19
lip
2024
Vijesti

21. lipnja do 16. srpnja 2024.

U Rovinju počinje 20. BaRoMus Festival

20. BaRoMus Festival

share

Jubilarni 20. BaRoMus Festival održat će se od 21. lipnja do 16. srpnja 2024. u Rovinju, a svoju važnu obljetnicu festival koji je u gradu sv. Eufemije postao važna kulturna činjenica proslavit će bogatim glazbenim programom koji donosi šest koncerata vrhunskih međunarodno priznatih glazbenih umjetnika.

Riječ je o pravim stilski raznolikim koncertnim draguljima koje je pomno odabrao maestro Domagoj Terzić, utemeljitelj i umjetnički direktor BaRoMusa, te je na festivalski program uvrstio nastupe Gudačkog orkestra Acustic Project Strings, Dua Leskovar – Filjak, te Dua Tudor – Režić, a publika će moći uživati u glazbeno-scenskom projektu „La Belle Époque… médiévale – Srednji vijek u pariškim salonima početka 20. stoljeća“ Katarine Livljanić i Danijela Detonija te nastupima Hrvatskog gitarskog kvarteta i Šimun Matišić Quarteta.

Ovogodišnjim festivalskim izdanjem slavimo 20. obljetnicu BaRoMusa, koji kao i svih dosadašnjih godina, i u svom obljetničkom izdanju svojoj vjernoj publici donosi koncerte međunarodno priznatih glazbenih umjetnika koji odskaču svojom kvalitetom“, kaže maestro Domagoj Terzić, osnivač i umjetnički direktor BaRoMus Festivala.

Tako će 20. BaRoMus 21. lipnja u 21 sat, upravio na Svjetski dan glazbe, na festivalskoj pozornici u rovinjskoj crkvi sv. Franje otvoriti Gudački orkestar Acoustic Project Strings, čije umjetničko vodstvo potpisuje skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović. Kao solist će nastupiti Marco Graziani, koncertni majstor, a na programu su djela F. J. Haydna, P. I. Čajkovskog i D. Palanovića. Najavljujući festivalsko otvaranje maestro Terzić ističe da je Ansambl Acoustic Project Strings proizašao iz renomiranog sastava Acoustic Project i nastao upravo suradnjom Dubravka Palanovića, koji je i idejni začetnik i voditelj ansambla, te violinista Marca Grazianija kao koncert majstora.

Dubravko Palanović

Dubravko Palanović

Osim standardnog repertoara gudačkih orkestara, u fokusu ansambla, koji je nastupao na brojnim glazbenim festivalima u Hrvatskoj, su i programske i izvođačke inovacije, što prati eksperimentiranje s raznim stilovima i epohama, kao i predstavljanje novih djela hrvatskih i inozemnih autora. Članovi ansambla su afirmirani glazbenici koji uz kreativnu, daju i snažnu interpretativnu energiju projektu. Program njihovog rovinjskog BaRoMus koncerta bit će poseban upravo po tome što će Acoustic Project Strings izvesti koncertantnu skladbu Dubravka Palanovića Rovinjski Concerto grosso, za gudače i čembalo. Ova Palanovićeva kompozicija koja je praizvedena 2019. na 15. BaRoMusu, bit će i prava koncertna čestitka 20. jubilarnom festivalu i njegovoj vjernoj publici. Na rovinjskom programu Acustic Project Stringsa bit će i djela Josepha Haydna te Petra Iljiča Čajkovskog.

Slijedi 24. lipnja nastup Dua Leskovar – Filjak, kojeg čine violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak, međunarodno priznate glazbenice koje su nastupale na najznačajnijim svjetskim koncertnim pozornicama i festivalima. Monika Leskovar i Martina Filjak nastupaju zajedno još od djetinjstva. Zanimljivo je da će ovo biti njihov prvi zajednički rovinjski nastup, a izvest će B. Berse, S. Rahmanjinova, M. de Falla i A. Piazzole.

