11
svi
2023
Vijesti

Majski muzički memorijal - Večer laureata

Večeras Gordan Tudor i kvartet Papandopulo u Čakovcu

share

Večer laureata Nagrade Grada Čakovca za najbolje glazbeno ostvarenje u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu danas na 50. majski muzički memorijal dovodi u Čakovec kvartet Papandopulo čiji je član, saksofonist i skladatelj Gordan Tudor, ovogodišnji laureat. Uz njih, kao solisti će nastupiti saksofonist Goran Jurković, član kvarteta, te udaraljkaš Filip Merčep.

Kvartet Papandopulo na Glazbenoj tribini u Osijeku u izvedbi skladbe Politics / Foto: Kristijan Cimer

Papandopulovci će svoj koncert započeti – Borisom Papandopulom, njegovom skladbom Šest krokija iz 1990. godine, kojom su obilježili i svoj prvi album izdan prije deset godina koji je tada, zahvajujući samim glazbenicima, bio najprodavaniji album klasične glazbe.

Program koncerta večeras se nastavlja skladbom Scene Gordana Tudora, s istoimenog albuma iz prošle godine, koja je nedavno ponijela i nagradu Porin u kategoriji najbolje skladbe klasične glazbe u 2022. godini. Djelo koje je ‘kalibrirao’ je upravo za svoj kvartet, a kako sami glazbenici pojašnjavaju govoreći o skladbi, upravo takav pristup rezultirao je “vrlo idiomatskim izričajem dvaju ‘prizora’. Prvi od njih podsjeća na tango koji je poput želea, lelujav u karakterističnom podrhtavanju zvučne slike izazvane četvrttonskim drhtanje. Druga scena autorovo je sanjarenje o glazbi jednog Fellinija preseljeno u mediteranski zrak sjeverne Afrike.”

Ta će glazba, uz Papandopula i još pokoju partituru po kojoj su postali prepoznati, ući na repertoar ovog prepoznatljivog sastava i protagonista hrvatske suvremenoglazbene scene.

U nastavku koncerta slijedi još jedna skladba napisana 2012. godine upravo za njih, a koju su izvodili i na simfonijskom koncertu, kao svojevrsni “umetak” na “pandemijskom “izdanju Muzičkog biennala Zagreb, 2021. godine. Riječ je o skladbi Goldspell Mirele Ivičević.

Autorski koncert lauerata Nagrade Grada Čakovca ujedno je i koncert autoru najbližih glazbeničkih suradnika, članova njegova domicilnog sastava, kvarteta Papandopulo stoga Tudorov Četvrttonski valcer ovaj put izvodi kolega iz kvarteta, saksofonist Goran Jurković koji je prošle godine u Sisku praizveo i Tudorovu Sonatu.

Negdje u sredini koncertnog programa “stisnula” se i nagrađena skladba Politics (not according to Aristotle) za kvartet saksofona, elektroniku i video. Nastala je u listopadu prošle godine, a nadahnuta je stvarnim komentarima ispod jedne objave na Facebooku. Za snimku koja prati živu izvedbu autor je koristio doslovne komentare koje je ondje pronašao, izravne stavove neimenovanih ljudi izvan područja politike, “average Joes”, za što Tudor u bilješci o skladbi kaže kako su “neki u komentarima iznosili svoja originalna mišljenja, a drugi su citirali Trumana, Machiavellija i sl., što me gotovo oduševilo.”

U svojoj izvornoj namjeri ova je skladba trebala biti satira današnjeg društva u kojoj svi imaju potrebu komentirati sve, dok se, kako kaže, na kraju pretvorila u “generalni hejt prema politici kao takvoj.”

Gordan Tudor, Glazbena tribina,

Kvartet Papandopulo na Glazbenoj tribini u Osijeku / Foto: Kristijan Cimer

Na programu koncerta nalazi se i djelo jednoga od skladatelja čiji autorski rad odražava estetiku kvarteta Papandopulo i neke od glazbenih smjernica koje slijede u odabiru koncertnih programa, otvarajući istodobno publici horizonte na sve što se trenutno stvara na području suvremene glazbe za taj sastav. Tako je ovaj put na programu glazba francuskog skladatelja rođenog 1968. godine, Regisa Campa, Tintamarre za kvartet saksofona, iz 2006. godine.

Foto: Matej Grgić/MBZ

Koncert zaključuje Tudorovo najrecentnije solističko djelo i to udaraljkaško. Za skladbu Snare, you there? za mali bubanj, elektroniku i ad libitum video te oblikovanje svjetla svjetlosnu kompoziciju i prateći video potpisuje Boy van Ooyen. Premda polazi iz drugih ideja i obraća se drugome mediju, zahvaljujući oblikovanju videa i tretmanu dadaistički nastaloga teksta, skladba na neki način reminiscira upravo djelo koje je Tudoru priskrbilo Slavenskog za 2022. godinu.

U izvedbi se tako na kraju koncerta članovima kvarteta Papandopulo pridružuje udaraljkaš Filip Merčep koji je djelo i praizveo na proteklom izdanju Muzičkog biennala Zagreb.

Foto: Matej Grgić/MBZ

Nagrada Grada Čakovca

Ocjenjivački sud Nagrade Grada Čakovca Josip Štolcer Slavenski, u sastavu: Senka Bašek-Šamec, Trpimir Matasović (predsjednik), Petra Pavić, Iva Lovrec Štefanović i Mladen Tarbuk,  u uži je izbor za najbolje djelo hrvatskoga skladatelja praizvedeno prošle godine uvrstio pet skladbi četvero autor(ic)a – Sugarcoating #4 Pure Bliss Sare GlojnarićStage dimmed Borisa JakopovićaDvanaest kratkih sjećanja Krešimira SeletkovićaPolitics (not according to Aristotle Gordana Tudora.

Jednoglasnom odlukom članova ocjenjivačkoga suda odlučeno je da je laureat Nagrade Josip Štolcer Slavenski za prošlu godinu Gordan Tudor. Nagrađeno je djelo praizveo Kvartet Papandopulo 12. studenog 2022. u Osijeku, u sklopu programa 59. glazbene tribine koja je djelo i naručila. Nagrada će laureatu biti uručena danas, u sklopu programa finalnog koncerta 50. Majskog muzičkog memorijala Josip Štolcer Slavenski koji se od 9. do 11. svibnja 2023. održao u Čakovcu.

Laureat Nagrada Grada Čakovca Slavenski

Moglo bi Vas zanimati