17
velj
2022
Vijesti

Objavljene nominacije za Porina: Najviše ih dobio Urban, pa onda Gibonni, Matija Cvek, 2CELLOS...

Proglašenje nominacija za Porin / Matej Grgić

share

Objavljene su nominacije za nagradu Porin, koje su odabrane među ukupno 2116 ovogodišnjih prijava u 37 kategorija.

Glsačko tijelo prijavilo je čak 260 albuma, 381 skladbu za Pjesmu godine te 93 imena za kategoriju Novi izvođač. U svim navedenim kategorijama zabilježen je rast prijava i to 46 prijava više u kategoriji Album godine, 83 prijave više u kategoriji Pjesma godine te čak 18 više prijavljenih debitanata.

A prema glasovima struke, najviše nominacija (osam), osvojio je Damir Urban s četvorkom. Gibonni i Matija Cvek imaju četiri nominacije, a 2CELLOS, Šimun Matišić i Zvonimir Šestak po tri nominacije.

Tko su najbolji saznat će se 25. ožujka u Osijeku, kada nas čeka proglašenje dobitnika nagrade.

Album Lipanj, srpanj, kolovoz Urbana&4 nominiran je u kategoriji Album godine te u kategoriji Najbolji album rock glazbe. Za njega produkciju potpisuju Damir Urban, Goran Martinac, Matej Zec, Nikša Bratoš i Sandi Bratonja. Album je nominiran i u kategoriji Najbolje snimke albuma, a ton majstori su Damir Urban, Goran Martinac i Sandi Bratonja. Pjesma “Sama” nominirana je u kategoriji Pjesme godine, Najbolje izvedbe grupe s vokalom te u kategoriji Najboljeg video broja čiju režiju potpisuje Milica Czerny Urban. Damir Urban ostvario je i nominacije u kategorijama Najbolja muška vokalna izvedba s pjesmom “Susjed” te u kategoriji Najbolji aranžman za skladbu “Biram ptice” koju aranžerski potpisuje s Antom Gelom.

Proglašenje nomincija za 29. Porin / Matej Grgić

Zlatan Stipišić Gibonni nominiran je u četiri kategorije. S pjesmom “Lažu fotografije” nominiran je u kategoriji Pjesme godine i Najbolji aranžman kojeg potpisuje s Nikšom Bratošom. S pjesmom “Ko si, da si” nominiran je u kategoriji Najbolje muške vokalne izvedbe, a spot za pjesmu “Lažu fotografije” autora Filipa Filkovića Philatza nominiran je u kategoriji Najboljeg video broja. Album “U po’ ure (extended edition) je zaradio nominaciju u kategoriji Najbolja snimka albuma, a ton majstori su Nikša Bratoš i Domagoj Perišić.

Matija Cvek također ima četiri nominacije i to u kategorijama Pjesme godine s pjesmom “Ptice” s kojom konkurira i u kategoriji Najbolje muške vokalne izvedbe. Album Izbirljivo i slučajno nominiran je u kategoriji Najboljeg pop albuma, a produkciju potpisuje Alan Dović. Matija je s Markom Kutlićem zaradio i nominaciju u kategoriji Najbolje vokalne suradnje u pjesmi “Zaplesala je s ljetom”.

2CELLOS je s albumom Dedicated nominiran u kategorijama Albuma godine te Najboljeg instrumentalnog albuma (izvan klasične i jazz glazbe), a produkciju albuma osim Stjepana Hausera i Luke Šulića potpisuje Filip Vidović. Skladba “Demons” je nominirana u kategoriji Najbolje insturmentalne izvedbe (izvan klasične i jazz glazbe).

Šimun Matišić i Zvonimir Šestak imaju tri nominacije i to u kategorijama Najboljeg albuma, skladbe i izvedbe jazz glazbe. Šimun Matišić konkurira s albumom Tribute to B.P. kojeg produkcijski potpisuje s Goranom Martincem, s autorskom skladbom “In Grožnjan, After All These Years” te izvedbom skladbe Boška Petrovića “With Pain I Was Born”. Zvonimir Šestak i njegov Groove Assembly konkuriraju s albumom In The Pocket, autorskom skladbom “Mamafrykah” te skladbom “Chiquinita” u kategoriji Najbolje izvedbe jazz glazbe.

U kategoriji Album godine nominirani su:
2CELLOS s albumom Dedicated, Mayales s albumom Domovina, Matija Dedić s albumom LadiesBad Daughter s albumom Let Me Panic i Urban&4 s albumom “Lipanj, srpanj, kolovoz.

Za Pjesmu godine nominirani su: “Jel’ ti reka ‘ko” Petra Graše koju potpisuju Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Petar Grašo, autorska pjesma Gibonnija “Lažu fotografije”, “Poljubi me za kraj” Silentea koju potpisuju braća Tibor i Sanin Karamehmedović, “Ptice” Matije Cveka koju autorski potpisuje s Alanom Dovićem te “Sama” Urban&4 koju potpisuje Damir Urban.

