11
srp
2023
Vijesti plus

'Her Machines'

Ivna Ji najavila rijetki live act set i radionicu o ritam mašinama i samplerima

Ivna Ji / privatna arhiva

Ivna Ji / privatna arhiva

share

Dobro poznato ime na domaćoj sceni elektroničke glazbe, DJ-ica i producentica Ivna Ji, ovog vikenda na Overground festivalu na Martinskoj ima dvostruku ulogu. Osim što će u subotu navečer nastupiti u redovnom programu i to svojim (vrlo rijetkim!) live actom, u subotnje će popodne od 18 sati održati radionicu Her Machines o korištenju samplera i ritam mašina.

Kako je Ivna, osim što se bavi zvukom bavi te je završila dizajn zvuka i produkciju na SAE-u (School of Audio Engineering institutu u Ljubljani op. a.), to je svakako čini odličnim odabirom za ovaj tip edukacije. Zanimalo me je kada se i kako uopće rodila ideja o ovakvim radionicama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RatCat (@ratcat_hr)

Iskustvo u edukaciji

„Prva predavanja o teoriji zvuka, fizici i slično sam održala prije više od deset godina na Arhitektonskom fakultetu, tu u Zagrebu. A prije dvije godine sam na FER-u održala predavanje koje je uključivalo osnove tona, povijest ritam mašina i samplera te njihovo programiranje. Pa se onda nekako pokazalo da je ovo zanimljiva tema i za festival, te sam predavanje na sličnu temu održala i prije par godina na Blast festivalu, s kolegom DJ-em Microslavom. Ove sam, pak, godine u sklopu mikro festivala avanturističkih i eksperimentalnih A/V izvedbi TENZIJE u Rijeci održala i masterclass iz programiranja ritam mašina zajedno s prijateljem Ivicom Antolovićem, vlasnikom Innerspace Recordsa (a.k.a. DJ Samo tako, op. a.)“, priča Ivna.

„Nakon što sam u trećem mjesecu s kolegicom Birds iz Londona nastupila u Tunelu baš sam kliknula s RatCat ekipom i tako su krenuli dogovori za Overground za ovo ljeto. I činilo nam se dobro ponuditi nešto dodatno i drugačije. Meni je super vidjeti ljude iz svih đireva glazbe i svih uzrasta na ovakvim radionicama i upravo je tako i zamišljeno, da se bilo tko od posjetitelja festivala koga zanima nešto više o ovoj temi može pojaviti“, pojašnjava Ivna i dodatno nam opisuje što je pripremila:

„Osim praktičnog rada, u uvodnom predavanju saznat ćemo sve o nastanku ritam mašina, njihovom utjecaju na modernu glazbu i popularnim softverskim verzijama. Sa sobom na radionicu nosim nekoliko samplera i ritam mašina od kojih bih izdvojila jedan od klasika, Akaijev MPC 1000 te budući klasik od kultnog Mooga, polumodularni DFAM*, koji je jedan od rijetkih sintesajzera da ima nešto feminiziraniji Drummer From Another Mother. Sorry, ne znam kako bih drukčije to rekla“, smije se „Dođite na radionicu, tamo ću sve lijepo pojasniti!“

(*DFAM® = Drummer From Another Mother, je prvi dodatak Mother-32 obitelji sintesajzera i predstavlja ekspresivan, praktični pristup stvaranju udaraljki. Ne zahtijeva patching i apsolutno nikakvo iskustvo nije potrebno za ljudska bića bilo koje dobi da brzo počnu sintetizirati nove i jedinstvene ritmičke skladbe)

Ivna Ji / privatna arhiva

Ivna Ji / privatna arhiva

Raskošan set

I dodaje: „Kasnije se sve te mašine sele na stage gdje ću nakon dugo godina izvesti live set što me jako veseli. Pripremam novi set future garage, breakbeat i sličnih novijih žanrova u kombinaciji s nešto starijim electro stvarima. Bit će, vjerujem, zanimljivo.“

Kroz dva dana festivala, sveukupno gotovo dvadesetak – što domaćih, što stranih – izvođača promovirat će taj specifični sound kluba Tunel i usmjeravati posjetitelje u otkrivanje nekih novih i zanimljivih zvukova new beata, dark disca i dark wavea. Uz raznovrsnu muziku od petka do nedjelje na dvije pozornice i uz besplatni kamp za sve posjetitelje, Overground ambiciozno započinje svoju priču.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RatCat (@ratcat_hr)

Festival je zamišljen kao dvodnevna smotra odlične, ali svakako ne mainstream elektroničke glazbe u opuštenoj atmosferi i uz potpuni hedonizam. Od petka navečer do nedjelje popodne program će se odvijati na dvije pozornice – headlineri će u noćima petka i subote rasplesati sve fanove na velikom plesnom podiju Overground stagea, a da muzika niti u jednom trenutku ne posustane pobrinut će se DJ-evi Under-Overground stagea raspoređenog na šest plesnih terasa uz more, u hladovini borova.

 

Moglo bi Vas zanimati