10
svi
2023
Vijesti

Zaključena sezona ciklusa Sfumato

Zbor HRT-a praizveo Life Petra Obradovića

foto: Jasenko Rasol / HRT

share

Zagreb, 10. svibnja 2023. – Zbor HRT-a sinoć je u Laubi zaključio ovu sezonu ciklusa Sfumato, koncertom pod ravnanjem maestra Bojana Suđića. Središnja točka programa bila je praizvedba djela ovosezonskog rezidencijalnog skladatelja HRT-a Petra ObradovićaLife za zbor, klavir, čembalo i udaraljke. Uz Misu za dvostruki zbor a cappella Franka Martina u prvome dijelu, na samome početku koncerta čuli smo i stavak Tebe pojem iz Liturgije sv. Jovana Zlatoustog Stevana Mokranjca, prema želji maestra Suđića, zbog tragičnih događaja u njegovu rodnom Beogradu.

foto: Jasenko Rasol / HRT

Maestro Bojan Suđić najistaknutije je dirigentsko ime u srpskoj glazbi današnjice. Više od desetljeća djeluje kao umjetnički direktor Muzičke produkcije RTS i šef dirigent Simfonijskog orkestra RTS i Zbora RTS. Redoviti je profesor dirigiranja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i šef dirigent Simfonijskog orkestra te institucije. Sa Zborom HRT-a prvi je put nastupio 2019.; bila je to iznimno uspješna suradnja koja je rezultirala nastavkom na obostrano zadovoljstvo.

„Bez obzira na svijet koji je drugačiji nego što je nekoć bio, moramo naći načine da se i u novom svijetu upravo s najplemenitijim stvarima, koje kao čovječanstvo imamo, gradimo zajednički. A čini mi se da je upravo umjetnost ta stvar koja jedino može spasiti svijet…“, rekao je maestro Suđić za HRT.

Dostojanstvena Mokranjčeva glazba bila je posveta „žrtvama nedavnog strašnog zločina u Beogradu. Ne dogodio se nikada i nikome“, najavio je maestro Suđić po izlasku pred publiku. Nastavak programa donio je jednako dostojanstvene skladbe duhovnoga nagnuća različite po svojoj povezanosti s tradicijom odnosno skladateljskom tumačenju duhovnosti.

Misa za dvostruki zbor a cappella švicarskog skladatelja Franka Martina djelo je osebujne i impresivne arhitektonike sazdane od dojmljivog izmjenjivanja polifone, homofone, gregorijanikom nadahnute, osobitim ritmom istaknute i melodijama protkane građe između dvaju zborova. Početna namjera skladatelja bila je da djelo ostane isključivo njegov osoban iskaz vjere, pa je gotovo pola stoljeća ostalo neizvedeno. Javnost ga je čula tek 1963. i uvjerila se u originalnost skladateljeva pristupa.

Zbor HRT-a praizveo Life Petra Obradovića i zaključio ciklus Sfumato

Drugi dio sinoćnjeg koncerta zauzela je praizvedba djela Life ovosezonskog rezidencijalnog skladatelja HRT-a Petra Obradovića. Nagrađivani skladatelj ujedno je i solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a, a svoj je rukopis u službi HRT-a ove sezone već predstavio djelom Tam Bura za Tamburaški orkestar HRT-a. Druga skladba je sinoć praizveden Life za zbor, klavir, čembalo i udaraljke u čijoj su se izvedbi Zboru HRT-a pridružile Linda Mravunac Fabijanić na klaviru i čembalu te Ivana Kuljerić Bilić na udaraljkama. Kao solisti istakli su se članovi Zbora HRT-a: Monika Cerovčec, Gorana Biondić Ruško, Natalija Kralj, Ivana Barun, Nikolina Virgej Pintar, Martina Borse i Andro Bojanić.

Riječ je o skladbi koja u pet kontinuiranih stavaka opisuje ljudski životni ciklus, od začeća odnosno rođenja (Misterioso), preko mladosti i buntovništva (Con fuoco), zaljubljenosti (Amoroso) i zrelog kretanja kroz život (Appassionato), do završetka (Calmo religioso). Kao što i u životu ima više i manje lijepih dijelova, tako se i tijekom stavaka javljaju dijelovi koji uznemiruju tijek – i koji time daju na važnosti ljepoti pojedinih trenutaka.

„Biti rezidencijalni skladatelj HRT-a za mene je velika čast, ali i velika obaveza, jer se radi o sjajnim ansamblima i ljudima koji su i moji kolege, pa sam tim više htio napraviti nešto što će se i njima svidjeti. To mi je uvijek važno, da se skladba svidi meni i da se svidi ljudima, ali i da se ne podilazi. Zbor HRT-a je sjajan kao i dirigent Bojan Suđić koji je to fantastično pripremio“, bio je zadovoljan Petar Obradović.

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.

– Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati