23
ožu
2023
Vijesti

Snažna poruka i moćna izvedba Thane Alexe uz Jazz orkestar HRT-a

Thana Alexa i Jazz orkestar HRT-a

Thana Alexa i Jazz orkestar HRT-a /Renato Branđilica - HRT

share

Dugoočekivani koncert jazz senzacije Thane Alexe uz Jazz orkestar HRT-a konačno se dogodio sinoć, u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, i ispunio sva očekivanja. Thana Alexa prvi je put u Hrvatskoj predstavila glazbu sa, za Grammy nominiranog, albuma ONA, za koji je autorica većine skladbi, a sudjelovala je i u aranžmanima (uz suradnike Dana Pugacha, Kena Schaphorsta, Miha Hazamu i Vincea Mendozu). Nastupivši kao pjevačica i majstorica na efekt-pedalama, sjajno se složila s glazbenicima Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera.

Jedan od razloga željnog iščekivanja nastupa Thane Alexe je i njezino hrvatsko podrijetlo te karijera koju je dijelom počela u Hrvatskoj, i s punim zamahom razvila u SAD-u. Rođena u New Yorku kao dijete hrvatskih roditelja, studirala je pjevanje i skladanje na New School for Jazz and Contemporary Music. Mentor joj je bio Bernard “Pretty” Purdie koji ju je potaknuo na skladanje i aranžiranje za veći ansambl. U Hrvatskoj, potporu joj je dao Boško Petrović. Nastupala je u njegovu B. P. Clubu i na festivalu Jazz Is Back!, kao i u Dubrovniku, te na uglednim jazz festivalima i u klubovima, uključujući i njujorške. Godine 2011. bila je nominirana za nagradu Porin u kategoriji najbolje jazz skladbe (skladba Siena, koju je napisala za album Friends Matije Dedića), 2014. je zauzela prvo mjesto među vokalistima na Made in NY Jazz Competition, kritičari časopisa DownBeat 2016. uvrstili su je na prvo mjesto liste jazz pjevačica u usponu karijere, a 2021. bila je nominirana u kategoriji najboljih vokalistica u izboru Udruge jazz novinara. Iste godine pobijedila je na International Songwriting Competition. Prva je Hrvatica nominirana za Grammy: album ONA (objavljen u vlastitoj nakladi 2020.) bio je nominiran za najbolji vokalni jazz album i za najbolji instrumentalni jazz solo (u izvedbi Regine Carter).

„Ovo je nešto jako posebno za mene. ONA je priča o uspjehu žena i proslava evolucije ženske snage i izdržljivosti. ONA je isto tako odraz mog života, odnosa koje imam, uloga koje sam igrala u životu, i isto tako je počast ženama u mojoj obitelji koje su me inspirirale da budem žena kakva jesam, a to su moja mama i moja baka. Moja glavna inspiracija za cijeli album došla je nakon što sam sudjelovala na ženskom maršu 2017. godine u Washingtonu. Sam marš bio je snažan, ali prije nego što smo krenuli, bila sam duboko dirnuta snažnim govorima žena koje sam tamo čula te sam bila inspirirana otkriti više o pričama o ženama općenito, njihove glasove. I naravno, prve glasove koje sam htjela čuti bili su oni moje mame i moje bake. Nakon nekoliko neformalnih razgovora s njima, gdje sam otkrila puno nepoznatih detalja o njihovim životima, bila sam nadahnuta za istraživanje borbi i tereta žena kroz prizmu pet elemenata: duše, uma, seksualnosti, borbe za redefiniranje rodnih uloga i unutarnje snage. Kroz ove pjesme sam htjela predstaviti snažan i slobodan ženski duh koji živi u svakoj od nas i pokazati kako je naša evolucija dokaz da se nas ne može zaustaviti“, otkrila je tijekom sinoćnjeg koncerta Thana Alexa.

Kroz autorske pjesme – ONA, The Resistance, Pachamama, Set Free, Cassandra i Animal Instinct – te dvije obrade, Teardrop (Massive Attack) i Everybody Wants to Rule the World (Tears for Fears) – Thana Alexa nizala je snažne poruke, intimne priče i moćne glazbene vizije nošene njezinim sugestivnim vokalom te audioefektima, upotpunjene dakako zvukom Jazz orkestra HRT-a. Emocije i pozitivne energije među glazbenicima i publikom nije nedostajalo što se možda najbolje očitovalo u posljednjoj pjesmi – He Said She Said – u kojoj je Thana angažirala i publiku.

„Napokon se ukazala prilika da ovaj projekt ostvarimo do kraja, to je nešto čemu smo se zbilja radovali. Aranžmani su fenomenalni, izvrsni su aranžeri. Thana naravno ima mnogobrojne nagrade, nominaciju za Grammy, tako da se nekako podrazumijevalo da će se ovo dogoditi“, bio je zadovoljan umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a Miron Hauser.

Snimka koncerta emitirat će se na Trećem programu Hrvatskoga radija u srijedu 29. ožujka od 20 sati.

– Jazz orkestar HRT-a

Moglo bi Vas zanimati