20
stu
2023
Vijesti

Tamburaški orkestar HRT-a u čast Josipu Vrhovskom

Tamburaški orkestar HRT-a u čast Josipu Vrhovskom

foto: Renato Branđolica / HRT

share

Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom svojega umjetničkog voditelja Matije Fortune održao je i drugi koncert u ovoj sezoni ciklusa U ozračju tambure. Veći dio programa bio je posvećen opusu Josipa Vrhovskog, i to u povodu 40. obljetnice njegove smrti. Tamburaški orkestar HRT-a tim je povodom ugostio Zbor HRT-a, mezzosopranisticu Martinu Menegoni, baritona Davida Šeba, članice Dječjeg zbora HRT-a Klaru Čadež i Katarinu Kunjko te Gudački kvartet Sebastian. Završnica koncerta pripala je poznatim, repertoarnim skladbama Tamburaša iz pera Bože i Zlatka Potočnika, Tomislava Uhlika i Tihomila Vidošića.

Tamburaški orkestar HRT-a u čast Josipu Vrhovskom

foto: Renato Branđolica / HRT

Skladatelj, dirigent i pedagog Josip Vrhovski (Črečan, 1902. – Zagreb, 1983.), iz rodnog se Međimurja otisnuo na školovanje i rad u nizu manjih i većih sredina. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je kompoziciju u razredu Blagoja Berse, a usavršavao se na Visokoj školi za glazbu u Berlinu te kod Clemensa Kraussa u Salzburgu. Radio je kao profesor gimnazija, glazbenih i drugih škola u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Splitu i Karlovcu (u Varaždinu i Karlovci bio je i ravnatelj). Istovremeno je osnivao i vodio učeničke i druge pjevačke zborove i društva, gradske i kazališne orkestre.

Za sobom je ostavio više od 400 djela. Njegov stil nadahnut je međimurskim folklorom u okviru nacionalnoga usmjerenja, a bio je i jedan od prvih skladatelja koji je u hrvatsku crkvenu glazbu unio elemente nacionalnoga stila. Iako mu je veći dio opusa posvećen vokalnoj glazbi, tambura je Vrhovskom bila bliska. Znao je svirati sve tamburaške instrumente, a tamburaški orkestar koristio je u više ostvarenja.

Njegova kantata Hasanaginica za soliste, zbor i tamburaški orkestar sinoć je imala svoju drugu izvedbu. Za prvu, 2008. godine, zaslužan je također maestro Matija Fortuna, tada još student dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ravnao je Tamburaškim orkestrom Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca i Oratorijskim zborom Cantores Sancti Marci.

„Sretan sam da je Hasanaginica Josipa Vrhovskog večeras doživjela svoju prvu profesionalnu izvedbu od strane Tamburaškog orkestra i Zbora HRT-a. Na ovu suradnju sa Zborom sam vrlo ponosan. Iskoristio sam priliku da već u drugi koncert ove sezone U ozračju tambure uključim Zbor HRT-a i da na neki način povežemo naše ansamble,” pojasnio je maestro Fortuna.

Treba dodati i da je u suradnju bio uključen i Dječji zbor HRT-a, čije su dvije članice, Klara Čadež i Katarina Kunjko tumačile Hasanaginu djecu. Hasanaginica je bila Martina Menegoni, a Hasanaga David Šeb.

Poseban gost koncerta bio je Gudački kvartet Sebastian koji također svoju koncertnu sezonu održava u Studiju Bajsić na HRT-u. Ovaj put je izveo Gudački kvartet koji je Josip Vrhovski skladao 1936., kada je i praizveden u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Tamburaški orkestar HRT-a u čast Josipu Vrhovskom

foto: Renato Branđolica / HRT

Tri solo pjesme – Uspavanka, Zelena Dubrava, Čežnja – izvorno pisane za glas i klavir, za ovu je prigodu obradio dugogodišnji suradnik Tamburaškog orkestra HRT-a Marko Bertić. Otpjevala ih je Martina Menegoni.

Naposljetku, Podravska jesen i Lovranski maroni Zlatka Potočnika, Tartufada Tomislava Uhlika, Sunčane ravni Bože Potočnika i Samoborski ples Tihomila Vidošića, skladbe su koje su nas podsjetile na standardni repertoar Tamburaškog orkestra HRT-a, ali i na skladatelje koji su na stanoviti način nastavili stazom koju je utro upravo Josip Vrhovski.

„Jako sam zadovoljan početkom sezone. Prvi koncert posvetili smo skladatelju Adalbertu Markoviću koji je za tamburaški orkestar skladao više od 200 skladbi, a ovaj koncert posvetili smo Josipu Vrhovskom jer na neki način opisuje put kojim će rad ovog ansambla u budućnosti ići. Osvrće se na tradiciju i skladateljskim postupcima korača lagano u budućnost, a to je i put kojim želim voditi ovaj orkestar“, zaključio je Matija Fortuna u razgovoru s voditeljicom programa Majom Ciglenečki.

 

Koncert se snimao za Hrvatski radio.

 

– Glazba HRT-a

 

 

Moglo bi Vas zanimati