05
sij
2023
Vijesti

Projekt "U potrazi za izgubljenim zvukom" - virtualni vremeplov u zvukovni svijet prošlosti

U potrazi za izgubljenim zvukom

U potrazi za izgubljenim zvukom

share

Da je zvuk mehanički val u rasponu u kojem ga čuje ljudsko uho znamo po definiciji, no koji nam zvukovi nedostaju i jesmo li uopće registrirali njihov izostanak?

Mirna Gott istražuje upravo te zvukove – one koji su nekoć bili dio naše svakodnevice, a danas su nestali ili ih se čuje samo na određenim mikro lokacijama grada Zagreba. U suradnji s multimedijalnim umjetnikom Bojanom Gagićem, kreirala je virtualni vremeplov u zvukovni svijet nekog prošlog vremena, a sve možete provjeriti na adresi izgubljenizvuk.eu.

Promjene u vrstama zvukova koji čine zvučnu sliku grada, bile one rezultat promjena u načinu života i socijalnim interakcijama, obilnog korištenja elektroničkih naprava te dostupnosti svega potrebnog za život, u vrijeme fizičke izolacije uzrokovane pandemijom Gott osvještava te započinje bilježiti priče i sjećanja na zvukove iz djetinjstva.

U sklopu projekta, odabrani su zvukovi dobili osobne priče, kontekst jedne svakodnevice te publiku sele u intimni prostor u kojem se autorica s publikom povezuje na emotivnoj razini. Cilj projekta je sačuvati neke od upečatljivih zvukova grada Zagreba i udahnuti im novi život.

„Zvukove koji nas okružuju i čine našu zvučnu svakodnevicu usvojili smo te ih rijetko primjećujemo izolirano. Međutim, upravo su zvukovi odgovorni za kreiranje neopipljive atmosfere koja u nama djeluje kao okidač emocija – od jeze i straha do nježnosti, empatije, sigurnosti pa se u tu svrhu manje ili više suptilno koriste u filmskoj i raznim drugim industrijama. Još od davnina ljudi su zvukove proizvodili kako bi komunicirali govor, upozorenje, ushit, stvarali glazbu, dok drugi zvukovi imaju svoj izvor u prirodi (glasanje životinja, šum rijeke, morskih valova itd.) ili su rezultat čovjekovog djelovanja (škripanje tramvaja u zavoju, zvuk ventilacije klima uređaja javne garaže).

Uslijed promjena koje su tijekom vremena neizbježne, a koje prihvaćamo bez razmišljanja te eventualno propitujemo s vremenskim odmakom, neki zvukovi nestaju iz gradske svakodnevice i zauvijek sele u naša sjećanja. Neke zaboravljamo, dok ih ne čujemo, sasvim neočekivano u nekom starom filmu”, izjavila je autorica projekta i tekstova, Mirne Gott.

Projekt „U potrazi za izgubljenim zvukom“ sufinanciran je od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a provodi ga Zaviri u priču, udruga za kulturu i umjetnost.

Moglo bi Vas zanimati