03
svi
2024
Vijesti

za valorizaciju umjetničkog obrazovanja

Peticija za dodjelu statusa nagrađivanja učenicima glazbenih i umjetničkih škola

peticija glazbena škola

S koncerta Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu / Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

share

Peticija za pokretanje promjena u načinu bodovanja te općenito u vrednovanju glazbenog obrazovanja, osobitih uspjeha u tome području te uspjeha na natjecanjima, kruži ovih dana društvenim mrežama.

Za cilj ima priznavanje, podršku i poticaj, a time i širu valorizaciju, učenicima koji pohađaju glazbene i umjetničke škole te onima koji postižu iznimne rezultate u tome području. O dodatnim poteškoćama s kojima se sustav glazbenog obrazovanja (te svi u njega uključeni) suočava usred prakse eksperimentalne nastave možete pročitati u tekstu Glazba u eksperimentalnoj nastavi.

Tekst peticije prenosimo u cijelosti:

“Mi, potpisnici ove peticije, izražavamo našu snažnu podršku učenicima glazbenih i umjetničkih škola te njihovim postignućima. Smatramo da je važno priznati njihov trud, predanost i iznimne vještine koje razvijaju kroz svoje umjetničko obrazovanje i pohađanju dviju škola paralelno. Njihovi napori nerijetko  rezultiraju izuzetnim postignućima, kao što su osvajanje prvih mjesta na natjecanjima, nastupi na prestižnim koncertima i izložbama u zemlji i inozemstvu, te su samim time promotori hrvatske kulture i umjetnosti. Smatramo glazbenu edukaciju  kao i sport izuzetno važnom za holistički razvoj svakog pojedinca.

Sportskim klubovima pružamo potporu što su izborili dodatne bodove za osvojene sportske uspijehe za daljnje obrazovno školovanje.

Primjećujemo izostanak sustavne potpore glazbenom obrazovanju.

Stoga, ovom peticijom tražimo dodjelu statusa nagrađivanja učenicima glazbenih i umjetničkih škola: 

1. Priznavanje iznimnih postignuća :

  • ostvarivanje prava na  dodatne  bodove za daljnje školovanje osvajanjem  jednog od prva tri mjesta na državnim natjecanjima
  • ostvarivanje prava na dodatne bodove za daljnje školovanje osvajanjem visokih plasmana ,1. mjesto, na međunarodnim natjecanjima I. kategorije
  • ostvarivanje dodatnih bodova dobivanjem Oskara znanja

2. Pohađanje istodobno dviju škola; redovne obrazovne škole i glazbene ili umjetničke škole:

  • ostvarivanje prava na dodatne bodove za daljnje školovanje u redovnim obrazovnim školama prilikom završetka osnovne glazbene ili umjetničke  škole u trajanju od 6 godina
  • ostvarivanje prava na dodatne bodove za daljnje školovanje u redovnim obrazovnim školama  prilikom završetka osnovne glazbene ili umjetničke  škole, daljnje pohađanje srednje glazbene ili umjetničke škole te pohađanje redovne osnovne škole

3. Povećana mogućnost za stipendije i daljnje obrazovanje

4. Osiguravanje adekvatnih sredstava za nabavu glazbenih instrumenata, opremanje glazbenih školi te osigurati dovoljna sredstava za usavršavanje i nagrađivanje nastavnika i profesora.

Vjerujemo da će poboljšanje glazbenog obrazovanja  imati dugoročne pozitivne učinke na kulturu, identitet i razumijevanje svijeta oko nas. Stoga, molimo nadležne institucije pretpostavljene glazbenim i  umjetničkim školama, ali i obrazovnom sustavu u cjelini da ozbiljno razmotre naše prijedloge  poboljšanja glazbene izobrazbe. Molimo  da Vašim  potpisom podržite peticiju  u stvaranju bolje budućnosti za kvalitetnije  i cjenjenije glazbeno obrazovanje naše djece.”

Peticiju potpišite ovdje.

Moglo bi Vas zanimati