27
lis
2021
Vijesti

Svijet klasike: "Posljednji intermezzo" Berislava Šipuša

Berislav Šipuš - Posljednji intermezzo

share

U četvrtak, 28. listopada na HTV3 u 21:30 sati pogledajte emisiju Svijet klasike koja će biti posvećena operi Berislava Šipuša Posljednji intermezzo.

Prvi put nakon 10 godina jedno su novo hrvatsko glazbeno-scensko djelo zajednički producirali Muzički biennale Zagreb i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. U ovoj pandemijskoj 2021. bila je to opera Posljednji intermezzo Berislava Šipuša praizvedena 18. rujna 2021. u 4. i posljednjem bloku ovogodišnjeg Biennala.

Prema libretu Ivana Penovića i Marine Pejnović, ujedno i redateljice, Šipuš kao skladatelj i dirigent stvara niz dojmljivih slika iz života prvog hrvatskog avangardnog pjesnika Janka Polića Kamova.
Gusti tekst sastavljen od Kamovljevih napisa i pisama, ali i stihova njegovih suvremenika-istomišljenika Pavesea, Lorce i Celana, vodi nas kroz Kamovljev životni put u četiri europska lučka grada: Rijeku, Genovu, Marseille i Barcelonu. Izmjenjuju se govorni tekst Kamova (glumac Karlo Mrkša) i pjev ostalih osobnosti iz njegova života, u tumačenju opernih i zabavnih pjevača (pjevačica Mia Negovetić).

Emisija prati stvaranje opere kroz nekoliko faza: prvi susret skladatelja s glumcem i pjevačem uz pianino, zasebna orkestralna proba, dvije generalne probe i na kraju praizvedba pred publikom.
Kroz prizore i intervjue predstavlja se autorska i izvođačka ekipa ove produkcije.

Urednica, autorica, voditeljica i scenaristica je Jana Haluza, a redatelj Zdravko Martinko.

Emisiju naknadno pogledajte putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

 

Moglo bi Vas zanimati