25
tra
2022
Vijesti

Zadarski Hommage à Pavle Dešpalj 

Hommage à Pavle Dešpalj 

share

U Polivalentnoj dvorani kompleksa Dvije palače u Zadru danas, 25. travnja, održat će se dva događaja u čast i sjećanje na maestra Pavla Dešpalja.
S početkom u 18 sati održat će se okrugli stol O Pavlu – Pavle Dešpalj kroz prizmu glazbenog doprinosa u Zadru. Govorit će predsjednica Vijeća Glazbenih večeri u Sv. Donatu Dina Bušić, dirigent Pavle Zajcev te koncertni majstori Zadarskog komornog orkestra Marco Graziani i Valter Lovričević.

Hommage à Pavle Dešpalj

Ime maestra Dešpalja, osim u cjelokupnu hrvatsku glazbenu povijest i kulturu, na poseban je način utkano u glazbeni život grada Zadra. Festival Glazbene večeri u Sv. Donatu i Zadarski komorni orkestar osnovao je 1961. godine maestro Pavle Dešpalj.

O stasanju orkestra je u jednome intervjuu rekao:

“Nakon prof. Jerolimova orkestar Zadarske filharmonije je zbog pomanjkanja kadrova prestao s radom. S ostacima tog orkestra, sa zadarskim studentima iz Zagreba, među kojima se isticala moja sestra Maja, s nekolicinom glazbenika, koji su se zbog vojnog roka zatekli u Zadru, i dakako s mojim bratom Valterom (koji je već kao četrnaestogodišnjak oduševljavao umjetnike poput Stjepana Šuleka, Marijane Radev i Darka Lukića,) osnovao sam Zadarski komorni orkestar. Vodio sam ga dvije godine, nakon čega je prestao s radom zbog mog angažmana u Zagrebu.

Prof. Vrbančić je kasnije odgojio nove kadrove violinista, sam je svirao violu, a moj otac je osposobio dvije perofesorice muzičke škole da za potrebe orkestra sviraju čelo i kontrabas, i tako je Zadarski komorni orkestar pod vodstvom prof. Vrbančića opet započeo s radom. On me, kao i njegovi nasljednici prof. Novak i maestro Repušić, često pozivao da dirigiram s ansamblom, na što sam se uvijek s velikom radošću odazivao.”

Ovaj orkestar tako je nastao i oblikovan upravo “vođen vizionarskim duhom Pavla Dešpalja”, kako stoji i u samoj najavi koncerta koji će se u dvorani braće Bersa održati u 20 sati. U spomen na svog nedavno preminulog osnivača, Zadarski komorni orkestar izvest će nekoliko maestrovih djela, uz praizvedbu novog djela Ante Knešaureka te Komornu simfoniju Dmitrija Šostakoviča.

Orkestrom ravna Pavle Zajcev, violončelist i dirigent, ali i poznavatelj Dešpaljeve glazbe (koji je, između ostaloga, praizveo maestrov Koncert za violončelo i gudače). Kao solist na altovskom saksofonu nastupit će Nikola Fabijanić.

U istoj je dvorani od 20. travnja u suradnji Narodnog muzeja Zadar i Koncertnog ureda Zadar postavljena izložba Obitelj Dešpalj u objektivu Ante Brkana.

Moglo bi Vas zanimati