23
pro
2021
Vijesti

Objavljeni rezultati natječaja Contemporanea

HDS

HDS

share

Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je rezultate natječaja za potporu projekata i manifestacija koje promiču hrvatsko glazbeno stvaralaštvo u području suvremene klasične glazbe.

U 2022. godini za natječaj Contemporanea koji je bio otvoren od 22. studenoga do 13. prosinca 2021. izdvojeno je 50.000,00 kuna.

U propisanom roku zaprimljeno je 12 prijava. Pristigle prijedloge obrađivalo je Stručno povjerenstvo u sastavu Sara Glojnarić, Karolina Rugle, Ivan Josip Skender (predsjednik)  uz podršku stručne službe Hrvatskog društva skladatelja.

Sukladno propozicijama Pravilnika za evaluaciju pristiglih projekata i vrednovanja, prilikom odabira su uzimani u obzir sljedeći parametri:

– profesionalnost zahtjeva, usklađenost programa s prioritetima Natječaja, kvaliteta predloženog projekta, umjetnička relevantnost u kontekstu suvremene glazbe i umjetnosti, razina inovativnosti, interdisciplinarnosti i angažiranosti, financijska održivost projekta, procjena komisije o organizacijskim kapacitetima prijavitelja da kvalitetno izvrši predloženi program

– dodatne aktivnosti predloženog programa kojima se unutar projekta stvara dodana vrijednost, odnosno kojima se postiže veća dobrobit za hrvatsku glazbu unutar projekta (nadogradnja na samu izvedbu djela)

– dosadašnja ostvarenja i iskustva prijavitelja i projekta koji je prijavljen na natječaj

Stručno povjerenstvo se prilikom dodjeljivanja sredstava iz Fonda natječaja CONTEMPORANEA za 2022. godinu vodilo kriterijima da se sredstva dodijele prvenstveno umjetnički relevantnim festivalima, manifestacijama i projektima koji sustavno promoviraju hrvatsko suvremeno glazbeno stvaralaštvo i koji su prepoznati kao cjelina, te imaju širi odjek u javnosti kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Shodno tome, nisu uzete u obzir prijave i projekti koji se odnose isključivo na diskografiju i audiovizualne zapise, budući da to nije niti cilj niti svrha ovog natječaja. Detaljnije se nisu razmatrali ni prijedlozi čija je srž isključivo izvedba djela hrvatskoga skladatelja, bez navedenog ili jasno definiranog šireg učinka na glazbenu zajednicu ili stvaranja kakve dodatne vrijednosti za skladatelje (primjerice stvaranje dostupnih audio-video zapisa, umrežavanje, novi načini promocije hrvatskog stvaralaštva itd.).

Stručno povjerenstvo je odabralo i izdvojilo  projekte koji će novčano podržati u ukupnom iznosu od 50.000,00 kn vodeći računa da dodijeljeni iznosi po svakom pojedinom projektu nisu veći od 40% od ukupnog troška projekta kako je i propisano u članku VII. teksta Natječaja.

 

U 2022. godini stimulirani su sljedeći projekti:

  1. SynchroForm 2022. – platforma suvremene glazbe hrvatskih skladatelja u razdoblju pandemije – serija koncerata Ansambla Synchronos – 16.000,00 kn
  2. Udruga Summarum, Split – Koncert ansambla S/UMAS u Kulturnom domu Osijek – 4.000,00 kn
  3. UO NOVALIS CONCEPT, Osijek – NOVALIS FESTIVAL 2022. – 30.000,00 kn

Moglo bi Vas zanimati