10
tra
2023
Vijesti

Odlazak velikog umjetnika i čovjeka

Preminuo je Valter Dešpalj

Valter Dešpalj

Valter Dešpalj

share

Preminuo je Valter Dešpalj (5. studenog 1947. – 9. travnja 2023.).

Ovaj iznimni umjetnik i čovjek, svestrani i međunarodno istaknuti glazbenik bio je vrhunski violončelist, aktivan kao solist, komorni glazbenik, pedagog i glazbeni obrađivač.

Dešpalj je rođen u Zadru 5. studenoga 1947. godine. Violončelo je diplomirao na The Juilliard School u New Yorku, u klasi Leonarda Rosea, a zatim se usavršavao na moskovskom Konzervatoriju u klasi Galine Kozolupove te kod Pabla Casalsa, Pierrea Fourniera i Andréa Navarre.

Zapažena i velika međunarodna karijera solista odvela ga je pred publiku gotovo svih europskih zemalja te, među ostalim, u SAD, Kanadu, Australiju, Kinu, Indiju i Iran. Nastupio je u najpoznatijim i najprestižnijim koncertnim dvoranama kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Kennedy Center u Washingtonu, Sydney Opera House, Royal Festival Hall u Londonu, amsterdamski Concertgebouw, Velika dvorana Moskovskog konzervatorija, Dvorana Filharmonije u Sankt Peterburgu. Za diskografske kuće u Hrvatskoj, Njemačkoj, SAD-u i Rusiji snimio je niz diskografskih izdanja koja svjedoče o izvrsnosti interpretacije, odražavajući njegova promišljanja te shvaćanja glazbe kao i vrhunsko muziciranje.

Pod ravnanjem uglednih dirigenata (Lovre Matačića, Sergiua Comissiona, Gűnthera Herbiga, Jamesa Conlona, Vernona Handleya, Hiroyukija Iwakija, Howarda Mitchella, Davida Zinmana, Andrzeja Markowskoga) Dešpalj je bio solist uz vodeće orkestre kulturnih metropola na trima kontinentima.

U komornom muziciranju bio je partner velikim umjetnicima kao što su Gidon Kremer, Dmitrij Sitkovjetski, Yo-Yo Ma, Heinrich Schiff, Philippe Entremont, Jurij Bašmet, Irena Grafenauer i Tabea Zimmermann. Hrvatska koncertna publika bila je u više navrata svjedokom Dešpaljeve sjajne suradnje s pijanistom Ivom Mačekom te gitaristima Darkom Petrinjakom i Istvánom Römerom“, istaknuo je Zlatko Madžar u svome tekstu u povodu dodjele nagrade Porin za životno djelo Valteru Dešpalju 2014. godine.

Promicao je izvođenje djela hrvatskih skladatelja: Ive Mačeka, Dore Pejačević, Brune Bjelinskoga, Rudolfa Matza, Borisa Papandopula i Stjepana Šuleka, a slovio je za jednog od ponajboljih interpreta standardnog violončelističkog repertoara.

Na diskografskim izdanjima objavio je interpretacije šest velikih koncertantnih skladbi Luigija Boccherinija, Roberta Schumanna, Camillea Saint-Saënsa, Petra Iljiča Čajkovskoga, Brune Bjelinskoga i Stjepana Šuleka, sonate za violončelo i klavir Johannesa Brahmsa, Stjepana Šuleka i Ive Mačeka te nekoliko skladbi za violončelo i gitaru.

Gotovo jednak doprinos onome u području glazbe za violončelo ostavio je i u gitarskom repertoaru. Njegove gitarske obrade glazbe Johanna Sebastiana Bacha objavljene su u izvedbama Ane Vidović (Croatia Records, Naxos, BGS Records) i Petrita Çekua (Naxos).

Njegove obrade glazbe Burta Bacharacha i Jorge Bena u izvedbi ansambla Dvanaest violončelista Berlinske filharmonije objavila je tvrtka EMI. Brojne Dešpaljeve redakcije te obrade za violončelo i za gitaru tiskale su ugledne izdavačke kuće (Universal Edition, Sikorski, Kunzelmann, International Music Company i Chantarelle).

Od 1972. radio je kao profesor violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te bio gost profesor na sveučilištima u SAD-u i Australiji. Na polju pedagogije ostvario je jednako sjajne rezultate kao i u glazbeničkoj karijeri. Osnovao je i vodio Ansambl Cellomania koji je postizao velik uspjeh na brojnim nastupima, gostujući na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Ljubljani, Beču, Parizu, Amsterdamu i Moskvi, uz neke od najistaknutijih violončelista današnjice koji su gostovali na nastupima Dešpalja i Cellomanije.

Utemeljio je i vodio festival mladih gudača STRINGS ONLY! u Zadru te majstorski tečaj Cello Focus u Pöllaubergu (Austrija). U Zagrebu je 1996. godine utemeljio glazbenu školu za posebno darovite mlade gudače.

Uz Porin za životno djelo, dobitnik je Nagrade Ivo Maček i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, Nagrade Grada Zagreba, Nagrade Milka Trnina te Nagrade Lovro pl. Matačić Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Posljednji ispraćaj Valtera Dešpalja bit će u petak, 14. travnja, u krugu obitelji.

Moglo bi Vas zanimati