02
lis
2023
Recenzija

KNJIGA: MAGNIFICO! SVE O GRUPI QUEEN

Leksikon najpoznatijih rock rojalista

Queen

Roger Taylor, Brian May, Freddie Mercury, John Deacon

share

Renomirani glazbeni novinar Mark Blake je nakon knjiga o Pink Floydu, Peteru Grantu i Led Zepellinu objavio knjigu sa 132 zanimljive priče o bendu koji je redefinirao rock glazbu – grupi Queen

Queen

Prije dvije godine najpoznatija rock-monarhija, grupa Queen, obilježila je pola stoljeća djelovanja. Tim povodom je Mark Blake, poznati glazbeni novinar i pisac koji je radio za Mojo, Q, Rolling Stone i Billboard objavio knjigu Magnifico! Sve o grupi Queen (Rockmark) koja se u prijevodu Rebeke Vujasinović pojavila i na našem tržištu. Četvrta je to knjiga o Queenu na hrvatskom jeziku, čime se uvrstila u sam vrh rock-publicistike, odmah nakon Rolling Stonesa.

Za razliku od biografije i knjige citata Freddieja Mercuryja te biografije samog benda, Mark Blake je priču o grupi odlučio ispričati kroz leksikografski format. Nabacivši kolekciju obaveznih sastava (imena i prezimena članova benda, imena pjesama i albuma, imena poznatih suradnika, koncerti koji su obilježili karijeru benda, fenomeni vezani uz bend, topografija, kurioziteti…) Blake je stvorio štivo koje će oduševiti svakog fana. Magnifico! Sve o grupi Queen pripada kategoriji publikacija „za one koji žele znati malo više“, odnosno za one kojima bajka ispričana u filmu Bohemian Rhapsody ipak nije istinski uvid u karijeru jednoga od najvećih bendova svih vremena.

Vremensko skakanje s teme na temu tijekom 50 godina sigurno može zbuniti mlade čitatelje koji tek počinju upoznavati razmjere važnosti Queena, a i kopanje po detaljima iz karijere benda vjerojatno neće biti zanimljivo najširem krugu ljudi. S druge strane, upravo je to ono što će oduševiti ljubitelje rock mitologije. Na primjer, Sparksi su ponudili Brianu Mayu da iz Queena pređe u njihov bend, gitarist Queena predavao je u školi Poly Styrene iz X-Ray Spexa, a pod imenom Lurex and The Volves From Venus članovi benda snimili su singl “I Can Hear Music” koji je supotpisao Phil Spector.

Blake piše pitko, bez kićenja ili adoracije, a istodobno bez zamornih statističkih informacija primjerenijima kakvom seminaru (nije rijetkost da pojedini glazbeni novinari upravo na taj način slažu biografije ili knjige o poznatim glazbenicima), negoli ovakvom tipu knjige.

Knjiga sadrži 132 priče koje Blake nije isisao iz prsta nego iz mnogobrojnih intervjua koje je kroz tri desetljeća radio s Brianom Mayom i Rogerom Taylorom, uz dodatak informacija iz drugih publiciranih knjiga ili biografija o grupi Queen. One osnovne stvari o bendu dio su općeg znanja o popularnoj glazbi: Queen je vokalno jača grupa od svih ostalih, Brian May jedan je od najboljih svjetskih gitarista, grupa je na najznačajnijem rock-događanju svih vremena – Live Aidu koji se održao 13. srpnja 1985. pomela sve ostale, njihova kompilacija Greatest Hits najprodavaniji je album u Velikoj Britaniji svih vremena, spot za skladbu “Bohemian Rhapsody” smatra se prvim pravim spotom po MTV-jevskim kriterijima, no prava priča o bendu ipak se nalazi u pozadini ovih činjenica.

Možda je prijevod imena knjige malo pretenciozan (u originalu knjiga se zove The A to Z of Queen), no u knjizi se može pročitati gotovo sve o karijernim usponima i padovima, počecima koji nisu obećavali, velike krize nakon nastupa u Sun Cityju, pogledu s vrha nakon Live Aida, tragičnom odlasku Freddieja Mercuryja i nastojanjima da se održi nasljeđe benda, od organizacije koncerta kojim se prikupljala sredstava za stradale od AIDS-a i gdje je George Michael pokazao da je jedini koji bi mogao postati ready da bude Freddie preko suradnje s Robbiejom Williamsom, do organizacije velebnih turneja s Adamom Lambertom i pažljivo plasiranih restauriranih neobjavljenih snimaka.

U nedostatku opsežnije rock literature na tržištu (Rockmark se tu pokazao kao izdavač koji brzo reagira kad su prijevodi posrijedi i koji može diktirati tržišne trendove), knjiga Marka Blakea je svakako naslov koji na hrvatskom tržištu može biti primamljiv i onima koji nisu fanovi benda. Sasvim sigurno, osim u zanimljivim karijernim pričama, uživat će u štiklecima, kao što je susret članova benda s poznatim komičarem Grouchom Marxom. Prema njegovim filmovima dali su imena albumima A Night At The Opera i A Day At The Races. Pitali su ga smiju li sljedeći album nazvati Duck Soup po još jednom od filmova braće Marx. Groucho je odgovorio:

„Htio bih da ga nazovete po mom sljedećem filmu: Najveći hitovi Rolling Stonesa.”

 

Moglo bi Vas zanimati