29
lip
2022
Vijesti

Zbor HRT-a i Minhenski radijski orkestar u glasovitoj Herkulessaal pod ravnanjem Ivana Repušića

Zbor HRT-a_foto Jasenko Rasol_HRT

share

Zbor HRT-a nastupit će u ponedjeljak, 4. srpnja, u glasovitoj Dvorani Herkules palače Residenz u Münchenu, uz vokalne soliste te Minhenski radijski orkestar pod vodstvom maestra Ivana Repušića, na svečanom koncertu u povodu 50 godina Stalne komisije Hrvatska-Bavarska, 30 godina priznanja Republike Hrvatske od SR Njemačke i 30 godina Hrvatske turističke zajednice.

©Felix Broede

Ovo je već druga suradnja Zbora HRT-a i Minhenskog radijskog orkestra, koja se, također na inicijativu Ivana Repušića, šefa dirigenta Minhenskog radijskog orkestra od 2017. i prvog stalnog gosta dirigenta Njemačke opere u Berlinu, dogodila 19. svibnja 2019. u Prinzregententheateru, kada su uz soliste, koncertno izveli operu Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca (što je objavljeno i na CD-u).

Ovaj put pridružit će im se njemačko-hrvatska kombinacija solista: sopranistica Evelin Novak, solistica berlinske Državne opere Unter den Linden; sopranistica Lavinia Dames, solistica Njemačke opere na Rajni u Düsseldorfu; mezzosopranistica Annika Schlicht koju su nedavni angažmani vodili u Hamburšku državnu operu, Elbphilharmonie, Bavarsku državnu operu, Parišku operu. Semperoperu u Dresdenu, berlinsku Državnu operu i Njemačku operu na Rajni u Düsseldorfu, te bariton Ljubomir Puškarić, prvak Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Program je također odraz suradnje Hrvatske i Bavarske: bit će to izbor ulomaka iz opera i opereta hrvatskih i njemačkih skladatelja, među kojima će se točke iz najreprezentativnijih ostvarenja Vatroslava Lisinskog, Ivana Zajca, Jakova Gotovca, Ive Tijardovića i Frane Paraća ravnopravno naći uz one iz pera Carla Marie von Webera, Ludwiga van Beethovena, Richarda Wagnera, Richarda Straussa, Franza Lehára i Otta Nicolaia.

Organizatori koncerta su Generalni konzulat Republike Hrvatske u Münchenu i Hrvatska turistička zajednica München u suradnji s Bavarskim radijem i uz podršku Bavarske državne kancelarije, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Hrvatske turističke zajednice.

Program koncerta:

Carl Maria von Weber: Uvertira operi Strijelac vilenjak

Vatroslav Lisinski: Sva se bijeli, zbor Hrvatica, iz 2. čina opere Porin

Carl Maria von Weber: Was gleicht wohl auf Erden dem Jägervergnügen, zbor lovaca iz 3. čina opere Strijelac vilenjak

Ludwig van Beethoven: Mir ist so wunderbar, kvartet Marzelline, Leonore, Rocca i Jaquina iz 1. čina opere Fidelio

Ivan Zajc: Gle kako divno sjaji grad, romanca Zrinjskog iz 2. čina opere Nikola Šubić Zrinjski

Richard Wagner: Predigra 3. činu opere Lohengrin

Richard Wagner: Dich, teure Halle, arija Elisabeth iz 2. čina opere Tannhäuser

Jakov Gotovac: Oda zemlji, arija Mile iz 1. čina opere Mila Gojsalića

Frano Parać: Završna scena opere Judita

Richard Strauss: Hab’ mir’s gelobt, ihn lieb zu haben, tercet Maršalice, Octaviana i Sophie iz 3. čina opere Kavalir s ružom

Otto Nicolai: Mjesečev zbor, iz 3. čina opere Vesele žene Windsorske

Franz Lehár: Lippen Schweigen, duet Hanne i Danila iz 3. čina operete Vesela udovica

Ivo Tijardović: O kućo mala, pjesma barba Tome iz 1. čina operete Spli’ski akvarel

Jakov Gotovac: Završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta

Dodatak:

Jakov Gotovac: Himna slobodi

Moglo bi Vas zanimati