30
stu
2023
Vijesti

Penderecki, Lukaszewski i Mozart

Dunja Bontek i Dawid Runtz uz Zagrebačku filharmoniju

share

U petak 1. prosinca 2023. godine u 19:30 Zagrebačka filharmonija će u Plavom ciklusu održati koncert u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisnskog, a u subotu će se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu održati tribina, razgovor o Krzysztofu Pendereckom, otvoren zainteresiranoj javnosti uz slobodan ulaz
Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić

Dawid Runtz i Zagrebačka filharmonija / Foto: Natjecanje Matačić

Zagrebačka filharmonija, Dunja Bontek i mo. Runtz

Pod dirigentskom palicom šefa dirigenta Dawida Runtza, Zagrebačka filharmonija izvest će Tužaljku za žrtve Hirošime Krzysztofa Krzysztofa Pendereckog, Koncert za violinu i orkestar u D-duru, br. 4, KV 218Wolfganga Amadeusa Mozarta, Adagietto za orkestar Paweła Łukaszewskog te Božićnu, 2. simfoniju Pendereckog.

Dawid Runtz

Mo. Dawid Runtz

Zvijezda večeri je violinistica Dunja Bontek, zamjenica koncertnog majstora Zagrebačke filharmonije, pred kojom je zaista težak zadatak – stati pred publiku, ali i kolege iz orkestra.

“Mozartovi violinski koncerti su obvezan repertoar na svakoj audiciji za orkestar. U većini orkestara se na audicijama traži samo prvi stavak tako da se često zapostave drugi i treći. Izuzetno sam sretna što ću ovog puta imati prilike izvesti Mozartov violinski koncert u D-duru u cijelosti jer smatram da je njegov drugi stavak među najljepšima i najintimnijima, a treći stavak je toliko poletan s puno razigranih dijaloga između solista i orkestra. Bit će mi pravi užitak podijeliti svoje viđenje ovog prekrasnog djela s dragim kolegama, maestrom Runtzom i publikom.” (Dunja Bontek)

Ne propustite predkoncertni razgovor u 19 sati u foajeu Velike dvorane Lisinski na kojem će dirigent Dawid Runtz i skladatelj Paweł Łukaszewski podijeliti svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta s voditeljicom i muzikologinjom Janom Haluzom.

Foto: Bartek Barczak

Krzystof Penderecki u fokusu

U subotu, 2. prosinca 2023. godine, Zagrebačka filharmonija organizira tribinu posvećenu velikom poljskom skladatelju Krzystofu Pendereckom povodom 90 godina od rođenja.

Tribina će se održati u Dvorani Blagoja Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu s početkom u 11 sati.

Očekuje nas razgovor sa skladateljima, dirigentima i muzikolozima koji su imali priliku surađivati s Pendereckim. U razgovoru sudjeluju: Ivo Josipović, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš, Pawel Lukaszewski, Seadeta Midžić, Dawid Runtz, Karolina Rugle, a putem video poruke publici koncerta i tribine obratit će se i skladateljeva udovica, Elzbieta Penderecka.

 

Tribina posvećena Krzysztofu Pendereckom

Moglo bi Vas zanimati