Suvremenu glazbu na ovogodišnjem BaRoMusu predstavit će 27. lipnja Duo Tudor – Režić , kojeg čine nagrađivani umjetnici s bogatim međunarodnim karijerama, saksofonist i skladatelj Gordan Tudor i gitarist Mislav Režić. Riječ je o glazbenicima koje pripadaju u krug vodećih glazbenika svoje generacije. Izvode uglavnom suvremenu glazbu, a kombinacijom saksofona, klasične i električne gitare uz dodatak elektronike u pojedinim skladbama ovaj duo izlazi iz okvira klasičnih komornih sastava te oduševljava publiku i struku. Njihov je jedinstveni projekt svoj prvi zajednički nastup imao 2020.godine, a portal Glazba.hr odabrao ih je kao jednu od najuspješnijih hrvatskih suradnji u polju klasične glazbe u 2023. godini. Tudor i Režić često naručuju i izvode nova djela kreirajući na taj način novi repertoar, a na programe svojih koncerata uvrštavaju obradbe pjesama Franka Zappe, RadioheadaBriana Ena, pomičući i na taj način granice klasične glazbe. U Rovinju će izvesti djela S. Gossa, M. Ravela, D. Detonija, G. Tudora i C. Meijeringa.

Središnji događaj ovogodišnjeg BaRoMusa je glazbeno-scenski projekt„La Belle Époque… médiévale – Srednji vijek u pariškim salonima s početka 20. stoljeća“ koji 4. srpnja donosi Ensemble Dialogos, odnosno Katarina Livljanić (glas i koncepcija programa) te Danijel Detoni (klavir). Ovim projektom ansambl Dialogos poziva publiku „na šetnju kroz pariške salone i cafe-concert s početka 20. stoljeća, ususret pjesnicima, glazbenicima, glumcima i ekscentricima inspiriranima srednjim vijekom.“ Okosnicu ovog programa čini nekoliko raznolikih glazbenika toga doba i njihov odnos prema srednjem vijeku, prije svega zanimljiv i kontroverzan lik Yvette Guilbert (1865.-1944.), pjevačice, glumice, književnice i intelektualke. Yvette Guilbert je pjevala bogat glazbeni repertoar café-koncerata, glumila u kazalištu i filmovima, pisala prozu, a autorica je i priručnika o interpretaciji vokalnoga repertoara. U suradnji s muzikologom Jeanom Beckom revitalizirala je izvedbu truverskih i trubadurskih srednjovjekovnih pjesama koje je izvodila i u Carnegie Hallu u New Yorku uz klavirsku pratnju. Ova karizmatična umjetnica nadahnula je Katarinu Livljanić i Danijela Detonija u stvaranju programa u kojemu se njezine pjesme i tekstovi isprepliću sa srednjovjekovnim napjevima koji su ih inspirirali.

20. BaRoMus Festival - plakat

20. BaRoMus Festival – plakat

Kroz intimnu, frivolnu, jetku i vijugavu šetnju Parizom iz doba belle époque, uz Yvette Guilbert susrest ćete i ekscentričnoga gospodina s Montmartrea u baršunastome odijelu, Erika Satiea (1866.-1925.), a svratit ćete na trenutak i u rafinirani svijet Clauda Debussyja (1862.-1918.) koji je kao nitko drugi znao uroniti impresionističke madeleine u krhke šalice skrivenih gotičkih melodija.“, piše uz ostalo Katarina Livljanić u najavi ovog osebujnog koncertnog doživljaja.

Njezin glazbeni suputnik na pozornici BaRoMusa bit će Danijel Detoni istaknuti hrvatski pijanist s bogatom međunarodnom karijerom.

Katarina Livljanić i Danijel Detoni

Katarina Livljanić i Danijel Detoni

Hrvatski gitarski kvartet koji na BaRoMusu nastupa 13. srpnja djeluje u sastavu: Petrit Çeku, Zoran Dukić, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić. Riječ je zaista o najboljim gitaristima na domaćoj sceni, međunarodno priznatim umjetnicima koji su ostvarili uspješne solističke karijere te nastupe u komornim sastavima diljem svijeta, a redom su i uvaženi glazbeni pedagozi, predavači na glazbenim akademijama. U Rovinju će izvesti djela E. Griega, M. Miletića, S. Prokofjeva i  A. Piazzolle.

 

Moglo bi Vas zanimati