05
tra
2022
Vijesti plus

Stoljeće klavirske pedagogije u Osijeku

sto godina klavirske pedagogije Osijek

Glazbena škola Franje Kuhača u Osijeku

share

U organizaciji Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, u sklopu projekta 100 godina klavirske pedagogije u Osijeku od 6. do 10. travnja 2022., održat će se prvo izdanje Natjecanja Damir Sekošan za mlade pijaniste.

Uz manifestacije pijanističkoga predznaka koje se već niz godina održavaju u Osijeku, Memorijal Darko Lukić i EPTA Međunarodno natjecanje mladih pijanista Dora Pejačević, njegovanje tradicije klavirskog odjela osječke glazbene škole dobit će tako novi izdanak u vidu natjecanja koje su osmislili bivši studenti i kolege profesora Damira Sekošana (Varaždin, 1940. – Osijek, 2018.). S ciljem odavanja počasti uglednom osječkom pedagogu koji je svojom osobnošću i djelovanjem obilježio klavirsku umjetnost grada Osijeka, vođeni velikim entuzijazmom, organizatori natjecanja osmislili su ga i kao dodatnu motivaciju učenicima klavira te njihovim profesorima.

Osječka glazbena škola utemeljena je 1831. godine, nakon čega je uz kraće prekide djelovala sve do 1921., od kada djeluje u kontinuitetu. Ime hrvatskog glazbenog pisca, povjesničara i etnomuzikologa Franje Kuhača (Osijek, 1864. – Zagreb, 1911.) glazbena škola nosi od 1961. godine, od kada se može pohvaliti impozantnim brojem učenika i osvojenih nagrada na natjecanjima, za što su bez sumnje najzaslužniji pedagozi koji s njima svih godina rade predano i s nesmanjenim entuzijazmom.

Osječki izdanak Stančićeve škole

Uz pedagoški rad, osječka glazbena škola već tradicionalno aktivno sudjeluje u organizaciji uglednih koncertnih manifestacija u gradu Osijeku, a čitavo stoljeće dugom tradicijom osobito se ponosi njezin klavirski odjel, čije su djelovanje kroz desetljeća obilježili brojni ugledni pijanistički pedagozi. Rođen u obitelji glazbenika, Damir Sekošan školovao se u Osijeku, nakon čega je završio studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Ive Mačeka, jednoga od nasljednika pijanističke škole Svetislava Stančića.

Dobitnik Nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda kraće je vrijeme bio posvećen koncertiranju te je ubrzo nakon diplome i prvog zaposlenja u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku postao asistent na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Nekoliko je godina vodio studij klavira na Područnom odsjeku u Rijeci, a potom je 1976. u Osijeku pokrenuo djelovanje Područnog odsjeka studija klavira Muzičke akademije u Zagrebu.

Iznimno stručan pedagog nepresušnog znanja, istodobno je bio vrlo samozatajan, nerijetko i pretjerano skroman, u potpunosti posvećen svojim studentima

Paralelno je, uz klavir, predavao nekoliko kolegija, a za osobite zasluge dodijeljen mu je Red Danice hrvatske s likom Antuna Radića. Iznimno cijenjen među kolegama, studentima i pripadnicima kulturne scene, bio je i pokretač te predsjednik Programskog odbora Memorijala Darko Lukić. Tijekom desetljeća svoga predanog pedagoškog rada, čemu sam kao njegova učenica u pet godina i sama svjedočila, iz njegova su razreda izniknuli brojni danas uspješni pijanisti i pedagozi koji su nastavili promicati njegovo pedagoško naslijeđe u Hrvatskoj i u inozemstvu. Iznimno stručan pedagog nepresušnog znanja, istodobno je bio vrlo samozatajan, nerijetko i pretjerano skroman, u potpunosti posvećen svojim studentima, kojima je uvijek pristupao smireno i s osobitom toplinom.

Novo pijanističko natjecanje

Novoutemeljeno natjecanje Damir Sekošan održavat će se bijenalno, a na svome prvom izdanju bit će međužupanijskog karaktera, no Glazbena škola Franje Kuhača, s ravnateljicom prof. Sunčanom Bašić, na tome ne namjerava stati – cilj im je da ono poprimi međunarodni predznak.

U duhu tradicionalne slavonske gostoljubivosti, Osijek će u sklopu natjecanja ugostiti brojne učenike i njihove profesore koji su iskazali interes za sudjelovanjem, a svi će događaji biti otvoreni za posjetitelje.

Koncert povodom otvorenja natjecanja, u Kulturnom centru Osijek, 6. travnja održat će pijanisti Renata i Ivan Karša te Vladimir Babin. U Glazbenoj školi Franje Kuhača bit će postavljena izložba Izvori klavirske pedagogije u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku koju su pripremili profesori Andrea Rakitić, Lana Ključarić, Stanka Džambić i Silvija Bauer Marijanović s učenicima srednje glazbene škole, kao i izložba akademske grafičarke Jelene Kovačević.

Glazbena škola u Osijeku želi nastaviti tradiciju razvojem nove platforme, ali i obogatiti cjelokupnu hrvatsku klavirsku pedagogiju

Samo natjecanje održat će se od 7. do 9. travnja u dvorani glazbene škole, a natjecatelje će ocjenjivati Vladimir Babin, redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Ela Korbar, profesorica savjetnica, zaposlena u GŠ Vatroslava Lisinskog u Zagrebu te Tihana Ivanković, izvrsna savjetnica, zaposlena u GŠ Franje Kuhača u Osijeku.

Notnu zbirku Snježne bjeline Stanke Džambić, 10. travnja predstavit će dr. sc. Mirna Sabljar s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, nakon čega će seminar održati Vladimir Babin. Okupljanjem uspješnih učenika i profesora klavira u poticajnom ozračju, Glazbena škola Franje Kuhača u Osijeku želi nastaviti tradiciju razvojem nove platforme, ali i obogatiti cjelokupnu hrvatsku klavirsku pedagogiju, na što bi profesor Sekošan bez sumnje bio osobito ponosan.

Moglo bi Vas zanimati