23
stu
2023
Vijesti

više od 20 dječjih zborova iz Hrvatske

U Lisinskom održan Hrvatski dječji festival

foto: press

share

Hrvatski dječji festival održan je u nedjelju, 19. 11. 2023. u Velikoj dvorani KD „Vatroslav Lisinski“, uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Hrvatskoga sabora, Gordana Jandrokovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba uz strukovne partnere: Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Hrvatsku udrugu zborovođa, Centar za odgoj i obrazovanje Goljak, potporu Školske knjige i Balonmanije te uz medijske partnere: Laudato TV, Hrvatsku katoličku mrežu, Hrvatski radio i Hrvatsku radioteleviziju.

Dvorana je bila ispunjena aktivnostima od jutarnjih sati u nedjelju, od postavljanja scene, pripreme dvorane, proba dječjih zborova, okruglih stolova za literate i likovnjake, do dodjela priznanja i na kraju velikog koncerta dječjih zborova.

Na okruglom stolu u predvorju dvorane u suradnji s urednicama i moderatoricama Nikolinom Baletić (literarna kategorija) i Ivonom Biočić Mandić (likovna kategorija) te njihovim gostima, članovima povjerenstava za odabir najboljih radova, u okviru pretprograma sudjelovalo je preko 100 malih literata i likovnjaka sa svojim mentorima. Otvorena je izložba pohvaljenih likovnih radova koja će biti prenesena kao stalni postav u Galeriju „B. Ružić” u Centru za odgoj i obrazovanje Goljak.
Predstavljen je i zbornik koji sadržajem objedinjuje likovnu, literarnu i glazbenu kategoriju manifestacije kroz note, stihove i likovne radove. Autori pohvaljenih radova uz primanje pohvalnica imali su prigodu osobno predstaviti svoje slike i crteže na temu stripa i recitirati stihove svojih pjesama. Uvaženi gosti, književnice i članice Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade Silvija Šesto i Snježana Babić Višnjić te likovni pokrovitelj koji je osmislio ovogodišnji likovni identitet manifestacije Branko Bogunović iznijeli su svoja iskustva i dali pozitivan osvrt na radove.

U nastavku programa uručena su priznanja maestru Branku Starcu i skladatelju Alfiju Kabilju za poseban doprinos stvaralaštvu za djecu uz prigodan glazbeni program njihovih pjesama koji je izveo DZ Trešnjići osnovne škole Ljubljanica iz Zagreba, uz voditeljice Anđelu Dumančić i Ines Grubišić te klavirsku pratnju Tonija Eterovića, koji je ujedno bio moderator glazbenog dijela događaja.

Centralni dio manifestacije održan je u velikoj dvorani ispunjenoj do posljednjeg mjesta što govori o velikom zanimanju javnosti i članova obitelji djece koja su nastupala u programu. Pjesma i smijeh odzvanjali su dvoranom u dvosatnom programu uz vođenje dobro raspoloženog Bojana Jambrošića i male asistentice Aurelie Stašić.

Nastupila su 23 dječja zbora iz različitih sredina naše domovine i gostiju iz Bosne i Hercegovine, s izvedbama novih autorskih popularnih pjesama za djecu koje su napisali skladatelji i pjesnici na pozivnom natječaju. Nastupili su sljedeći dječji zborovi: Cvrčak iz Šibenika, Vijolice iz Paga, Mići boduli iz Krka, Zametske malice iz Rijeke, Lovranske črešnjice iz Lovrana, Zorica iz Karlovca, Crescendo iz Siska, Plavi mjesec iz Vrbovca, Vukovarski golubići iz Vukovara, Cvrkutići iz Sv. Križa Začretje, Cvrkutavci iz Velike Gorice, Pikići iz Rakitja, Tigrići iz Svete Nedelje, Smješak iz Samobora, Vokalni ansambl OŠ Hrvatski Leskovac, Zagrepčanke i dečki, Bajka, Zagrebački anđeli, Trešnjići, Frigovci, Krklecovi klinci, Kažotići iz Zagreba i Izvor iz Tolise – Orašja, iz Bosne i Hercegovine.

Preko 600 djece pjevalo je i plesalo na sceni prekrasnoj ukrašenoj balonima koje je za tu prigodu originalno dizajnirao brend Balonmania kao jedan od partnera festivala. Uz prigodnu dodjelu priznanja i plaketica svim zborovima i nagrade za najbolju skladbu Robertu Grubišiću za pjesmu „Jež i jubav” u ime Hrvatskog društva skladatelja, nagrade za najbolje stihove skladbe Lidiji Miletić za pjesmu „Riblja ljubav” i pohvalama Hrvatske udruge zborovođa pojedinim voditeljima za rad sa zborom, koncert je završio zajedničkom izvedbom pjesme „Veliki i mali” Alfija Kabilja, ovogodišnjeg dobitnika priznanja za poseban doprinos stvaralaštvu za djecu.
Posebno pohvaljeni zborovi uz prigodne poklone Školske knjige su Zagrebački anđeli, Zametske malice, Trešnjići, Mići boduli i Vukovarski golubići.

Osjetila se pozitivna energija i zajedništvo publike i djece koji su se zaželjeli takvog sadržaja nakon dvogodišnje pauze, a Hrvatski dječji festival opravdao je svoju primarnu zadaću uz epitet najboljeg godišnjeg okupljanja stvaratelja kreativnog glazbenog izričaja, kao i afirmacije stvaralaštva za djecu i mlade.

Autor teksta: Ante Toni Eterović, ravnatelj festivala

Izvor fotografija: Goran Katić

Moglo bi Vas zanimati