18
lip
2024
Priče

90 godina od rođenja istaknutog dirigenta, skladatelja, glazbenika i pedagoga

"Kad god dirigiram i komponiram" - sjećanje na akademika Pavla Dešpalja

Pavle Dešpalj

Akademik Pavle Dešpalj / Foto: Željko Hladika/VL

share

Na današnji dan prije devedeset godina rođen je dirigent, skladatelj i pedagog, akademik Pavle Dešpalj (Blato na Korčuli, 18. 6. 1934. – Zagreb, 16. 12. 2021.)
akademik Pavle Dešpalj

Pavle Dešpalj

Pavle Dešpalj – maestro od malih nogu

Jedna od najnadarenijih i najutjecajnijih hrvatskih glazbenih obitelji, Dešpalji su na Korčulu došli iz Zadra nakon talijanske aneksije grada. Otac Šime bio je skladatelj, zborovođa i dirigent pa su Pavle, njegova mlađa sestra (violinistica Maja) i najmlađi brat (violončelist Valter) – koji je preminuo prošle godine – odrastali okruženi muzikom, muzicirajući u komornim sastavima od najmanjih nogu. Prvi dirigentski nastup Pavle Dešpalj zabilježio je još kao petogodišnjak, ravnajući korčulanskim zborom umjesto oca koji se razbolio.

Po završetku Drugog svjetskog rata obitelj se vratila u oslobođeni Zadar, gdje je Pavle Dešpalj nastupao kao pijanist i violinist, svirao u Zadarskoj filharmoniji i pisao scensku glazbu za zadarsko kazalište. Nakon smrti oca, majka i djeca preselili su se u Zagreb te je upisao studij kompozicije u klasi Stjepana Šuleka. Diplomirao je 1960., a Šulek će za njega kasnije reći kako nikad nije upoznao nadareniju osobu.

Kao dirigent Dešpalj je debitirao 1959. u Baletu HNK; bio je to početak iznimno uspješne dirigentske karijere koja će ga voditi po čitavom svijetu. Ravnao je svim hrvatskim orkestrima: u Zadru, gradu koji mu je najviše značio, 1961. osnovao je Glazbene večeri u sv. Donatu i Zadarski komorni orkestar; bio je šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačke filharmonije, Hrvatskog komornog orkestra i Komornog orkestra iz Splita te ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Međunarodna reputacija i promicanje hrvatske glazbe

Inozemna mu je karijera bila jednako bogata: među ostalim, osnovao je i vodio Beogradski komorni orkestar; bio je umjetnički voditelj i dirigent nedjeljnih matineja Simfonijskog orkestra RTV Slovenije; dirigent i glazbeni ravnatelj Floridskog simfonijskog orkestra i Opere u Orlandu te dirigent Filharmonije Tokyo Geidai.

S hrvatskim je orkestrima Pavle Dešpalj nastupao diljem Europe, u Sjevernoj Americi i na Dalekom istoku, a kao gostujući dirigent ravnao je ansamblima kao što su Londonska kraljevska filharmonija, moskovski Ruski državni simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar iz Pittsburgha, Čikaški festivalski orkestar te Opere u Tokiju i Yokohami.

Mo. Dešpalj uz Zagrebačku filharmoniju i Ivu Pogorelića kao solista, 2017. / Foto: Igor Soban/PIXSELL

Dešpaljev je ugled u zemlji i svijetu stvoren te potvrđen promišljenim interpretacijama standardnog repertoara, ali i strastvenim promicanjem djela hrvatskih autora. Njegove su studijske snimke i žive izvedbe ovjekovječene na brojnim nosačima zvuka, a čak osam njih nagrađeno je Porinom. Porina za životno djelo dobio je 2010., a među ostalim nagradama ističu se Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 2005., Nagrada Grada Zagreba, Nagrada Grada Zadra, Nagrada Josip Štolcer Slavenski, Nagrada Lovro pl. Matačić i mnoge, mnoge druge.

2013., Mo. Pavle Dešpalj proglašen počasnim članom KDVL. Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Bio je počasni šef dirigent SO HRT-a, Hrvatskog i Zadarskog komornog orkestra, počasni član Varaždinskog komornog orkestra i HDGU, počasni građanin Daytona Beacha i professor emeritus Tokijskog nacionalnog sveučilišta. Bio je redoviti član, a jedno vrijeme i potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Prva ljubav u drugom planu

„U svakom slučaju moja je prva ljubav kompozicija. No, zbog raznih životnih prilika, više sam se posvetio dirigiranju. Moj skladateljski opus nije obilan, ali nadam se da će nešto značiti hrvatskom narodu. Kad god dirigiram i komponiram, uvijek je u meni kompozitor, violinist i pijanist”, rekao je jednom Pavle Dešpalj u razgovoru s Miljenkom Jelačom.

Dešpaljev je autorski opus možda ostao u sjeni njegovih dirigentskih aktivnosti, no među petnaestak koncertantnih, orkestralnih i komornih djela obilježenih konzervativnim, ali znalačkim i rafiniranim jezikom ističu se Varijacije za komorni orkestar, Koncert za violinu i orkestar (posvećen sestri Maji), Koncert za alt saksofon i gudače, Koncert za violončelo i gudače (posvećen bratu Valteru), Passacaglia i fuga za gudače i Tri koralne predigre na Bachov koral.

Impresivna osobnost i uzor

Prenošenje znanja na mlađe generacije Pavlu Dešpalju bilo je izuzetno važno: bio je profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, predavao je na Tokijskom nacionalnom sveučilištu, a pridonio je oblikovanju brojnih glazbenika radeći s njima u raznim orkestrima i komornim ansamblima.

Impresivnu je karijeru Pavla Dešpalja pratila i njegova jednako impresivna osobnost. Obitelj, prijatelji i suradnici zauvijek će ga pamtiti kao finog, blagog, susretljivog te mudrog čovjeka, čovjeka kakav iza sebe ostavlja uistinu neizbrisiv trag.

Slavljenički koncert SO HRT-a u povodu 80. godišnjice orkestra, 2010. / Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Moglo bi Vas zanimati