24
lis
2023
Vijesti

Tihomir Pop Asanović vraća funk u Tvornicu kulture

Tihomir Pop Asanović

Tihomir Pop Asanović

share

Tihomir Pop Asanović će nastupiti u Tvornici kulture 3. prosinca 2023.

Tihomir Pop Asanović svoju je bogatu i za čitav glazbeni svijet značajnu karijeru započeo svirajući orgulje u glazbenoj školi u Skopju. Uskoro je počeo svirati profesionalno po klubovima u Švicarskoj i Njemačkoj, a u Jugoslaviju se vratio početkom sedamdesetih s bendom The Generals te promijenio čitavu glazbenu povijest ovih prostora.

Istovremeno je nastupao na brojnim jazz festivalima, a 1973. godine je na turneji s Boškom Petrovićem u Istočnom Berlinu bio proglašen četvrtim najboljim jazz orguljašem u Europi. Uskoro se pridružio grupi Time koja 1972. objavljuje svoj prvi eponimski album.

Asanović je tijekom svoje bogate karijere surađivao s brojnim velikim glazbenim imenima i svirao u mnogim bendovima od kojih se, uz Time, ističu September, YU Grupa, Jugoslavenska Pop Selekcija, Pro Arte i Smak. Svoj je prvi solo album, Majko Zemljo, Tihomir Pop Asanović objavio 1974. godine, a prodan je u više od 200 tisuća primjeraka.

Na njemu su pjevali Josipa Lisac, Dado Topić, Nada Žgur, Doca Marolt i Janez Bončina. Drugi je album Pop napisao u suradnji s Dadom Topićem, a vokali su bili Zdenka Kovačiček i Janez Bončina-Benč. Njegovo su sviračko umijeće zamijetili i velikani poput Raya Charlesa i Quincyja Jonesa, a svojom je glazbom utjecao na čitav glazbeni svijet, pa je tako Kendrick Lamar na svom albumu Damn iz 2017. godine semplirao pjesmu ”Ostavi trag” benda September, a njegov je producent zahvalio Tihomiru na bezvremenskoj glazbi.

Nakon 40 godina stanke, u izdanju Croatia Recordsa 2018. godine objavljuje vinilna reizdanja dvaju kultnih albuma koji su dugo vremena bili nedostupni široj publici. Već sljedeće godine objavljuje novi studijski album – Povratak prvoj ljubavi / Return to the First Love.

Tihomir Pop Asanović od milja je nazivan kumom ili tatom funka, a njegovo je ime obilježilo sedamdesete godine prošlog stoljeća kako funka, tako i jazza i rocka. Pjesme iz svoje bogate karijere kao što su ”Majko Zemljo”, ”Ostavi Trag”, ”Mali Crni Brat”, ”Plejboj” i ”Express Novi Sad” izvest će u zagrebačkoj Tvornici kulture 3. prosinca te pokazati da su one skriveni, ali nikad zaboravljeni glazbeni biseri koji ne gube sjaj.

Ulaznice

Prvih 200 ulaznica po early bird cijeni od 15 eura potražite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima ili online na Entrio.hr. Nakon što se prvi kontingent ulaznica rasproda, regular cijena ulaznice iznosit će 17 eura.

Moglo bi Vas zanimati