18
lip
2024
Vijesti plus

Predstavljena nova sezona HNK u Zagrebu

Otvorenje nove sezone hrvatskom operom, najavljene suradnje, premijere i projekti

Foto: Mara Bratoš

share

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavilo je program nove sezone.

Repertoar sezone 2024./25. bit će raznovrstan, od velikih dramskih ansambl-predstava, hrvatskih i kanonskih naslova svjetske operne umjetnosti, ali i predstava za djecu, baletnih koncerata sa svjetskim zvijezdama te klasičnih, neoklasičnih i baleta suvremenog izričaja, istaknuto je na predstavljanju programa u prostoru foyera HNK, u utora, 18. lipnja u podne.

Foto: Mara Bratoš

HNK u Zagrebu domaćin je i prestižnih, međunarodnih festivala i foruma. Ove sezone predstavit će drugo izdanje Zagrebačkog opernog festivala, čiju su prvu inačicu publika i kritika pozitivno ocijenile.

Intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu dr. sc. Iva Hraste Sočo naglasila je kako se nastavlja međunarodna suradnja sudjelovanjem u međunarodnim organizacijama, kao što su Opera Europa, gdje osobno sudjeluje i u upravnom odboru, kao i na World Opera Forumu, ali i u European Theatre Convention i Fedora platformi te dramskim EU projektima Prosperu i Stages.
“Koprodukcijskom suradnjom s vodećim europskim teatrima i gostovanjima, dodatno ćemo afirmirati HNK u Zagrebu u europskim okvirima”, rekla je intendantica.

Foto: Mara Bratoš

Judita Frane Paraća otvara opernu sezonu

Operni program najavio je putem video snimke šef dirigent Opere, Pier Giorgio Morandi, a nadopunila ga je u nastavku ravnateljica Opere, Željka Barišić Pulig. Kao suvremeno operno djelo na programu sezone, maestro je najavio izvedbu opere nastale 2000. godine, Juditu, iz skladateljskog opusa akademika Frane Paraća.

U godini kada se obilježava 500 godina od smrti Marka Marulića, Opera HNK za svoj prvi premijerni naslov sezone odabrala je upravo operu nastalu na tekst prvog književnog epa pisanog na hrvatskom jeziku.

Libreto ove opere u dva čina i sedam slika potpisuje sam skladatelj, a u dramaturškom i skladateljskom postupku obrade sižea Judita je jasna i zaokružena cjelina objedinjena Marulićevim stihom koji je Parać znao transponirati u svoj poetski jezik. Juditu u novoj kazališnoj sezoni publika ima priliku vidjeti u režiji Snježane Banović te čuti pod dirigentskim vodstvom Ivana Josipa Skendera.

Foto: Mara Bratoš

Opera HNK u Zagrebu tijekom 164. sezone planira nastaviti ostvarivati svoje ciljeve temeljene na razmišljanju o nacionalnoj pozornici kao čuvaru kulturnoga nasljeđa, ali i suvremenih tendencija, uz osluškivanje želja publike, najavljuju iz HNK.

Osim najuspješnijih izdanja iz proteklih sezona, pripremamo tri premijerna naslova (uz Paraćevu Juditu to su Massenetov Werther i Dvořákova Rusalka). U rujnu slijedi drugo izdanje Zagrebačkoga opernog festivala na kojemu će svoje najuspješnije produkcije prikazati 5 europskih kazališta.

Nastavljamo i s koncertnim programima u kazališnom foajeu te s izvedbama u Galeriji Klovićevi dvori, a oni najmlađi moći će uživati u novome premijernom opernom naslovu za djecu — Gita i skriveni svijet”, istaknula je ravnateljica Opere Željka Barišić Pulig napomenuvši kako mlade operne umjetnike kontinuirano podupiru stipendijskim programom i Opernim studijem te kako im je osobito drago vidjeti da je Opera HNK u Zagrebu relevantan čimbenik u europskim kulturnim krugovima.

Dubravka Šeparović Mušović / Foto: Robin Pretković

Prekinute veze

Baletnim gala koncertom Roberta Bollea i drugih međunarodnih gostiju započet će nova baletna sezona, a ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini najprije je najavio povratak publici omiljenoga koreografa Edwarda Cluga koji će, nakon velikog uspjeha baleta Peer Gynt, postaviti balet Petruška Igora Stravinskog u potpuno novoj produkciji.

Od ravnatelja Baleta saznali smo i ono što nismo na nedavnoj konferenciji za medije Muzičkog biennala Zagreb (gdje smo pak saznali koreografska imena), a to su imena autor(ic)a tri baleta na temu prekinutih veza, koja tri autorska tima ostvaruju u suradnji MBZ-a i Baleta zagrebačkog HNK.

