13
svi
2022
Vijesti

Tomislav Uhlik predstavio novo izdanje uz sudjelovanje studenata Muzičke akademije

Tomislav Uhlik

share

Tomislav Uhlik, skladatelj, dirigent i pedagog, predstavio je jučer diskografsko izdanje Europski zvukolici na Muzičkoj akademiji Zagreb. Na albumu objavljenom u izdanju Cantusa našle su se 24 skladbe kao minijature za bisernicu, brač i klavir te jedna za tamburaški ansambl.

Foto: Matej Grgić

Na promociji su o izdanju govorili skladatelj Tomislav Uhlik, producent i mentor studenata tambure, Veljko Valentin Škorvaga, mentor i dirigent Siniša Leopold te predsjednik Hrvatskog društva skladatelja Mladen Tarbuk.

Tomislav Uhlik

Foto: Matej Grgić

Tambura je svoj dug put emancipacije u umjetničko glazbalo gradila polako i uporno dugi niz godina. Ishodište tome bilo je upravo u umjetničkoj glazbi pisanoj za nju – koje još uvijek nema mnogo, ali i ona postojeća bila je jedan od važnih poticaja za osnivanjem Instrumentalnog odsjeka za tamburu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu – integrirani preddiplomski i sveučilišni studij za instrumentaliste, smjer tambura (bisernica ili brač) – koji sada traži nastanak novih kvalitetnih tamburaških umjetničkih djela.

Foto: Matej Grgić

Foto: Matej Grgić

Nova djela Tomislava Uhlika, minijature pisane za bisernicu, brač i klavir, ujedinjene u dvije zbirke glazbenih putovanja Europom te skladba Hrvatski zvukolici za tamburaški ansambl, nalaze se na ovome nosaču zvuka. Djela su prvi put izvedena na autorskoj večeri tamburaških praizvedbi i minijatura Tomislava Uhlika, 3. prosinca 2020., u Dvorani Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, baš u godini kada je njihov autor bio nagrađen Porinom za životno djelo.

Foto: Matej Grgić

Moglo bi Vas zanimati