08
svi
2024
Vijesti

u produkciji cantusa i HDS-a

Nova sezona serijala “Zauvijek autor” na HRT-u od 14. svibnja

Gibonni

share

Život i stvaralaštvo hrvatskih glazbenih autora i tekstopisaca, redovnih članova Hrvatskog društva skladatelja, bit će predstavljeno u novoj sezoni dokumentarnog serijala “Zauvijek autor”.

Nakon prve sezone iz 2017. koja je približila velike domaće skladatelje klasične i zabavne glazbe 20. stoljeća, nova sezona započet će s portretima Gibonnija, Vjekoslave Huljić, Zrinka Tutića, Alke Vuice i Nene Belana koji će otkriti kako je izgledao njihov glazbeni put i tajne autorskog zanata.

Što je inspiriralo Gibinu “Posoljeni zrak i razlivena tinta”, kako je mlada Alka Vuica započela svoju suradnju s Josipom Lisac, zašto Zrinko Tutić neke svoje hitove naziva “vodenim kozicama” te kako su neki od stihova Vjekoslave Huljić našli svoje mjesto u svakodnevnom govoru, saznat ćemo u serijalu čiji je redatelj Toni Volarić, dok je Milan Majerović-Stilinović redatelj epizode posvećene Gibonniju. Također, autori će otkriti kako izgleda život profesionalnih autora u Hrvatskoj, što je s njihovim radnim vremenom i poslovnom strategijom te zašto im je važan sustav autorskih prava.

Vjekoslava Huljić

Ovakve su priče posebno važne mlađim naraštajima jer pred sobom imaju primjere ljudi koji nisu odustali od svojih snova i kad im je bilo teško i kad su imali dojam da je najbolje pobjeći od izazova. Kad smo kod izazova, serijal je sniman u pandemiji, pa smo najveći dio sugovornika snimali u strogo kontroliranim i katkad ograničavajućim studijskim uvjetima te online sa sugovornicima diljem svijeta, od Mađarske, Slovenije, Makedonije i Italije do SAD-a i Argentine. Vjerujem kako to nije bitno utjecalo na kvalitetu priča o umjetnicima koji su skladali ili pak ispisali tekstove glazbenih podloga mnogih naših života i ljubavi i da će, zahvaljujući Hrvatskom društvu skladatelja, Cantusu i HRT-u, gledatelji saznati mnogo više o tim vrijednim ljudima”, izjavio je redatelj i scenarist serijala Toni Volarić, uz kojeg su surađivali snimateljica Andrea Kaštelan, ton majstor Viktor Grabar, majstorica šminke Sanja Krstulović i montažer Alen Horvatić.

Zrinko Tutić

Nakon prve četiri epizode, serijal će se nastaviti s portretima Miroslava Rusa, Berislava Šipuša, Mladena Tarbuka, Frane Đurovića, Siniše Leopolda, Zlatka Tanodija i Saše Antića.

Alka Vuica

U prvoj epizodi, u utorak, 14. svibnja u 20:15 sati na Prvom programu HTV-a, Zlatan Stipišić Gibonni će u razgovoru s Milanom Majerovićem-Stilinovićem razotkriti kulisu svojih “versi i nota”, od početaka u bendu Osmi putnik i suživota s ocem Ljubom Stipišićem preko hit albuma “Mirakul” i “Judi, zviri i beštimje” do rasprodanih arena i dvorana diljem regije.

Serijal je za Hrvatsku televiziju producirao Cantus/Hrvatsko društvo skladatelja.

Moglo bi Vas zanimati