25
lip
2024
Vijesti

Koncert u čast Countu Basieju

Zlatno doba swinga s Jazz orkestrom HRT-a na Zagreb Classicu

Jazz Orkestar HRT-a, Zagreb Classic / foto: Marija Štilinović / HRT

Jazz Orkestar HRT-a, Zagreb Classic / foto: Marija Štilinović / HRT

share

*Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom svojega umjetničkog ravnatelja Mirona Hausera sinoć je nastupio na otvorenoj ljetnoj pozornici festivala Zagreb Classic pred biranom publikom željnom dobrog starog swinga. Programom su odali počast Countu Basieju – vremenu koje on predstavlja, a to je zlatno doba big band glazbe.

Skladatelj, pijanist i orguljaš Count Basie zapamćen je kao jedan od najvećih bandleadera u povijesti jazz glazbe te je na tom području bio istinski inovator. Svoj big band vodio je gotovo pola stoljeća obilježivši cijelu jednu eru plesne glazbe. Njegov orkestar i dalje djeluje i slovi za vodeći big band na međunarodnoj jazz sceni. Ove godine obilježavamo 120 godina od njegova rođenja i 40 godina od smrti što je i razlog njemu posvećenom programu. Izabrane skladbe postale su pravi klasici, koje na najbolji način oživljavaju onu posebnu, bestežinsku lakoću big band svirke koja se sjajno uklopila u toplu ljetnu večer.

Jazz Orkestar HRT-a, Zagreb Classic / foto: Marija Štilinović / HRT

Jazz Orkestar HRT-a, Zagreb Classic / foto: Marija Štilinović / HRT

Odluka je pala na Counta Basiea zato što je to bilo najplodnije doba big band ere. Uz to imamo i nekoliko obljetnica: rođen je 1904., umro je 1984., a 1924. se preselio iz Red Banka u New York i počeo svoju karijeru. To je muzika iz doba kad je jazz još uvijek bio plesna glazba i mislim da bi moglo biti vrlo zabavno“, rekao je uoči nastupa umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a Miron Hauser.

Jazz orkestar HRT-a počeo je koncert skladbom April in Paris, a nastavio nizom klasika. Uz Li’l Darlin’, Shiny Stockings, Cute, neizostavan je bio i jedan od najprepoznatljivijih Basievih hitova – One O’Clock Jump. Posebnu važnost u zvuku Basieva orkestra imali su aranžeri i orkestratori Neal Hefti i Sammy Nestico. Njihov rukopis čuli smo u skladbama Hay Burner, Basie – Straight Ahead, Splanky, Flight of the Foo Birds, The Queen Bee, Switch in Time, That Warm Feeling, Kid From the Red Bank, uz Moten Swing i Corner Pocket u aranžmanima Erniea Wilkinsa. The Heat’s On zaključila je ovu večer slavlja big band zvuka i plesnog ritma.

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatske televizije uz voditeljicu Barbaru Kolar. Snimka je dostupna na platformi HRTi.

Zagreb Classic / foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb Classic / foto: Marija Štilinović / HRT

*Službeno priopćenje: Glazba HRT-a

 

Moglo bi Vas zanimati