28
pro
2023
Vijesti

Odlazak autora s četiri karijere

Preminuo je Jurica Popović

Jurica Popović

Jurica Popović: dobri duh hrvatske popularne glazbe

share

Jurica Popović, veliki autor hrvatske popularne glazbe bio je osnivač grupa Trotakt projekt i Gracia, a imao je i zapaženu solo-karijeru

Glazbom se Jurica Popović profesionalno bavio od 1981. godine. Osnivač je grupa Trotakt projekt (1981.) i Gracia (1989.).

Autor je (skladatelj, tekstopisac, aranžer i producent) nekoliko stotina pjesama koje su izvodile ove dvije grupe, a pojavljuje se i kao kantautor pod imenom DJ Pop. Tvorac je i lika za djecu Simpatico koji kroz pjesmu educira ljude o potrebi razvoja socijalne svijesti i pomaganja drugima. Stilski raspon njegovih djela seže od alter rocka (Trotakt projekt u osamdesetim), etno popa (Gracia u devedesetima), elektro popa (DJ Pop u 2000–im) do instrumentalne glazbe.

Godine 1990. osniva svoj studio za snimanje i mijenja naziv grupe u Gracia u kojoj su uz Juricu ostali Matija Vuica i Jašar Murtezani. Vlastitu izdavačku kuću naziva Magic Music; iste godine Gracia objavljuje istoimeni album i kasetu. Sve daljnje planove oko stvaranja glazbene karijere prekida Domovinski rat u koji se Jurica Popović uključuje kao dragovoljac. Nakon demobilizacije 1992. godine, Gracia snima svoj drugi album Vrijeme snova i dalje niže albume. U 2013. godini producira za potrebe HTV–a dokumentarni film o multimedijalnom djelovanju Trotakt Projekta. U 2014. godini objavljuje autorsku zbirku pjesama iz osamdesetih Trčeći za dugom, spotičem se o kamenje .

Jurica Popović svojim je pjesmama zauvijek obilježio hrvatsku popularnu glazbu.

 

Moglo bi Vas zanimati