06
lis
2023
Vijesti

"U ozračju tambure"

Umjetnički voditelj Tamburaškog orkestra HRT-a Matija Fortuna otvorit će novu sezonu ciklusa

U ozračju tambure

TO 15.10.2023

share

U nedjelju 15. listopada u 20 sati u studiju Zvonimir Bajsić održat će se prvi koncert ove sezone iz ciklusa U ozračju tambure, Novu sezonu ciklusa otvorit će novi umjetnički voditelj Tamburaškog orkestra HRT-a Matija Fortuna.

Za inauguracijski program izabrao je tematski koncert tamburaške orkestralne glazbe posvećen jednom autoru, što je najava smjera u kojem će voditi orkestar.

Riječ je o Adalbertu Markoviću, hrvatskom skladatelju, dirigentu i glazbenom pedagogu. Studij kompozicije završio je u Ljubljani, a radio je kao glazbeni urednik na Radio Zagrebu, te predavao na Pedagoškoj akademiji i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Isticao se kao dirigent amaterskih zborova, a kao skladatelj iskušao se u svim glazbenim vrstama, gdje posebno mjesto pripada njegovim skladbama za različite komorne sastave. Skladateljev opus čini više od pet stotina objavljenih i izvođenih djela različitih oblika i vrsta. Pisao je skladbe od početničkih etida za solo bisernicu, bezbrojnih skladbi za zborove, do velikih djela poput oratorija, ali većinu djela čine skladbe pisane za komorne sastave, tamburaške orkestre i vokalno-instrumentalne sastave.

Na programu slušamo Križevačku suitu, Scherzo grottesco, Pogled z Bukovja, Serenadu za bisernicu i orkestar, Capriccio,Notturno za flautu i tamburaški orkestar, Idilu za dvoje, a Tamburaškom orkestru HRT-a i Matiji Fortuni u izvedbama njegova opusa pridružuju se: flautistica Lucija Stilinović,violinist Martin Krpan, sopranistica Josipa Bilić, te Ivan Koprić na braču i Marko Blašković na bisernici.

 

Dolazak je potrebno potvrditi najkasnije do četvrtka 12. listopada na broj telefona 01/634-3549 ili na e-mail adresu [email protected]

Moglo bi Vas zanimati