16
ožu
2024
Vijesti

Oproštajna turneja “L'ultima notte rosa”

Umberto Tozzi jedan će od svojih posljednjih nastupa održati u Hrvatskoj

Umberto Tozzi u Vrsaru i Opatiji

Umberto Tozzi u Vrsaru i Opatiji

share

Jedan od najpoznatijih talijanskih glazbenika sa svjetskom karijerom Umberto Tozzi, najavio je kraj svoje karijere, a u sklopu oproštajne turneje “L’ultima notte rosa” nastupit će 31. kolovoza u Vrsaru u kamenolomu Montraker, a samo dan kasnije, 1. rujna u Opatiji, na Ljetnoj pozornici.

Za mjesto najave oproštaja od scene nakon 50 godina karijere i prodaje 80 milijuna diskova odabrao je simbolično mjesta svjetske glazbe – Olympiju u Parizu, gdje je danas najavio svoju posljednju turneju – “L’ultima notte rosa”. Serija koncerata krenut će 20. lipnja u Rimu, nakon čega će posjetiti pa će posjetiti Rumunjsku, Francusku, Njemačku, Bugarsku, Švicarsku, Hrvatsku, Austriju, Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Francusku.

“Prošo sam kroz dvije teške godine iz zdravstvenih razloga i bilo me strah da više nikada neću moći izaći na pozornicu, sada sam to razdoblje prebrodio i vraćam se na pozornicu. Na koji način se Tozzi promijenio nakon bolesti? Osjećam se mnogo društvenijim, iznimno sam sretan što susrećem ljude pa čak i novinare. Za mene je svaki dan kao da je praznik. Živi se intenzivnije, voli se više i nada se više” rekao je Tozzi i daodao da planira ostvariti jedan od snova. “Nakon 8-9 godina napravit ću produkciju neobjavljenih pjesama koja će biti objavljena na jesen, a na ovoj turneji ću svirati barem četiri pjesme uživo iz te nove produkcije.”

Umberto Tozzi, talijanski pjevač i tekstopisac rođen je 4. ožujka 1952. godine u Torinu, Italija. Tozzi je postao poznat širom svijeta zahvaljujući svojim nezaboravnim hitovima i impresivnoj karijeri koja je trajala više od četiri desetljeća.
Njegova glazbena karijera započela je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ali je postao svjetski poznat 1977. godine sa pjesmom “Ti amo“, koja je postala veliki hit i ostala na vrhu talijanskih top lista čak sedam mjeseci. Ova pjesma osvojila je srca publike diljem Europe te osvojila i neka tržišta u Americi i Australiji, posebno u diskotekama.

Umberto Tozzi

Tozzi je nastavio graditi svoju karijeru i tijekom osamdesetih godina postigao je još veći uspjeh. Osvojio je Sanremo Music Festival 1987. godine s pjesmom “Si può dare di più“, koju je izveo u suradnji s Giannijem Morandijem i Enricom Ruggerijem. Također je sudjelovao na Eurosongu iste godine s pjesmom “Gente Di Mare“, koju je izveo s Rafom, osvojivši treće mjesto.
Tijekom devedesetih godina, Tozzi je nastavio snimati glazbu, a njegovi su hitovi uključivali pjesme poput “Gli altri siamo noi“, album “Equivocando“, “Il grido” i “Aria e cielo“. Objavio je i kompilaciju najvećih hitova nazvanu “Le mie canzoni“.
U novom tisućljeću, Tozzi je nastavio nastupati i snimati glazbu. Sudjelovao je na Sanremo Music Festivalu 2000. i 2005. godine te je objavio još jednu uspješnu kompilaciju najvećih hitova. Njegova glazba i dalje su bila popularna diljem svijeta, a ukupno je prodao više od 32 milijuna primjeraka svojih albuma.

Umberto Tozzi ostaje važno ime talijanske glazbene scene, čije su pjesme voljene i prepoznate diljem svijeta. Ulaznice za koncerte u Opatiji i Vrsaru možete pronaći na eventim.hr.

Moglo bi Vas zanimati