22
svi
2024
Vijesti

Udahnimo glazbu

Zagrebačka filharmonija predstavila program sezone 2024./25.

Tomislav Miletic/PIXSELL

share

Udahnimo glazbu slogan je nadolazeće koncertne sezone Zagrebačke filharmonije, koju su na konferenciji za medije u srijedu, 22. svibnja, u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, predstavili ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak i šef-dirigent, maestro Dawid Runtz.
Zagrebačka filharmonija

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

„Smišljamo slogane, vizuale, borimo se s umjetnom inteligencijom i virtualnim svijetom, trudimo se ići ukorak s nečime što nas zapravo samo udaljava od naše iskonske prirode i potrebe za sanjarenjem. A bez maštanja nema umjetnosti,“ stoji u prilogu koji je okupljene dočekao na početku susreta s vodstvom orkestra, njihovim suradnicima, partnerima te glazbenicima, od kojih su neki tom prilikom i nastupili.

Susret su otvorili Mario Lončar i Viktor Čižić, tijekom predstavljanja Bachovu Muku prisutnima je u verziji za marimbu približio udaraljkaš Leonardo Losciale, a na kraju je nastupio i koncertni majstor, violinisti Orest Shourgot.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glazba.hr (@glazba.hr.portal)

Udahnimo glazbu u novoj sezoni

U sezoni 2024./25. orkestar će predstaviti velike partiture Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Johannesa Brahmsa, Petra Iljiča Čajkovskog, sve do suvremene glazbe. Maestro Runtz najavio je i kako će, ususret 150. godišnjici rođenja Arnolda Schönberga, i njegova glazba naći mjesto u programu sezone pa su austrijski majstori koji će biti predstavljeni u sezoni Mozart, Mahler i Schönberg.

Posebno se veseli prvome ravnanju Verdijeva Rekvijema te punoj dvorani na koncertima, a osobito Filharmonijskom balu kada se brojni Zagrepčani odluče na dolazak u svečanu atmosferu Lisinskog.

Maestro Runtz naglasio je i gostovanja istaknutih glazbenika, posebno odabranih za ovu sezonu, uključujući i gostujuće dirigente i dirigentice. Radovan Vlatković će osim gostovanja s orkestrom ostvariti i međunarodno gostovanje u Italiji.

Prvi korak u svijet klasične glazbe

Mo. Runtz izrazio je nadu kako će tri besplatna koncerta pridobiti i neke nove slušateljske uši, privući one koji će možda prvi puta čuti uživo simfonijsku glazbu i pridružiti se filharmonijskoj obitelji.

„Danas nastojimo pronaći što više unutarnjeg mira u svakodnevnom bivanju sa svime što taj mir remeti. Na koncertu imamo na raspolaganju ta dva sata provesti upravo prepuštajući se svojim mislima i vraćajući svome miru.“

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije istaknuo je ponos novim sponzorskim ugovorom s tvrtkom Thomastik-Infeld, koji će omogućiti gudačkoj sekciji vrhunske žice za instrumente po povlaštenim uvjetima, ali i brojne druge mogućnosti i pogodnosti koje će im olakšati rad na izazovnom repertoaru.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Dopiranje do više ljudi, posebno onih koji dosad nisu imali priliku uopće doprijeti do svijeta klasične glazbe jedna je od misija orkestra, istaknuo je Fak, napominjući da pri tome neće pribjegavati populizmu i pripadajućim potezima. Jedan od načina približavanja klasične glazbe publici u kojemu mogu pomoći i drugi ljubitelji glazbe je i poklon kartica koju se odsad može kupiti za koncerte Zagrebačke filharmonije te darovati svima koje možda želimo privući orkestralnim koncertima.

Filip Fak / Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kultura je trenutno najmanje elitistička u svojoj povijesti te se nastoji približiti svima, možda jest elitna, ali nije elitistička, rekao je Fak. „U tih sat i pol vremena čovjek se doista resetira, nerijetko dolazim umoran na koncert petkom, ali izlazim ‘preporođen’“, istaknuo je ravnatelj Zagrebačke filharmonije zaključujući svoje obraćanje na konferenciji za medije u raskošnoj dvorani Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu.

Leonardo Losciale, foto: Glazba.hr

Program cijele sezone donosimo u nastavku, a sve informacije o upisu pretplate i pogodnostima pronađite na stranicama orkestra.

Moglo bi Vas zanimati