01
srp
2024
Vijesti

Festival umjetnosti glazbe i plesanja

Trostrukim programom na Trgu Sv. Ivana u Lovranu započinje ovogodišnji FUGIP

FUGIP

FUGIP

share

Danas, u ponedjeljak 1. srpnja u 21h na trgu Sv. Ivana festival će otvoriti duo Metod Sironić, flauta i Jelena Tihomirović, klavir, ujedno začetnici i organizatori festivala. Kao duo nastupaju već više od 15 godina diljem Hrvatske i Europe. Bave se također i ranom glazbom te su 2018. godine pokrenuli festival Dani rane glazbe koji se odvija u svake godine u listopadu u Rijeci.

Jelena Tihomirović, Metod Sironić

Jelena Tihomirović, Metod Sironić

Na programu će se, osim sonata Franza Schuberta i Carl Reineckea, naći i skladba Garmonbozia Groove riječkog skladatelja Juraja Marka Žerovnika. Djelo je skladano za duo Sironić-Tihomirović i praizvedeno u sklopu programa EPK2020.

Nakon koncerta otvorenja u 22h, Također na trgu sv. Ivana, okupljenoj će se publici predstaviti glazbeno plesni performans s podnaslovom Škuribanda. Plesni umjetnici Roko i Dora Sašić uz Jelenu Tihomirović na klaviru, zajedno će opisati puteve, kalice i kantune staroga grada koje se skrivaju-otkrivaju, pamte i zaboravljaju. Koreografiju potpisuje Jasna Čizmek Tarbuk, a umjetnička voditeljica je Senka Baruška.

Slijedi interdisciplinarni performans s podnaslovom U trenutku plesa. Plesni umjetnici Roko i Dora Sašić, te Jasna Čizmek Tarbuk udružit će snage kroz ex tempore izvedbu s likovnom umjetnicom Melitom Sorola Staničić. Ples i crtež na papiru nastaju simultano tijekom izvedbe. U osjećaju prisutnosti u trenutku nastaje umjetničko djelo.

Ulaz na otvaranje ovogodišnjeg FUGIPA se ne naplaćuje, a u slučaju lošeg vremena programi se sele u Galeriju Laurus.

Moglo bi Vas zanimati