20
velj
2023
Vijesti

Tamburaški orkestar HRT-a

Obljetnica Dubravka Češnjaka i praizvedba Petra Obradovića

Tamburaški orkestar HRT

share

Tamburaški orkestar HRT-a sinoć je u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u održao četvrti koncert iz ciklusa U ozračju tambure. Program je bio posvećen 30. obljetnici djelovanja Dubravka Češnjaka u Tamburaškim orkestru HRT-a te novome djelu rezidencijalnog skladatelja HRTa Petra Obradovića. Kao dirigent, prvi je put na čelu orkestra nastupio Matija Fortuna.

„Prošli smo jako puno, to je divan orkestar, bilo je puno doživljaja. Kad imate dobru momčad, nemate puno briga. Bilo je turbulentnih vremena, pogotovo onih ratnih 90-ih. Prošli smo puno svijeta, tako da smo imali jako puno doživljaja, lijepih koncerata, publike, domaće, strane – stvarno smo žarili i palili po svijetu. Trideset godina je jako brzo prošlo“, bio je nostalgičan sinoćnji slavljenik.

Diplomirani hornist, Dubravko Češnjak u Tamburaški orkestar HRT-a stigao je 1989., a tri godine poslije postao je redovni član i koncertni majstor. Osim bisernice na kojoj najčešće muzicira, Dubravko Češnjak je i multiinstrumentalist. Upravo je sinoć pokazao svoju svestranost, odsviravši, i kao solist i kao član orkestra četiri skladbe iz standardnog repertoara Tamburaškog orkestra HRT-a. Skladbe Dohvati crvenu trešnju i Mećava Bože Potočnika, Na izvoru Borisa Beninija te Povratak Tauern Expressom Brune Bjelinskog pružile su mu mogućnost solističkog muziciranja na bisernici, udaraljkama, mandolini i električnom bubnju. Trubu i charango zasvirao je pak u uspješnici Zagorec v Južnoj Ameriki Marijana Makara.

No, možda najzahtjevnija bila je uloga solista na cimbalu u novoj skladbi za Tamburaški orkestar HRT-a koju je naš nagrađivani skladatelj (ujedno i član, trubač, Simfonijskog orkestra HRT-a) Petar Obradović naslovio Tam Bura. Naslov je igra riječi pojmova tambura, kao posveta sastavu za koji je napisana, i bura, što označava vjetar koji puše na istočnoj obali Jadrana, a koji čisti i donosi nešto novo ili drugačije. Autor je tamburaškom orkestru, uz cimbal kao glavnog nositelja solističkog materijala, pridružio harmoniku (Ivan Koprić), električnu gitaru (Elvis Penava), udaraljke (Luis Camacho Montealegre) i bubnjeve (Borna Šercar). Polusatna skladba oduševila je brojnu publiku u Studiju Bajsić, a bio je zadovoljan i sam skladatelj:

„Ja sam presretan. Mislim da je krasno ispalo. Vidimo da je publika zadovoljna, kao i izvođači, iako nisam sumnjao, jer su već i probe ukazivale na ovakav ishod. Rekao sam glazbenicima već  na sredini proba da mi bolje zvuči nego što je napisano i stvarno sam to mislio. Bili su požrtvovni, dobro navježbani, odsvirali su to odlično. Bio sam na skoro svim probama, želio sam biti dio toga procesa nastajanja. Uvijek je bitno, a pogotovo kad je riječ o novome dijelu, komunicirati, u slučaju nekakvih ispravaka, popravaka.“

Skladba je i studijski snimljena za fonoteku HRT-a. Petar Obradović, kao rezidencijalni skladatelj HRT-a u koncertnoj sezoni 2022./23. priprema novo djelo i za Zbor HRT-a.

Uspjeh sinoćnjeg koncerta svakako treba zahvaliti i dirigentu Matiji Fortuni. Školovan na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i onoj bečkoj, danas surađuje s nizom orkestara i ansambala te je asistent na Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke zagrebačke Muzičke akademije. Ovo mu je bio prvi javni nastup uz Tamburaše nakon kojega nije skrivao zadovoljstvo:

„Prije šest godina sam imao snimanje s Tamburaškim orkestrom HRT-a, a ovo je moj prvi koncert s njima, i uživao sam još i više. Naravno, priprema je bila dosta složena, jer smo uz tamburaške skladbe koje je orkestar više puta izvodio, imali i praizvedbu – skladbu Tam Bura Petra Obradovića koja je tehnički vrlo zahtjevna za tamburaše, za harmoniku, gitaru i za cimbal. Bilo je dosta složeno te dodatne instrumente povezati s tamburaškim orkestrom u zajednički zvuk.

Petar je od početka do kraja bio s nama, bio je vrlo pozitivan, afirmativan, poticajan i zajedno smo dolazili do nekih muzičkih rješenja. Moram reći da je ovo bio zajednički proizvod skladatelja, dirigenta i orkestra. Svi smo bili u jednoj predivnoj umjetničkoj simbiozi. Jako sam sretan kako je to prošlo i jako sam uživao. Reakcija publike me također oduševila, bila je i pozitivnija nego što smo očekivali.“

Koncert se snimao za radijsko i televizijsko emitiranje. Voditeljica programa bila je Maja Ciglenečki.

– Glazba HRT-a

 

Moglo bi Vas zanimati