U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su Eric, Filip Rudan i Nela.

Nominaciju za Najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojile su: Bad Daughter za skladbu “Favourite Game”, Daria Hodnik za skladbu “Bolji dan” i Vanna za skladbu “Pjesma o tebi”.

Nominaciju za Najbolju mušku vokalnu izvedbu osvojili su: Damir Urban za skladbu “Susjed”, Gibonni za skladbu “Ko si, da si” i Matija Cvek za skladbu “Ptice”.

Nominaciju za Najbolju vokalnu suradnju osvojili su: Ana Opačak i Gabi Novak za skladbu “Pjesma”, Matija Cvek i Marko Kutlić za skladbu “Zaplesala je s ljetom” i Tonči & Madre Badessa s Petrom Grašom za skladbu “Inamorana”.

Nominirani u kategoriji Najbolje izvedbe grupe s vokalom su: Bang Bang sa skladbom “Do kosti”, Silente sa skladbom “Poljubi me za kraj” i Urban&4 sa skladbom “Sama”.

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominirani su albumi: Idem jugu svom Harija Rončevića, zatim Inamorana Tončija i Madre Badesse i album Mali oblak ljubavi Željka Bebeka.

U kategoriji Najbolji album pop glazbe nominirani su albumi: Izbirljivo i slučajno Matije Cveka, San Saše Lozara i Što me čini sretnom Tine Vukov.

U kategoriji Najbolji album rock glazbe nominirani su albumi: Domovina grupe Mayales, zatim Konstatacija jedne mačke Zdenke Kovačiček i album Lipanj, srpanj, kolovoz Urbana&4.

U kategoriji Najbolji album alternativne glazbe nominirani su: Maja Posavec s albumom Bye Bye Saturn, Ivanka & Mrle s albumom Ja sam ona koja nisam i Porto Morto s albumom Portopop.

U kategoriji Najbolji album hip hop glazbe nominirani su: Krankšvester s albumom Krankšvester V, zatim Banana Zvuk s albumom Roba te Marin Ivanović Stole s albumom Sve su to rime.

U kategoriji Najboljeg albuma elektroničke glazbe nominirani su: Koolade s albumom AprilPocket Palma s albumom Atomi i Toni Starešinić s albumom Survival Kit.

Nominaciju za Najbolji album jazz glazbe osvojili su: Zvjezdan Ružić & Jazz orkestar HRT-a s albumom Giant’s Freedom, zatim Zvonimir Šestak Groove Assembly s albumom In the Pocket i Šimun Matišić Quintet s albumom Tribute to B.P..

Za Najbolji album klasične glazbe nominirani su albumi: Koncerti za saksofon i gudače Nikole Fabijanića i Acoustic Project Stringsa u produkciji Krešimira Petra Pustičkog, zatim album Sanjarenje Katarine Kutnar i Katarine Krpan u produkciji Krešimira Seletkovića te The Wonderful Monster of Time Zagrebačke filharmonije u produkciji Krešimira Seletkovića.

Proglašenje nomincija za 29. Porin / Matej Grgić

U Matis Absolut loungeu u Zagrebu se okupilostotinjak glazbenika, producenata, menadžera i ostalih sudionika glazbene scene, koji su čekali proglašenje nominiranih. A svečanom proglašenju nominacija pridružio se i Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, grada koji će nakon dugih šesnaest godina ponovo biti domaćin dodjele najvažnije glazbene nagrade.

“Osijek je ponosni domaćin 29. dodjele Porina. Velika je to čast za naš grad koji je nadaleko poznat po svojoj gostoljubivosti, gastronomiji, prirodnim i kulturnim znamenitostima, ali i izvrsnoj publici. Ova je manifestacija od iznimne važnosti za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju jer doprinosi brendiranju i pozicioniranju Osijeka kao turističke, ali i glazbene destinacije. Uvjeren sam da će ovogodišnji Porin s vrhunskim glazbenicima, autorima, producentima i publikom u našem Gradskom vrtu zasjati u punom sjaju. Siguran sam da će se 25. ožujka, ali i čitav Tjedan Porina, svi naši gosti, osobito glazbenici, osjećati u Osijeku kao u svojoj kući”, rekao je gradonačelnik Osijeka.

“Sad kad znamo nominirane, kojima ovim putem čestitam, kao i svima koji su bili predloženi, krećemo s produkcijom samog Porina i Tjedna Porina u Osijeku. Vraćamo se u dvoranu s većom produkcijom i pred veći broj ljudi gdje Porin i pripada”, rekao je Davor Drezga, izvršni direktor Porina.

Popis svih nominacija možete pogledati ovdje.

Moglo bi Vas zanimati