26
svi
2022
Vijesti

Ruskinje Pussy Riot pomažu ukrajinskoj djeci iz Zagreba

Pussy Riot

Pussy Riot - QR kod

share

Pussy Riot, ruski feministički, anarhistički, punk rock sastav sa sjedištem u Moskvi poznat po izvođenju politički motiviranih prosvjednih performansa nastupa na platou pred Muzejem suvremene umjetnosti u Zagrebu u ponedjeljak, 30. svibnja, na Dan državnosti u Hrvatskoj

 

Koncert Pussy Riot, u okviru „Riot Days“ turneje otvara ovogodišnje, 9. Ljeto u MSU, koje se održava od 30. svibnja do 2. srpnja 2022. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Ljeto u MSU središnje je urbano multimedijalno događanje zagrebačkog ljeta. Ove godine osim koncerata poznatih bendova uključuje i kazališni i filmski program, program performansa, te naravno – aktualne i gostujuće izložbe u muzeju.

Teme o kojima Pussy Riot pjevaju uključuju feminizam, LGBT prava i protivljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kojeg grupa smatra diktatorom. Svjetsku slavu su stekli 2012. nakon performansa „Punk molitva: Majko božja, uzmi Putina“ u moskovskoj Katedrali Krista Spasitelja. Tri članice Pussy Riot kolektiva: Nadežda-Nadja Tolokonjikova, Marija-Maša Aljohina i Ekaterina Samutsevič osuđene su za huliganizam i poticanje na vjersku mržnju, a svaka je osuđena na po dvije godine zatvora.

„Riot Days” show je gostovao po cijelom svijetu, imao je više od 200 nastupa u Europi, SAD-u, Brazilu, Australiji i Novom Zelandu. Projekt je dobio prestižne međunarodne nagrade, uključujući Herald Angel Award i Total Theatre Award of Edinburgh Festivals. Sadržaj predstave često se mijenja, dodaju se nove epizode i nove pjesme koje govore o progonu političkih zatvorenika i ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Danas cijeli svijet osuđuje Vladimira Putina i aktulanu rusku politiku, agresivnu prema Ukrajini, Gruziji, Moldaviji, ali i drugim zemljama. No, dok je cijeli svijet povlađivao Putinu, Pussy Riot već se deset godina bore protiv njega. Zatvarane su, ponižavane, izlagane torturi. Uostalom, da bi sudjelovala na ovogodišnjoj turneji, Maša Aljohina pobjegla je iz kućnog pritvora u Moskvi i ilegalno napustila Rusiju. Nakon toga brzo je sredila papire i dobila putnovnicu Islanda s kojom legalno ide na Euro tour i dolazi u Zagreb.

Pussy Riot na aktualnoj turneji skupljaju pomoć za ukrajinsku djecu u Kijevu. Svi detalji su na QR kodu koji se može skenirati na ovoj fotografiji:

Pussy Riot

Pussy Riot – QR kod

 

Pussy Riot u Zagreb stiže u postavi:

* Marija-Maša Aljohina, autorica Riot Daysa, performerica,
* Diana Burkot-Kot – pjevačica, performerica, elektronika, bubnjev
* Olga Borisova – performerica, pjevačica, urednica knjige „Riot Days“
* Anton Ponomarev – saksofon  

Riot Days Crew:

* Vasilij Bogatov – video
* Jurij Muravitski – redatelj
* Aleksander Čeparukin – producent

 

Ulaznice po cijeni od 99 kuna mogu se kupiti na prodajnim mjestima Eventim.hr i recepciji MSU.

Koncert počinje u 21 sat.

 

Moglo bi Vas zanimati