17
kol
2021
Vijesti

Tomislav Oliver i Helena Skljarov predstavljat će Hrvatsku na idućim Svjetskim danima nove glazbe!

Tomislav Oliver i Helena Skljarov

Tomislav Oliver i Helena Skljarov Tomislav Oliver i Helena Skljarov

share

Dvoje mladih hrvatskih skladatelja, Tomislav Oliver i Helena Skljarov, imat će čast predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjim Svjetskim danima nove glazbe – World New Music Days 2021., koji će se održati u kineskim gradovima Šangaju i Nanningu.

Svjetske dane nove glazbe (WNMD) organizira Međunarodno društvo za suvremenu glazbu (ISCM), organizacija posvećena promicanju suvremene glazbe, a koja okuplja više od 70 članova sa svih kontinenata. Hrvatsko društvo skladatelja kao član ISCM-a već godinama aktivno sudjeluje u svim aktivnostima ove dugovječne i važne platforme koja će 2022. će proslaviti 100. obljetnicu postojanja.

Ideja festivala WNMD, koji se svake godine održava u drugoj zemlji/sekciji-domaćinu, jest predstaviti jedno ili više djela svake članice ISCM-a te tako pokazati nevjerojatnu raznolikost glazbene prakse našega doba.

Skladbe naših mladih skladatelja za izvedbu na festivalu odabrala je prosudbena komisija organizatora ovogodišnjeg izdanja WNMD. Djelo Idioma I za violončelo i elektroniku Tomislava Olivera predložila je interna komisija hrvatske Sekcije ISCM-a, dok je Helena Skljarov svoje mjesto na festivalu izborila kao individualna (samostalna) skladateljska prijava, što njezin uspjeh i plasman čini još značajnijim – mogućnost samostalne prijave otvorena je svim skladateljima u cijelome svijetu, a Helenina je skladba, prijavljena kao samostalna prijava uz podršku HDS-a i naše interne komisije, jedna od samo deset odabranih u tom mnoštvu pristiglih prijava.

Svjetski dani nove glazbe 2021. trebali su se održati ujesen ove godine, no zbog epidemioloških ograničenja su odgođeni te će se, ako prilike budu dopuštale, održati na proljeće 2022. godine.

Moglo bi Vas zanimati