13
svi
2022
Vijesti plus

Nakon nominacije za Grammy, Thana Alexa s pjesmom "Ona" osvojila još jedno međunarodno priznanje

Thana Alexa

Thana Alexa

share

Thana Alexa, hrvatska jazz-umjetnica je s pjesmom “Ona”, nakon nominacije istoimenog albuma za Grammy osvojila još jedno međunarodno priznanje – pobijedila je na International Songwriting Competitionu u jazz-kategoriji

Thana Alexa, pjevačica vokal koje izaziva silan respekt, skladateljica, aranžerka i producentica pomakla je granice žanra na novi i neistraženi teritorij s dubokim korijenima u jazzu i prizvucima suvremenog soula, uz hrvatske etno-izričaje.

Njezin posljednji album, Ona (samostalno izdanje, 2020.), donio joj dvije nominacije za Grammy u kategorijama Najbolji jazz vokalni album i Najbolji instrumentalni jazz solo za nastup Regine Carter. Album Ona inspiriran jemeđugeneracijskim i međukulturalnim pričama imigrantica u njezinoj obitelji i razvio se u istraživanje iskustava suvremenih žena posvuda. Sad ima i novo priznanje – pobjedu na International Songwriting Competitionu u jazz-kategoriji s naslovnom pjesmom albuma.

Njegova se premisa iskristalizirala 2017. nakon njenog sudjelovanja na Maršu žena u Washingtonu nakon čega je bila inspirirana da sazna više o pričama žena u vlastitoj obitelji i utjecajima koje su njihova životna iskustva imala na njezino postojanje, rast i osjećaj slobode. Album nam glazbeno govori o svakom aspektu ženstvenosti, prenoseći poruku snage i osnaživanja.

Pokrenula je više projekata usmjerenih na žene: zajedno je s umjetnicom nominiranom za Grammy, Nicole Zuraitis i basisticom Juliom Adamy osnovala Sonicu, trio koji spaja elektroniku, troglasne harmonije, električni bas, klavijature i udaraljke u jedinstvenu originalnu glazbu i aranžmane. Njihovo nadolazeće izdanje – koje je u potpunosti producirala, miksala i skladala Alexa – izaći će u rujnu 2022. na etiketi Outside In Music. Alexa je također kreirala projekt Founding Mothers of Jazz u suradnji s MusicTalks Concerts kako bi proslavila i počastila moćne žene koje su pomogle u izgradnji jazz žanra od temelja, a mnoge nisu povijesno prepoznate po svom doprinosu zbog svoga spola.

Tijekom izolacije zbog koronavirusa 2020. Alexa je dospjela na naslovnice kao suosnivačica onoga što je Rolling Stone nazvao prvim virtualnim jazz festivalom i inicijativom za prikupljanje sredstava, Live From Our Living Rooms. Alexa je prikupila više od 140 tisuća  dolara i pomogla u dodjeli bespovratnih sredstava za preko 80 potrebnih glazbenika iz SAD-a. Live From Our Living Rooms privukao je pažnju Rolling Stonea, Forbesa, The Wall Street Journala, Financial Timesa, BBC-a i drugih.

Live From Our Living Rooms postala je službena neprofitna organizacija a Thana je njezina izvršna direktorica.

Moglo bi Vas zanimati