06
ruj
2024
Vijesti

poznati brazilski glazbenik bossa nove

Preminuo Sergio Mendes

Sergio Mendes, bossa nova, preminuo

share

Legendarni brazilski glazbenik Sérgio Mendes preminuo je u Los Angelesu ovog petka, 6. rujna, u dobi od 83 godine.

Glazbenik koji je postao svjetski poznat po svom doprinosu glazbi i suradnji s velikim imenima jazza imao je bogatu karijeru dugu gotovo 60 godina, obilježenu talentom i uspjehom.

Sérgio Mendes bio je jedan od najzaslužnijih za popularizaciju bossa nove u inozemstvu. Njegov bend, Brasil ’66, stekao je svjetsku slavu miješajući sambu s jazzom na jedinstven i inovativan način, osvojivši mnogo obožavatelja u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta.

Jedan je od međunarodno najuspješnijih brazilskih umjetnika svih vremena, a snimio je više od 35 albuma, od kojih su mnogi postali zlatni ili platinasti. Trostruki je dobitnik nagrade Grammy, nominiran je za Oscara te je o njemu 2020. godine snimljen dugometražni dokumentarni film.

Od njegovih pionirskih doprinosa temeljima bossa nove zajedno s Antoniom Carlosom Jobimom, preko latino-pop zvuka koji definira eru njegove kultne grupe Brasil ’66, suradnje s legendama jazza kao što su Cannonball Adderley i Herbie Mann do hitova “Never Gonna Let You Go;” i suradnje s Black-Eyed Peas i Johnom Legendom, zarazan duh brazilske radosti prožima sve što je Mendes unio u svoju glazbu i uši slušatelja.

Od kraja 2023. glazbenik se suočavao s bolestima koje su bile posljedica respiratornih problema ali uzrok smrti još nije potvrđen.

Moglo bi Vas zanimati