05
ruj
2022
Vijesti

Foretićeva Semi-mono-opera pred publikom nakon više od 40 godina

Silvio Foretić / Foto: Vedran Metelko

share

Muzički biennale Zagreb predstavit će revidiranu verziju Semi-mono-opere skladatelja Silvija Foretića u ponedjeljak, 10. listopada u Teatru &TD.

Ovo djelo za pjevača i vrpcu iz 1979. godine praizvedeno je iste godine upravo na MBZ-u, a sada će (novoj) publici biti predstavljeno u novom ruhu koje je skladatelj priredio s Višeslavom Labošem i Tihomirom Vrbancem, u izvedbi tenora Ladislava Vrgoča i Hrvatskog gudačkog kvarteta uz vrpcu, priopćio je MBZ.

Svakim svojim profesionalnim korakom, Silvio Foretić potvrđuje duboku ukorijenjenost u suvremenoj glazbi i elektronici kao skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač te redovito sudjeluje u izvedbama vlastitih skladbi. Njegova djela odišu dobrom dozom humora, a istaknuti muzikolog, akademik Nikša Gligo to tumači kao reakciju na brigu i način na koji se Foretić ruga stvarnosti. Silvio Foretić je i dobitnik nagrade Porin za životno djelo te brojnih drugih uglednih priznanja.

Na pitanje je li 1979. razmišljao kakva će biti 2021., Foretić je za MBZ priču izjavio:

“Nisam si baš razbijao glavu time. Nisam nikada želio biti neki prorok, niti borac za sudbinu glazbe, neki misle da moraju. A ne možeš tako pisati, nego sam pisao – pa, jednom konzervativnije, drugi put naprednije, treći put zabavnije, četvrti put tužnije… Radio sam svoje.”

U realizaciji revidiranog djela, punim nazivom Semi–mono–opera, „semiopera semiseria“ za pjevača i elektroniku, sudjelovali su redatelj Mario Kovač, scenografkinja Andreja Lipej, kostimografkinja Iva Matija Bitanga, oblikovatelj svjetla Bojan Gagić te korepetitor Igo Valeri.

Višeslav Laboš i Tihomir Vrbanec oblikovatelji su zvuka, a Ivan Josip Skender zaslužan je za završnu produkciju snimke.

Ova ‘ponovna praizvedba’ trebala je biti održana u sklopu programa prošlogodišnjeg festivala, no iz tehničkih razloga bila je odgođena. Njome će sada biti obilježen početak biennalskog pretprograma koji će publika u različitim oblicima imati priliku periodički pratiti sve do travnja 2023. i novog izdanja tog najistaknutijeg hrvatskog festivala suvremene glazbe.

Moglo bi Vas zanimati