25
sij
2022
Vijesti

Veliki prasak: Čuda iz spavaće sobe

share

Eric, Fran Vasilić, Matej Milošev, Miriiam te dvojac Šiza su, po mišljenju glazbenih novinara i urednika, „autorskim albumom, pjesmom ili koncertnim nastupima značajno obilježili hrvatsku glazbenu scenu u izbornoj godini“ i tako zaradili nominaciju za Veliki Prasak Rock&Off nagrade. Najbolji među njima će, osim statue, kući ponijeti i ukupno 10 tisuća kuna – 5 tisuća u gotovini i 5 tisuća kuna u protuvrijednosti glazbene opreme – „booster dozu“ kojom HDS ZAMP podupire i ohrabruje glazbeni početak najboljeg novog glazbenika/ce. „Odabrati glazbu kao životni poziv u godinama korona virusa hrabar je potez. Zato dobitnika želimo motivirati na početku karijere i poslati poruku: „tu smo za tebe, i u lošim godinama i onim boljima koje sigurno dolaze.“, poručuju iz stručne službe ZAMP.

Također svi nominirani u ovoj kategoriji sudjelovat će u ovogodišnjoj Rock&Off turneji. „Prošlogodišnja Rock&Off turneja dala je priliku svim nominiranim u kategoriji Veliki prasak u prve tri godine da se predstave u klubovima i na festivalima u manjim gradovima diljem Hrvatske. Sama turneja se pokazala sjajnom za izvođače i organizatore te jedva čekamo krenuti na ovogodišnju turneju. Svim nominiranim iz kategorije Veliki prasak će zasigurno ova turneja donijeti dodatno iskustvo te zadovoljstvo nastupanja pred publikom u ovim teškim vremenima za glazbenike”, rekao je voditelj projekta Davor Drezga.

Eric je svoj put od klasične naobrazbe i malog DIY studija u spavaćoj sobi do samostalnog prvijenca i nastupa na Dori prešao u samo nekoliko godina. Čvrsto držeći sve autorske i producentske konce u svojim rukama, Eric hrabro korača prema samom čelu domaćeg mainstreama.

„Nije mi u cilju biti najpoznatije ime u Hrvatskoj. Ono što želim je moći pisati, snimati, tu i tamo nastupati i živjeti od toga“, odlučan je Fran Vasilić, trenutno prvo ime domaćeg bedroom popa. S preko 4 milijuna pratitelja na TikToku, pitanje je vremena kad će ostvariti svoju misiju, ali s obzirom na talent i umjetničku glad, sigurni smo da neće ostati na tome…

Nakon godina provedenih s violončelom na pozornici, u sjeni velikana poput Parnog Valjka, Gibonnija i Olivera, Matej Milošev odlučio se za autorski iskorak i objavu albuma prvijenca, U prolazu. Samozatajan i skroman, na albumu je ugostio prvu postavu domaće pop i rock scene, a naklonost glazbene kritike vjetar je u jedra uspješnog nastavka njegove plovidbe.

„Indie scena podrazumijeva slobodu i pogodno je tlo za kreativnost i neopterećenost“, objašnjava Miriiam čiji se prvijenac Call Me Up pojavio niotkuda. Ali, to ga nije spriječilo na sjajan prolaz na godišnjim izborima najboljih albuma i velika očekivanja kritike i publike koja od Miriiam želi čuti još. I to, po mogućnosti, što prije!

Punk rock duo Šiza odlučio se za minimalizam bubnja i basa – čini se kao najbolji način za izgubiti pristojnost iz malog prsta i reći svijetu oko sebe što ga ide. Bez obzira kako će to prihvatiti glasači Rock&Offa, možemo reći, konačno: buka, punk i drskost!

U tijeku je i glasovanje za Iskonovu nagradu publike! Svoj glas može dati svaki zaljubljenik u dobru domaću glazbu od 17. do 31. siječnja i to na Iskonovim stranicama jednom dnevno. U konkurenciji su: Bad Daughter, Eric, Fran Vasilić, Jonathan, Kensington Lima, Mark Mrakovčić, Matej Milošev, Mayales, Miriiam, Pips, Chips & Videoclips, pocket palma, Porto Morto, Šiza, The Gentleman, Urban &4 i z++.

Više o četvrtom izdanju Rock&Off nagrade saznajte na službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici i pratite nas 5. veljače uživo iz zagrebačke Tvornice kulture!

Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.

Moglo bi Vas zanimati