28
tra
2024
Vijesti

Mjesto gdje je počeo i Sigur Rós

Glazba.hr sudjeluje na SPOT festivalu u Danskoj

SPOT festival / Jesper Hedemann

SPOT festival / Jesper Hedemann

share

SPOT se održava u Aarhusu, drugom najvećem danskom gradu

Ovaj showcase kojeg je danski ministar kulture jednom prilikom nazvao najvažnjim glazbenim događanjem u toj zemlji 2. i 3. svibnja slavi svoj 29. rođendan. Event je posvećen danskim i nordijskim glazbenim talentima te su za novo izdanje najavili nastupe oko 200 umjetnika iz tih zemalja. Karijeru je tamo na početku gradio Sigur Rós, kao i brojni drugi glazbenici bendovi koji su kasnije dobili i međunarodnu vidljivost, među kojima su, primjerice, Outlandish, Blue Foundation i Mew.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SPOT Festival (@spotfestival)

Uz glazbeni program, važno je spomenuti i  SPOT+, konferencijski i networking dio priče. Procjenjuje se da će festival posjetiti oko deset tisuća ljudi, a brojni od njih su profesionalci iz glazbene industrije koji dolaze sudjelovati na seminarima, panelima, prezentacijama i radionicama. Neke od najaktualnijih tema o kojima će biti govora na ovome dijelu su naplatni modeli streaming servisa, glazba za film i TV, ponovna aktualizacija starih hitova stvaranje glazbe za različite prostore i neizbježna umjetna inteligencija.

Zanimljivo je i da je SPOT bio prvi danski festival koji je imao tehničarsku ekipu koju su činile samo žene, a ove su godine dodatne napore uložili u program Live Incubator u kojem sudjeluje i naša urednica Tena Šarčević.

Ideja iza ovog međunarodnog projekta je povezati mlade profesionalce iz glazbene industrije, i to ne samo na razini upoznavanja, već i sa ciljem zajedničkog djelovanja u budućnosti. Za projekt je odabrano deset sudionika iz skandinavskih zemalja i još njih deset iz ostatka Europe. Nakon upoznavanja kroz nekoliko online sastanaka, zajednički rad nastavlja se u Aarhusu tri dana prije početka SPOT festivala, a realizacija tamo razrađenih ideja odvit će se u narednim mjesecima.

Moglo bi Vas zanimati