06
lis
2023
Vijesti

novo čitanje 50 godina starog klasika

Zagreb i Hrvatska na novoj verziji The Dark Side of the Moon Rogera Watersa!

Roger Waters

Roger Waters /Ivana Ivanovic/PIXSELL

share

Roger Waters, bivši autor i basist Pink Floyda, objavio je novo izdanje kultnog albuma “The Dark Side of the Moon – Redux”. 

Izvorno objavljen prije točno pedeset godina, 1973., Waters je novu verziju albuma temeljito prearanžirao, potpuno ga ogolivši i dodavši mu govorne dijelove umjesto instrumentalnih solaža.

Hrvatskim fanovi posebnu pozornost trebaju obratiti na novu verziju pjesme “Great Gig in the Sky”: Waters na početku prepričava anegdotu koju je podijelio sa zagrebačkom publikom na svom koncertu u svibnju 2018. o “jedinoj cesti u Jugoslaviji”. Metaforu Waters u pjesmi, kao i na koncertu, pojašnjava potrebom da na tom putovanju cestom “budemo najbolja verzija sebe”.

Poslušajte Watersovu verziju pjesme “Great Gig in the Sky”:

Novu verziju albuma Waters je objavio u suradnji s producentom i basistom Gusom Seyffertom (Beck, Norah Jones, Michael Kiwanuka…).
Mišljenja fanova o Watersovom pothvatu su podijeljena. Uspoređujući “… Redux” s posljednjim ostvarenjima Leonarda Cohena, pogotovo zbog govornih dijelova koji dominiraju albumom, jedni mu plješću zbog hrabrosti, drugi mu zamjeraju kako je novim čitanjem “isisao život iz pjesama”.
Također, zamjeraju mu kako ovim projektom želi poništiti glazbeni doprinos svojih bivših kolega iz benda, Ricka Wrighta i Davida Gilmoura, s čijom se suprugom nedavno našao u Twitter okršaju.

Osamdesetogodišnji Waters predstavit će novi album uživo, na koncertima u londonskom Palladiumu, 8. i 9. listopada, nakon čega kreće na turneju po Južnoj Americi.

Moglo bi Vas zanimati