21
srp
2022
Vijesti

Riječka Opera gostuje na opernom festivalu Savonlinna u Finskoj

Olavinlinnan katsomo 2019, The auditorium (1)

share

Opera riječkog HNK Ivana pl. Zajca sljedeći tjedan gostuje na prestižnom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj, jednom od najstarijih i najpoznatijih opernih festivala.

Na njihovom su programu Giulio Cesare in Egitto Georga Friedricha Händela pod dirigentskom palicom dirigenta i čembalista, Benjamina Bayla u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića te operne jednočinke ostvarene u koprodukciji s HNK u Osijeku, Arlecchinom Ferrucia Bussonija i Giannijem Schicchijem Giaccoma Puccinija, objema pod ravnanjem maestra Valentina Egela.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević u najavi gostovanja ističe kako riječka Opera u Savonlinnu odlazi s “prvom ligom”, odnosno “najjačom reprezentacijom opernih solistica i solista iz Hrvatske koji nikada u tako velikom broju i sjajnom sastavu nisu gostovali na nekoj opernoj pozrnici u inozemstvu, a kamoli na tako prestižnom festivalu kao što je ovaj u Savonlinni.”

„Svakome tko pogleda taj popis solistica i solista, među kojima su i brojni članovi i članice našeg ansambla, “zavrtjet će se u glavi” već pri samoj pomisli na njihove nastupe pred očekivanih 10.000 gledateljica i gledatelja u Savonlinni tijekom pet dana: Giorgio Surian, Dubravka Šeparović Mušović, Diana Haller, Leon Košavić, Sonja Runje, Marko Špehar, Anamarija Knego, Darija Auguštan (pobjednica našeg Natjecanja “Zinka Milanov” prošloga tjedna), Luka Ortar, Slavko Sekulić, Franko Klisović, Emilia Rukavina, Bože Jurić Pešić i brojni drugi, uz inozemne goste Michaelu Selinger i Bryana Gonzalesa Lopeza“, ističe Blažević.

Gostovanje u Savonlinni također je produkcijski i logistički najzahtjevniji projekt riječkog HNK u proteklih najmanje 20 godina. Gotovo 130 umjetnica i umjetnika, produkcijskog i tehničkog osoblja, tijekom sljedećih nekoliko dana putuje u Finsku.

„Posebno je važno naglasiti da se ovdje ne radi ni o kakvoj “razmjeni” ili “koprodukciji”. Gotovo cjelokupne troškove projekta pokriva Festival u Savonlinni, a podržalo nas je i Ministarstvo kulture i medija dosad najvećim iznosom kojeg smo dobili za naša brojna međunarodna gostovanja u protekle tri godine“, pojašnjava riječki intendant uz napomenu kako je prije riječke Opere, gostujuća operna kuća u Savonlinni bila milanska Scala te istodobno najavljuje i nova međunarodna gostovanja.

Festival koji traje mjesec dana održava se u Olavinlinni, srednjovjekovnom dvorcu smještenom na otoku usred jezera, a tijekom Festivala obasjan je bijelim noćima finskog ljeta. Kombinacija ozračja dvorca s njegovom izvrsnom akustikom i natkrivenim gledalištem u dvorištu pruža jedinstveno i neusporedivo operno iskustvo.

Kada je svjetski poznata finska sopranistica Aino Ackté prvi put posjetila dvorac Olavinlinna 1907. godine, znala je da će romantični dvorac smješten usred jezerskog krajolika ‘nadnaravne ljepote’  biti savršeno mjesto za operni festival. Godine 1912. njena je vizija postala stvarnost i tog je ljeta održan prvi operni festival u Savonlinni, što ga je učinilo jednim od prvih opernih festivala u svijetu. Aino Ackté učinila je što je i je obećala i srednjovjekovnu kamenu utvrdu pretvorila u utvrdu operne umjetnosti.

Tijekom godina, a nakon jedne duže stanke, Savonlinna Opera Festival prerastao je iz jednotjednog događaja u međunarodni festival koji traje mjesec dana. Svake godine bilježi oko 70 tisuća  posjetitelja, od čega je 10 posto onih iz inozemstva. Savonlinna je postala sinonimom jedinstvenog opernog festivala među ljubiteljima opere diljem svijeta.

Osim što svake godine postavlja vlastite produkcije vodećih djela klasičnog opernog repertoara, Festival ugošćuje i poznate operne kuće.  Tijekom godina ugostila ih je iz cijelog svijeta, od Azije do Europe i Sjedinjenih Država.

Moglo bi Vas zanimati