14
lis
2022
Vijesti

Najavljen program 59. Glazbene tribine u Osijeku

Glazbena tribina

share

59. Glazbena tribina u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa održat će se od 9. do 12. studenoga u Osijeku. S obzirom na to da je prošlogodišnje izdanje rezultiralo sjajnim odjekom, i ove godine tribina se vraća u ovaj slavonski grad s velikim kulturnim potencijalom. Osijek će ponovno ugostiti festival koji za glavnu svrhu ima promociju suvremene glazbe, napose one hrvatskih autora.

Koncertni program uveličat će nastupi zbora HRT-a pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija uz violončelisticu Jelenu Očić, austrijskog ansambla Zeitfluss, Kvarteta Papandopulo te gitarskog Trija Elogio, kao i kasnovečernji koncerti izvanredne klarinetistice Heather Roche, međunarodno nagrađivanog ciparskog trija Monsieur Doumani te kvarteta Zorana Majstorovića, kojima se želi privući pažnja šire osječke publike, ali i potaknuti neformalno druženje sudionika Tribine, koje je oduvijek u duhu i srži ovoga festivala.


Glazbena tribina

Glazbena tribina okuplja brojne pojedince iz svijeta suvremene glazbe: skladatelje, muzikologe te brojne izvođače u različitim sastavima, od solista do orkestra. Mjesto je gdje se hrvatski umjetnici povezuju i diskutiraju o glazbi te služi kao platforma za predstavljanje scene suvremene glazbe kroz praizvedbe i izvedbe.

Ove godine, umjetnički ravnatelj Tibor Szirovizca naglasak je stavio na program za mlađe generacije umjetnika, muzikologe i studente glazbenih akademija, koji iz godine u godinu u sve većem broju posjećuju glazbenu tribinu. Stoga je po prvi put organizirana međunarodna radionica za mlade skladatelje, koju vodi austrijski skladatelj Johannes Maria Staud u suradnji s ansamblom Synchronos, dok studenti muzikologije Muzičke akademije u Zagrebu imaju priliku sudjelovati na radionici glazbene kritike, pod vodstvom poznatog britanskog glazbenog pisaca i kritičara Tima Rutherforda-Johnsona.

„Osječka se publika pokazala vrlo otvorenom za novu glazbu te vjerujem da će nastavak suradnje HDS-a i ovog multikulturalnog centra istočne Hrvatske omogućiti važne pomake u promociji suvremene glazbe, posebno hrvatskih autora, a ponajviše ostvariti velik i važan utjecaj na razvoj publike u regiji i šire.” doznajemo od umjetničkog ravnatelja, Tibora Szirovicze.

Programi Tribine održat će se na nekoliko lokacija – u Kulturnom centru Osijek, Domu HV-a „Brigadir Ivan Rebrina“, Konkatedrali Svetog Petra i Pavla te osječkoj Barutani.

Glazbena tribina se održava u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Osijeka, Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) te Zaklade Ernst von Siemens.

Više o rasporedu programa možete pogledati na poveznici: https://tribina.eu/

 

Moglo bi Vas zanimati