23
kol
2024
Vijesti

Sedmo izdaje festivala koji odiše jedinstvenom sinergijom i vrhunskim izvedbama

U ponedjeljak počinje Stradun Classic

Stradun Classic Festival 2024.

Stradun Classic Festival 2024.

share

Sedmo izdanje Stradun Classica započet će u ponedjeljak 26. kolovoza koncertom naziva Uvertira u atriju Kneževa dvora.

Ovaj festival komorne glazbe, o kojem kritika iz godine u godinu piše kao festivalu vrhunske kvalitete, trajat će do 1. rujna i publici priređuje ukupno četiri pažljivo koncipirana koncerta. Autentičnost ovog festivala čini simbioza vrhunskih gostujućih umjetnika s dubrovačkim glazbenicima koji jedinstvenu sinergiju stvaraju komornim muziciranjem u različitim manjim sastavima kao i unutar orkestra. 

Stoljećima su skladatelji koristili instrumentalnu uvertiru kako bi postavili ugođaj za operu, preludij, neku vrstu uvoda u sjajnu priču glazbe, drame i teksta – upravo to je donijelo inspiraciju prvom koncertu koji nosi naziv Uvertira. Publika će imati priliku čuti Straussov Sekstet za gudače iz opere Capriccio, Beethovenov Klavirski trio u B-duru, Papandopulov Scherzo za nonet i Hummelov Septet u d-molu. 

Na pozornici atrija Kneževa dvora, izmenjivat će se glazbenici: Gordan Nikolić (violina), Mirabai Weismehl Rosenfeld (violina), Šimun Končić (viola), Alena Shapochka (viola), Justus Grimm (violončelo), Celine Flamen (violončelo), Marija Pavlović (klarinet), Milena Lipovšek (flauta), Tom Owen (oboa), Boštjan Lipovšek (rog),  Matija Novaković (fagot), Frano Kakarigi (kontrabas) i Maria Meerovitch (klavir). Početak koncerta je u 9 sati.

Stradun Classic - program 2024.

Stradun Classic – program 2024.

Umjetnička direktorica festivala je dubrovačka klarinetistica s belgijskom adresom i svjetskom karijerom, Marija Pavlović. Začetnica ovog festivala spojila je ljubav prema komornom muziciranju, ljubav prema Gradu, svoje postojeće suradnje i kreativne ideje te uz Dubrovački simfonijski orkestar izgradila festival koji okuplja istinske ljubitelje glazbe. Nakon Uvertire, slijede koncerti koji nose nazive Razglednice, Snovi i Finale.

Marija Pavlović / foto: Mara Bratoš

Ulaznice za koncerte dostupne su u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra, u Luži i agenciji Perla Adriatica te online u sustavu ulaznice.hr, a na blagajni DSO-a građani Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% te mogu koristiti svoje pretplatničke karte.

Organizaciju festivala podržali su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika i PBZ banka.

Službeno priopćenje: Dubrovački simfonijski orkestar

Moglo bi Vas zanimati