08
svi
2024
Vijesti

glasoviti producent i glazbenik

Preminuo je Steve Albini

steve albini

share

Steve Albini, glasoviti producent i istaknuta osobnost indie rock scene preminuo je u utorak, 7. svibnja, od srčanog udara, u dobi od 61 godinu.

Albini, široko poznat kao producent albuma sastava i glazbenika kao što su: Nirvana, Pixies, Bush, Breeders, PJ Harvey, Jesus Lizzard i bivši članovi Led Zeppelina, Jimmy Page i Robert Plant. Ovaj američki glazbenik, producent, audio inženjer i glazbeni novinar bio je osnivač i vlasnik studija Electrical Audio u Chicagu. Procjenjuje se da je radio na nekoliko tisuća albuma tijekom svoje karijere. Također je bio aktivan i kao glazbenik te je svirao u bendovima među kojima su najpoznatiji Big Black i Shellac.

Albini nije pristajao uz komercijalno oblikovane trendove razmišljanja i djelovanja kada je riječ o muziciranju i formiranju autorske karijere te je bio izrazito kritičan prema glazbenoj industriji uopće, tvrdeći da iskorištava te stilski homogenizira glazbenike.

Pismo Stevea Albinija članovima Nirvane

Brojne vrijedne zanimljivosti o njegovoj karijeri danas izranjaju u nizu posveta glazbenika, glazbenih medija te brojnih onih koji su cijenili njegov rad i glazbu.

Moglo bi Vas zanimati