04
svi
2022
Vijesti

Russian Circles: prvi veći nastup u Rijeci nakon pandemije

russian circles, helms alee, pogon kulture

Russian Circles i Helms Alee / dizajn: Radnja

share

Post-metal bend Russian Circles nakon niza odgađanja dolaze u riječki Pogon kulture 9. svibnja u sklopu europske turneje kojom promoviraju hvaljeni aktualan album Blood Year. Osim europskih metropola, premijerni koncert u Rijeci je ujedno i regionalna ekskluziva. Društvo im prave sludge, odnosno post-hardcore band iz Seattlea Helms Alee.

Čikaški trio, Russian Circles oduvijek je istraživao dinamike glasnoće, a njihovi albumi vrtoglavo su se izmjenjivali između kaotičnih napada buke i smirujućih, uzvišenih melodija. Zadnji album Blood Year slovi za smiraj pred oluju: vješte kombinacije riffova, preciznost bubnja, raspon iz melankolije do nabrijana krešenda. Uvodne pjesme na albumu najbolje pokazuju gradaciju svih odabranih tonova, a kada se bubnjevi razbiju i izbrusi bas linija postaje očito zašto se bend vratio u svjetski poznati studio Stevea Albinija gdje su nastali albumi Enter, Geneva i Memorial.

Sa svojim najnovijim albumom napuštaju zvučno raskrižje različitih glazbenih staza kako bi ponudili najdirektniju i najsnažniju zbirku pjesama u svojoj diskografiji. U doba u kojem rock ploče često nastaju na kompjuteru, Russian Circles se odlučuju suprotno, zajedno kao bend u sobi za snimanje pratiti svaki ton svake pjesme organski, bez upotrebe kompjutera. Iako zadržava svu spretnost, višeslojne tehnike i dramatične skladbe, njihov zaštitni znak od početaka, Blood Year u potpunosti obuhvaća najsnažnije aspekte repertoara benda.

Helms Alee nisu još jedan bend jednostavne žanrovske kategorizacije. Njihov raspon sviranja od post rocka, preko metala, noisea ili pak indie i industriala održava i njihovu dugotrajnu postojanost. Upravo je tome i razlog za intenzivno slušateljsko iskustvo: vrišteći ženski vokali susreću se s ritmovima da bi ih ubrzo slijedile post-rock gitare, dok udarci bubnjeva se koriste kao projektili, a tu je i bas koji tutnji u tamnoj gravitaciji rascjepkanih zvukova te jasan glas Dane James koji se bori protiv prijetećih zvučnih utega benda. U Rijeku dolaze s novim studijskim albumom Keep This Be the Way.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 135 kuna dostupne su u Dallas Music Shopu Rijeka i Dirty Old Shop Zagreb, kao i online, putem sustava Entrio. Na dan koncerta cijena ulaznice iznosi 160 kuna.

Moglo bi Vas zanimati