14
pro
2022
Vijesti plus

Preminuo Antun Dolički

Antun Dolički

Antun Dolički

share

Preminuo je Antun Dolički, zborovođa, pedagog, skladatelj i organizator glazbenoga života.
Rođen u Krapini, školovan u Zagrebu, upravo je Zadru posvetio svoje zrele godine, najveći dio znanja i kreativne energije.
“U doba kada se uobičajilo pod svaku cijenu razlog življenja tražiti u glavnom gradu Dolički je našao smisao u obratnome, nadahnjujući, potičući, učeći druge glazbi i glazbom svjedočeći uvjerenje kako istinski sadržaji duhovnog obzora nemaju glavnoga grada.”, zapisala je Erika Krpan.
Rođen je 1935. u Krapini. Diplomirao na muzičkoj akademiji u Zagrebu 1959. godine. Od 1959.-1967. radi na Muzičkoj školi Ivan Matetić Ronjgov u Puli i na pulskoj Pedagoškoj akademiji; osniva organizaciju Muzičke omladine Pule i djeluje kao zborovođa. Godine 1967. vraća se u Zagreb i preuzima mjesto tajnika Muzičke omladine Zagreba, a potom i Hrvatske. Dvije godine kasnije osniva Međunarodni centar Muzičke omladine u Grožnjanu; pod njegovim vodstvom Centar stječe međunarodni ugled, a kulturološki se utjecaj iz Grožnjana širi na čitavu regiju.
Godine 1972. seli u Zadar, gdje do 1996. radi kao profesor harmonije, kontrapunkta i povijesti glazbe na Glazbenoj školi Blagoja Berse. U njegovu su razredu obrazovani mnogi kasnije ugledni glazbenici. Od 1972. do 1991. vodi muški zbor Zadarski liječnici pjevači; 1973. osniva Djevojački zbor Glazbene škole s kojim će tijekom naredna tri i pol desetljeća postizati velike uspjehe u zemlji i inozemstvu. Iste godine započinje suradnju s Kazalištem lutaka Zadar koja će kroz naredna tri desetljeća posljedovati nizom glazbenih ostvarenja namijenjenih lutkarskom kazalištu.
Godine 1974. započinje suradnju s Hrvatskim pjevačkim glazbenim društvom Zoranić, a 1978. postaje njihov stalni dirigent i vodit će ih sljedeća dva desetljeća uz niz uspjeha i nagrada u zemlji i inozemstvu. S Djevojačkim zborom 1983. godine dobiva Nagradu grada Zadra, a 1988. godine također Nagradu grada Zadra na području glazbene umjetnosti.
Godine 1992. osvaja nagradu Marul Splitskog ljeta za glazbu u predstavama Ribar Palunko i njegova žena i Muka sv. Margarite Zadarskoga kazališta lutaka. Od 1993. do 2005. preuzima umjetničko vodstvo festivala Glazbene večeri u Sv. Donatu. Od 1995. je umjetnički ravnatelj zadarskog Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova. Godine 1998. Odlikovan je odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi.
Riječima maestra Doličkog, “bez glazbe se ne može živjeti, ali nitko ne zna zašto. Jer ne bi ljudi odvajkada ulagali tolike žrtve, rad, napor u nju, da ona čovjeku ništa ne predstavlja. Njezino je djelovanje još uvijek misterij.”
Antun Dolički umro je u utorak, 13. prosinca 2022. godine.
– iz teksta objavljenoga na stranici Koncertnog ureda Zadar

Moglo bi Vas zanimati