Tomislava Zajca u režiji Dore Ruždjak Podolski otvorit će mnoga pitanja o međuljudskim odnosima, a prošetat ćemo i mostom dugim četiri stotine godina i naći se na ulicama izmaštanog Shakespeareova Beča u predstavi Mjera za mjeru u režiji Ivana Plazibata.

Foto: Mara Bratoš

„Postavit ćemo i iznimno uspješan suvremeni tekst, smješten u 18. stoljeće, Nebeski svod, engleske autorice Lucy Kirkwood, koji će režirati Marina Pejnović. Pustolov pred vratima Milana Begovića redateljice Helene Petković govorit će o vremenu koje nam nameće prefabriciranu sreću, a pitanja o sreći kao pomirenju sa sobom, svojim najbližima, svojim željama i snovima pronašli smo i u knjigama Fafarikul i Novi kraj autorice Đurđice Čilić.”

„Iz pregršta ovih malih, toplih priča dramaturginja Mirna Rustemović i redatelj Ivan Planinić napravit će predložak za predstavu s Darijom Lorenci Flatz i postdramskim glazbenim bendom, nastavljajući našu želju da manjim formama i eksperimentalnim izvedbenim postupcima držimo vrata otvorena nekim novim vjetrovima”, izjavila je ravnateljica Drame Nenni Delmestre.

Foto: Mara Bratoš

Porast zanimanja i posjećenosti

U sezoni 2022./2023. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu bilježi 94 posto posjećenosti, a dosegnulo je i brojku od gotovo 5000 pretplatnika što čini porast od 13 posto u usporedbi sa sezonom 2018./2019.
Najveći porast ostvarila je Operna pretplata, dok su 142 predstave i programi u protekloj sezoni bili rasprodani do posljednjeg mjesta.

Upis pretplate počinje 1. rujna na blagajni kao i online na stranici www.hnk.hr, a uz 12 pretplata kojima se publici omogućuje pristup vrhunskim dramskim, opernim i baletnim izvedbama pod prihvatljivim cijenama, zbog velikog odaziva publike za pretplatu Kazalište za obitelj ove godine HNK u Zagrebu nudi još jednu takvu pretplatu. Moja prva pretplata je nova pretplata koja nudi prva kazališna iskustva gledateljima. Uz pomoć glavnog sponzora kazališta Mplus zagrebački HNK osuvremenjuje svoj pristup podršci pretplatnicima.

– HNK Zagreb

Moglo bi Vas zanimati