27
ruj
2024
Vijesti plus

PROMOCIJA DRUGOG ALBUMA

The Random iz dnevnog boravka u Dnevni boravak

The Random

Supružnici Oštrić predvode riječki bend s drukčijim startnim postavkama / Foto: Filip Kovačević

share

U srijedu, 25. rujna u Dnevnom boravku u Rijeci održala se promocija drugog albuma grupe The Random Za M

The Random

Intimistička atmosfera u Dnevnom boravku / Foto: Filip Kovačević

U omanji prostor ovog kafića s dušom Dnevni boravak u Rijeci stalo je pet glazbenika iz grupe The Random, njihova publika te pokoji padobranac koji se slučajno zatekao tamo. Dnevni boravak se pokazao kao savršena kulisa i pozornica za ovu ‘komornu i depresivnu’ glazbu (kako joj od milja tepaju supružnici i glavni pokretači benda, Dolores i Rade Oštrić) koja je sve prisutne razveselila, zamislila i na sat vremena odvela u svoju dnevnu sobu, odkud je sve i krenulo.

Grupa The Random upravo je i krenula iz dnevne sobe, iz ‘iznutra’, kako kažu Dolores i Rade, bez ikakvih pretenzija da postane nešto više od toga. Nakon par godina prerasta tu dnevnu sobu i sad broji pet članova: Luka Čargonja-Čarli na bubnjevima i udaraljkama, Radovan Oštrić na basu i vokalu, Zoran Sušanj na harmonici i klavijaturama, Petar Brković-Pero na gitari i kontrabasu i Dolores Oštrić kao glavni vokal te ima dva albuma iza sebe, oba objavljena za Dallas Records. Cijeli taj put dogodio se zahvaljujući Mateju Zecu, producentu, snimatelju i mikseru albuma, ističe Rade: „Matej Zec je prepoznao kvalitetu naše muzike i pomogao da uobličimo naš zvuk.“

Glazba koju svira The Random možda se može svesti pod termin komorna, no depresivna nikako nije. To je glazba koja te nastoji uvući u svoj mirniji rukavac rijeke, koja te zaustavlja i nudi sjetne i emotivne pejzaže i pogled u nečiju tuđu nutrinu koja lako može biti i tvoja. Ta nutrina progovara hrvatskim i engleskim jezikom, pa čak i francuskim, dok su tekstovi obloženi i protkani minimalističkim aranžmanima.

„Nije to svjesna odluka, pjesma jednostavno poteče van na svom jeziku. Na engleskom je lakše stvarati, zvučniji je, a svaki jezik definira percepciju i emociju pjesme. Pjesme izlaze iz mene bez ikakvih namjera i oponašanja glazbenih uzora, taj proces stvaranja je nesvjestan i terapijski, iskonski“, otkriva Dolores, karika koja povezuje bend i publiku.

The Random

Dolores Oštrić / Foto: Filip Kovačević

Promocija je protekla u prezentiranju pjesama s novog albuma i poneke s albuma prvijenca, a Dolores je otkrila i kako je nastala svaka pojedina pjesma. „Pjesme s prvog i drugog albuma nastajale su u isto vrijeme, neke pjesme su zamijenjene novima koje su nastale u međuvremenu i tako istisnule neke stare“, kaže Dolores i dodaje:  „Kada objaviš album u današnje vrijeme, to je virtualni trenutak koji prođe, no sa svirkom zapravo dopreš do ljudi.“

Sat vremena svirke brzo je prošlo, a nakon što je bend ostavio instrumente, publika je bila u prilici pogledati i pet spotova za singlove s oba albuma, nastale pod redateljskom palicom Gee Rajić. Za kraj moram priznati kako mi osobno The Random bolje sjedaju uživo, u prostoru poput Dnevnog boravka, gdje uz piće i dim cigareta, pod žutim svjetlom i okružen knjigama, možeš dopustiti da te odvedu u svoj dnevni boravak.

Moglo bi Vas zanimati