Foto: Mara Bratoš

Skladat će Veronika Reutz Drobnić, na čiju će glazbu koreografirati Takuya Sumitomo, zatim Ivan Končić koji će surađivati s koreografom Dicksonom Mbijem te pobjednik međunarodnog skladateljskog natječaja, poljski skladatelj Rafal Ryterski, s kojim će raditi koreograf Alessandro Giaquinto.

Novi baletni projekt u koprodukciji Muzičkog biennala Zagreb i HNK-a u Zagrebu  svoju je ishodišnu točku pronašao u uspješnom projektu Muzeja prekinutih veza koji skuplja predmete koji su ostali nakon prekida ljubavnih veza. Nakon međunarodnog javnog natječaja u kojem su umjetnice i umjetnici pozvani poslati nove radove na temu prekinutih veza, MBZ se odlučio za tri skladateljska imena, a Balet HNK za tri koreografska imena.

Foto: Robin Pretković

Nakon selekcije, skladatelji/ce i koreografi pozvani su kreirati tri nova baleta koja će biti prikazana u istoj večeri.

„Na taj način stvara se paradoksalna situacija. Okupljeni oko teme rastanka, raspada i rasapa, umjetnici i umjetnice odgovaraju susretom, dijalogom i otvorenim eksperimentom. U procesu, njihov je zadatak sve slomljeno, fragmentirano i izlomljeno ponovno spojiti, stopiti nove kompozicije s novim koreografijama, pregovarati svoje autorske pozicije, napraviti spone između fraktura i pronaći zajedničke točke u oštrim kontrastima. Na mjestu prekida, u susretu, ponovno pronaći prostor za pregovaranje, prilagodbu i kompromis – tri preduvjeta ne samo za umjetnost, već i svaku novu ljubav,“ najavljeno je.

Baletnim će izvedbama ravnati Vjekoslav Babić te Ivan Josip Skender, ujedno i jedan od trojice umjetničkih ravnatelja Muzičkog biennala Zagreb.

Ivan Josip Skender

Ivan Josip Skender / Foto: Vedran Metelko

Tijekom sezone reprizirat će se Hamlet Lea Mujića, Peer Gynt Edwarda Cluga, Večer dvaju koreografa McGregora/Volpinija, balet Giselle Josea Martineza te popularni Orašar Vladimira Malakhova.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u sezoni 2024./2025. zaokružuje polovicu mandata aktualne uprave koja je pokrenula brojne projekte, partnerstva te proslavila mnoge uspjehe i uvela novitete. Čak devet Nagrada hrvatskog glumišta u jednoj sezoni, popunjenost dvorane od skoro 95 posto te više od 5500 prodanih pretplata, znak je zadovoljstva publike, a u sezonama koje slijede, HNK u Zagrebu obilježit će 130. obljetnicu postojanja zgrade kazališta koju će posebno proslaviti i ukazati na dugovječnost i važnost HNK-a u Zagrebu kako u hrvatskom, tako i u europskom teatarskom okruženju.

Foto: Mara Bratoš

Drama

S novom sezonom počinje i mandat nove ravnateljice Drame, međunarodno priznate i nagrađivane dramatičarke Tene Štivičić, koju je Intendantica pozvala kako bi se ostvarila nova pozitivna energija sa sjajnim dramskim ansamblom zagrebačkoga HNK-a. Sezonu će obogatiti i izborom suvremenoga dramskog teksta kao četvrtog premijernog naslova u sezoni.

Najavljujemo otvorenje dramske sezone predstavom Kralj Gordogan Radovana Ivšića u režiji Renea Medvešeka, redatelja čiji autorski potpis naši gledatelji već dobro poznaju. Kralj Gordogan Ivšićev je magnum opus, djelo monstruoznih asocijacija, iznimne poetske i političke snage koje vjerno prikazuje svu okrutnost moći,” rekla je Štivičić.

Foto: Mara Bratoš

Iduća premijera bit će velika ansambl predstava prema romanu Zastave Miroslava Krleže koju će postaviti redatelj Ivan Planinić, a adaptaciju zajedno s redateljem Mirna Rustemović i Dubravko Mihanović. Nakon deset godina u HNK u Zagrebu se vraća i Jernej Lorenci koji će režirati Zločin i kaznu Fjodora M. Dostojevskog, čiju adaptaciju radi s dramaturgom Dinom Pešutom.

Foto: Robin Pretković

Upis pretplate putem weba počinje danas, 18. lipnja, a na blagajni kazališta od 2. rujna.

Moglo bi Vas zanimati