27
tra
2022
Vijesti plus

Sve je spremno za 69. izdanje Zagrebačkog festivala!

Zagrebački festival

Zagrebački festival

share

Sve je spremno za Zagrebački festival, a na 69. izdanju najstarijeg hrvatskog pop festivala predstavit će se 20 novih pjesama. Izravni dvosatni prijenos na Drugom programu HTV-a i na Hrvatskom radiju 28. travnja iz City Plaze Zagreb vodit će Duško Ćurlić i Iva Šulentić.

Probe su u tijeku, a izvođači ne skrivaju oduševljenje ususret nastupu.

Na pozornici Zagrebačkog festivala Silente će prvi put izvesti pjesmu “Idi” uživo: „Mi to nikada nismo svirali uživo, bar ne pred drugim ljudima. Ovo će biti poseban trenutak za nas. Drago nam je da u slučaju ako se izblamiramo da će tu biti nacionalna televizija da sve zabilježi”, rekao nam je Sanin Karamehmedović iz grupe Silente te pojasnio detalje njihove nove pjesme:

„Teško nam je odabrati prave riječi da opišemo pjesmu “Idi”, bez da ispadne da smo zaljubljeni u nju, ali mi to zaista jesmo. Za nas je to najljepša pjesma koju smo napisali. Za sada, ali ne bismo imali ništa protiv da tako i ostane. Pjesma je nastala kao i ostale pjesme grupe Silente, krene od teksta koji napišem ja do glazbe koju napiše Tibor i aranžmana koji na probi bend usavrši. Ono što je drugačije kod ove pjesme u usporedbi sa drugim pjesmama je da ovaj tekst nikada nije trebao biti uglazbljen.

On je bio dio zbirke pjesama koje sam u to vrijeme spremao i pokazao Tiboru da mi kaže neko mišljenje. Međutim, on mi je vratio baš taj tekst za koji sam mu napomenuo da ga nećemo pjevati i, naravno, mene je oduševio s ovom pjesmom. Od tada sam jedva čekao da je snimimo i počnemo svirati na koncertima”, ispričao je anegdotu i zaključio: „Volimo glazbene festivale, posebice Zagrebački. Bili smo već jednom i osvojili, tako da se osjećamo kao na domaćem terenu i bez straha. Veselimo se cijelom događaju!”

Poseban odnos prema pjesmi koju će izvesti ima i Igor Drvenkar: „Pjesmu ‘Za nas mjesto postoji’, opisao bih kao moćnu emotivnu pop baladu. Naime, autori Igor Ivanović, Marko Vojvodić i Borko Morić pozvali su me još prošle godine u studio, zasjeli me za stol, ostavili me samog u prostoriji i pustili mi pjesmu. Bojim se reći kako sam reagirao, jer pjesma me stvarno pogodila i dirnula. Rekao sam dečkima: ‘Okej, ovo definitivno moramo snimiti!’ Snimili smo odličnu pjesmu, uložili smo sate i sate koji su se stvarno na kraju isplatili i veseli nas to što ćemo ove godine baš tu pjesmu predstaviti na Zagrebačkom festivalu!” Otkriva nam također da će njegov nastup biti jednostavan jer želi što veći fokus staviti na samu pjesmu te obećaje da će se potruditi da bude što bolji moguće.

Beta Sudar nastupit će s pjesmom “Osinjak” koju autorski potpisuju Andrea Čubrić i Predrag Martinjak: „Pjesma je snažna balada kakvu još do sada nisam imala priliku pjevati i baš sam priželjkivala jednu takvu pjesmu. Ova pjesma je prva koju je za mene napisala ženska autorica! Ona je poznata po neobičnim tekstovima, a takva je i ova. U sebi sadrži puno snažnih metafora i riječi koje ne čujemo često u pjesmama. Glazbu također radila Andrea, zajedno s Predragom Martinjakom koji je autor i producent svih mojih dosadašnjih pjesama.

Sviđa mi se ta dramatičnost koju ‘Osinjak’ ima. Neki dan smo dovršili snimanje spota za koji smo htjeli da također ima tu ‘drama’ vibru i mislim da smo uspjeli u vizualizaciji pjesme. Snimili smo na predivnoj lokaciji u Orahovici, kroz nekoliko dana izlazi spot i tome se jako veselim.”, kaže Beta te ističe da je nastup na Zagrebačkom festivalu za nju velika čast: „Prvenestveno zbog tradicije, velikih imena koja su na njemu nastupala i zbog kvalitete današnjeg festivala koji je organizacijski na visokom nivou.”

Alen Đuras izvest će pjesmu “Na isto mi dođe” koju autorski potpisuje Ante Pecotić: „Pjesma mi se svidjela već kada sam prvi put poslušao demo snimku te sam znao da će mi to biti sljedeći singl. S obzirom da je pjesma snažna, mislim da će u live izvedbi doseći svoj puni potencijal te sam u dogovoru s Antom Pecotićem i Bojanom Šalamonom Shallom odlučio da ću se predstaviti po prvi puta na Zagrebačkom festivalu upravo s ovom pjesmom!

Pjesma je ljubavne tematike, ukratko, govori o tome kako on ne može živjeti bez nje, svađali se ili šutjeli, voljeli ili mrzili. Suradnja s Antom Pecotićem je do sada bila uvijek opuštena, pozitivna i jednostavna. U studiju mi Ante pokazuje nove potencijalne pjesme o kojima otvoreno popričamo, zatim probamo snimiti neke semplove te kada smo oboje zadovoljni izaberemo novi singl”, rekao nam je Alen ususret nastupu na festivalu.

Uz umjetničkog direktora festivala, Branimira Mihaljevića, ovogodišnje uredništvo činili su glazbenici Ante Gelo, Franka Batelić i Neno Belan te kreativna direktorica portala Glazba.hr, Maja Trstenjak.

Alen Đuras, Beta Sudar, Cambi, Detour, Hari Rončević, Igor Drvenkar, Ivana Marić, Leteći odred, Luka Nižetić, Mateo Pilat, Mladen Burnać, Nela, Nikolina Tomljanović & Sandro Bastijančić, Salto Guru, Silente, Tedi Spalato, The Splitters, Tia, Whiteheads i Zembo Latifa izvođači su čije ćemo izvedbe imati priliku pogledati na ovogodišnjem Zagrebačkom festivalu.

Njihove pjesme već su uspješno zaplovile domaćim eterom, a prošloga tjedna u nacionalnoj top-listi najemitiranijih pjesama HR Top 40 se našlo čak 15 singlova sa Zagrebačkog festivala. Pjesme možete poslušati i na na svim digitalnim glazbenim servisima.

Festival je još prošle godine predstavio novost da će za priznanje najizvođenije pjesme festivala konkurirati i podaci s digitalnih glazbenih platformi, uz službene podatke o radijskom emitiranju. Tko je ove godine najviše osvojio žiri, a tko publiku, saznat ćemo uskoro.

Moglo bi Vas zanimati