15
svi
2024
Vijesti

Akademiku Zoranu Juraniću nagrada za životno djelo

Objavljeni dobitnici Nagrade Vladimir Nazor za 2023.

Nagrada Vladimir Nazor

Nagrada Vladimir Nazor

share

Odbor Nagrade Vladimir Nazor na sjednici održanoj 13. svibnja 2024. godine, donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Nagradu dodjeljuje Odbor Nagrade Vladimir Nazor na prijedlog komisija za pojedina područja umjetnosti, u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. Svečana dodjela nagrade održat će se 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika čije ime nosi, uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije.

U području glazbe, akademik Zoran Juranić dobitnik je nagrade za životno djelo, dok baritonu Ljubomiru Puškariću ide godišnja nagrada za naslovnu ulogu u operi „Rigoletto“ G. Verdija, premijerno izvedenoj 27. listopada 2023. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Akademik Zoran Juranić (1947.) studirao je glazbenu teoriju, kompoziciju kod Stjepana Šuleka i dirigiranje u klasi Igora Gjadrova. Ekstenzivno iskustvo u području opere započeo je kao zborovođa te zatim kao stalni dirigent i ravnatelj Opere u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Bio je umjetnički ravnatelj Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci i Opere HNK-a u Osijeku te predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Pedagoškoj akademiji u Osijeku i na područnim odjelima Akademije dramske umjetnosti u Rijeci i Osijeku.

Od 2005. redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a bio je i stalni gost-dirigent Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu te šef-dirigent Društvenog orkestra HGZ-a. Kao dirigent nastupao je u svim zemljama bivše Jugoslavije, u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i bivšem SSSR-u. U njegovom skladateljskom opusu ističu se operna i scenska djela, orkestralne i komorne skladbe. Posebnu pozornost posvećuje zaboravljenim ili rjeđe izvođenim djelima i skladateljima.

Za svoj je rad dobio niz uglednih nagrada i priznanja, među kojima i Nagrade Vladimir Nazor, Josip Štolcer Slavenski, Nagradu Grada Zagreba i Nagradu Milka Trnina. Nositelj je odličja Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnik je nagrade Porin za životno djelo 2017. Od 2010. godine član je suradnik, a od 2014. redoviti član HAZU.

Akademik Zoran Juranić

Akademik Zoran Juranić/ Foto: Matej Grgić

Ljubomir Puškarić rođen je u Zagrebu, gdje je započeo osnovno glazbeno i pjevačko obrazovanje. Nakon karijere u sportskom novinarstvu, počinje pjevati u Zboru HNK te kreće pohađati privatne satove kod Darije Hreljanović, zatim kod Vitomira Marofa,  a nakon pohađanja GŠ Pavla Markovca (Nataša Šurina) studirao je solo pjevanje na  Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vlatke Oršanić.

Na Sveučilištu Indiana u Bloomingtonu završio je Performer diploma program u klasi profesora Roberta Harrisona u svibnju 2010. godine.  Od 2015. godine član je Opere HNK u Zagrebu

Rigoletto HNK Zagreb

Ljubomir Puškarić kao Rigoletto, u uspješnici sezone HNK u Zagrebu

Damir Bartol Indoš, koji je ostavio velik utjecaj i na eksperimentalnu glazbenu scenu u Hrvatskoj, dobio je nagradu za životno djelo u području kazališne umjetnosti.

Performer i kazališni umjetnik te inovator, Damir Bartol Indoš stvara eksperimentalne muzičke instrumente, zvučne skulpture, šahtofone i grafičke partiture. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija sudjeluje u radu neoavangardne studentske kazališne grupe Kugla Glumište te je kao inicijator Grupe Kugla tijekom 1980-ih ostvario niz predstava-performansa.

Od 1990-ih, pod imenom DB Indoš – Kuća ekstremnog muzičkog kazališta ostvaruje niz projekata i gostovanja u zemlji i svijetu s brojnim domaćim i stranim umjetnicima. S Tanjom Vrvilo realizira predstave s glumcima, performerima, glazbenicima i plesačima. Sudjelovao je na raznim međunarodnim festivalima u zemlji i svijetu. Stalni je suradnik Teatra &TD, kao kazališni redatelj član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te je i član ULUPUHA-a u sekciji kazališne scenografije.

Dobitnik je medalje Grada Zagreba za promicanje alternativne kulture za 2009., dobitnik prve nagrade T-HT@MSU natječaja za 2012., za rad Šahtofon, a u suradnji s Tanjom Vrvilo dobitnik je grupne nagrade hrvatske selekcije na Praškom kvadrijenalu, 2015. godine.

Damir Bartol Indoš

Damir Bartol Indos / Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Ostali dobitnici Nagrade Vladimir Nazor za 2023. godinu su:

KNJIŽEVNOST:

Mladen Machiedo, nagrada za životno djelo
Kristian Novak, godišnja nagrada za roman „Slučaj vlastite pogibelji“ u izdanju nakladničke kuće Oceanmore

FILM:

Branko Schmidt, nagrada za životno djelo
Ivan Ramljak, godišnja nagrada za film „El Shatt – Nacrt za utopiju“

LIKOVNE I PRIMIJENJENE UMJETNOSTI:

Boris Ljubičić, nagrada za životno djelo
Ivica Malčić, godišnja nagrada za izložbu „Malčić goes to MSU“, održanu od 6. travnja do 3. svibnja 2023. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

KAZALIŠNA UMJETNOST:

Damir Bartol Indoš, nagrada za životno djelo
Bojana Gregorić Vejzović, godišnja nagrada za ulogu majke u predstavi „Majka” F. Zellera, u režiji Enesa Vejzovića, u izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella i Ludens Teatra

ARHITEKTURA I URBANIZAM:

Marijan Hržić, nagrada za životno djelo
Lea Pelivan i Toma Plejić, godišnja nagrada za projekt „Zonar Zagreb“

Moglo bi Vas zanimati