21
svi
2024
Vijesti

uz podršku hds zamp-a

Održan 7. Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva: važna pozornica za mlade autore i glazbenike

Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva 2024.

share

Sedmi Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva okupio je tri stotine mladih sudionika

Oni su (tek) djeca koja, uz općeobrazovne škole, pohađaju i glazbene, sviraju po nekoliko instrumenata, pjevaju u školskim i crkvenim zborovima te jednog dana žele postati profesori glazbene kulture, stvarati glazbu i živjeti od nje. U sklopu izvannastavnih glazbenih aktivnosti, sa svojim nastavnicima u školama diljem Hrvatske tijekom godine vježbaju glazbene izvedbe, pišu autorske pjesme, a potom ih s mnogo ljubavi i truda predstavljaju na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva u Zagrebu. Već sedam godina mladi kreativci na pozornici Festivala pokazuju svoje talente, natječući se u tri kategorije: Školska mjuza, Mjuzikl i Mladi autori.

Višegodišnju potporu ovoj vrijednoj manifestaciji pruža i stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, na poseban način vrednujući kategoriju u kojoj učenici sami stvaraju nova autorska djela. Upravo održano sedmo izdanje okupilo je u Kulturnom centru Travno oko tri stotine mladih sudionika, a sudjelovanjem učenika iz Bosne i Hercegovine, dobilo je i međunarodni karakter.

„Osmaš“ Karlo Štefanić najbolji mladi autor

Pobjednik kategorije „Mladi autori“ je kantautor Karlo Štefanić, učenik osmog razreda OŠ Eugena Kumičića iz Velike Gorice. Njegova autorska pjesma „Dijete, ne boj se“ proglašena je najboljom od ukupno osam pjesama koliko ih se natjecalo u ovoj kategoriji. Iako se pri izvođenju svih pjesmama natjecatelja u ovoj kategoriji primijetio, za njihovu dob, ozbiljan pristup skladanju, pisanju stihova i samom nastupu, Karlova pjesma isticala se posebnom dubinom i pričom. O njezinom nastanku autor je rekao: „Već sam četiri godine član školskog zbora ZbrKu, a od prije godinu dana učim svirati gitaru. S obzirom na to da mi je ovo zadnja godina u OŠ Eugena Kumičića, bila mi je želja napraviti pjesmu s kojom bih mogao nastupiti na Festivalu. Nisam ju napravio u jednom danu, bio je to duži proces. Uzeo sam puno inspiracije iz svog života i osobnih iskustava. Poruka pjesme je da se ne trebaš bojati i da će sve biti u redu. Ako ćeš nekad trebati napraviti stvari koje ne želiš ili će ti se dogoditi nešto što nisi htio da se dogodi, neke tragedije i slično, preživjet ćeš i ići ćeš dalje“.

Karlu je u ime HDS ZAMP-a nagradu uručila skladateljica i prof. mentor Doris Kovačić iz Rijeke

Riječ je o vrlo osobnoj pjesmi i u njoj proživljenim emocijama, zbog čega se Karlo dvoumio bi li ju predstavio javnosti: „Na kraju sam ipak odlučio predstaviti ju u jednom sigurnom prostoru gdje mogu iskazati emocije. Drago mi je da je žiri to prepoznao. Mislim da je jako teško prosuditi tko je bio najbolji jer svatko ima svoj stil. Mrvicu mi je žao zbog drugih natjecatelja, svi su bili odlični. Hvala mom mentoru prof. Mladenu Ergiću na pomoći i savjetima u pripremi nastupa“. Karlo je istaknuo kako i dalje namjerava pisati pjesme koje će imati kompleksnije gitarske aranžmane. Ovo je tek njegov početak, a s obzirom na to što je pokazao, u budućnosti od njega očekujemo puno!
Nagradu, poklon bon za glazbenu opremu, Karlu je u ime HDS ZAMP-a uručila skladateljica i prof. mentor Doris Kovačić iz Rijeke koja je uoči natjecateljskog dijela programa održala vrlo zanimljivu radionicu pod nazivom „3,2,1 – skladaj!“.

Osnovna škola Jože Šurana Višnjan, Područna škola Vižinada i njihov mjuzikl “Pubertet po istrijanski” pobjednici su u kategoriji Mjuzikala, dok je u kategoriji Školske mjuze prema prosudbenom povjerenstvu najbolji bio školski bend Glitter Is Gold iz II. Osnovne škole Varaždin, s izvedbom pjesme “Stairway to Heaven”.

INTRO radionice o autorskom pravu HDS ZAMP-a

Sastavni dio cjelodnevnog programa bile su i edukativne INTRO radionice o autorskom pravu HDS ZAMP-a, namijenjene učenicima i nastavnicima Glazbene kulture. Sadržaj i koncept radionica pokazao se vrlo korisnima – djeca su, u njima prilagođenim radionicama, dobila priliku naučiti više o važnosti poštivanja autorskih prava te općenito sustavu kolektivne zaštite autorskih prava, a nastavnici o načinima korištenja glazbe u edukativne svrhe, korištenju glazbe na školskim priredbama i slično. Radionicu su održale Darija Gospodnetić, voditeljica Odjela članstva, Iva Raić te Valentina Glivarec iz Odjela članstva, uz podršku kolega iz ZAMP-ovog Odjela za odnose s javnošću.

INTRO radionica HDS ZAMP-a

Što danas rade sudionici prijašnjih festivalskih izdanja?

Prof. Mirta Stublić, ravnateljica Festivala, ističe kako cijeli organizacijski tim Glazbene udruge Opus redovito prati rad sudionika i glazbeni put pobjednika prijašnjih izdanja: „Oni su sada na Muzičkim akademijama, već odrasli muzičari, imaju svoje bendove, lijepo napreduju i vrlo smo ponosni na njih. Ponosni smo i na cijeli projekt koji je jedino mjesto u Hrvatskoj i regiji koncipiran na ovaj način, da pruža prostor djeci za kreativno glazbeno izražavanje, u profesionalnim uvjetima“.

Ovakva događanja iznimno su važna, ne samo radi druženja i pokazivanja onoga što su mali kreativci napravili, nego upravo radi tog elementa obrazovanja i svjesnosti o važnosti glazbe“, izjavio je Milan Majerović-Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a, dodavši: „Jedna naša edukativna radionica uvijek je organizirana za djecu. Makar su oni možda tu tek na početku svoje glazbeničke karijere, čini nam se važno objasniti im princip autorstva – tko su autori, što je autorsko pravo te im osvijestiti činjenicu da su i dobar dio njih ovdje već autori. Druga radionica namijenjena je nastavnicima koji u svakodnevnom radu, a to vidimo po kontaktima s njima, imaju puno problema radeći u današnjem digitalnom svijetu. Oni često nisu sigurni što smiju pustiti na nastavi, na koji način postaviti snimke svog školskog orkestra na YouTube, na koji način objasniti djeci kompliciranost poštivanja autorskog prava i općenito tuđih prava na Internetu. Zato je ta radionica važna, a svakako i cijeli projekt koji ponosno podržavamo već niz godina“.

Prosudbeno povjerenstvo ove su godine činili su prof. Vesna Matana, skladateljica i profesorica klavira u Školi suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu, dr. sc. Tomislav Seletković, skladatelj i glazbeni pedagog iz Zagreba, prof. Doris Kovačić, profesorica teorijskih glazbenih predmeta u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka te prof. Matea Petrić, profesorica glazbene kulture OŠ Josipa Račića u Zagrebu.

Podršku FDGS-u dali su i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje te Zagrebačka županija.

Moglo bi Vas zanimati